21 Mayıs 2024 Salı
Ana SayfaYazarGayrimenkul sektöründe kurumsal yönetimin önemi

Gayrimenkul sektöründe kurumsal yönetimin önemi

Günümüzün çağdaş yönetim anlayışını temsil eden Kurumsal Yönetim, hem süreç odaklıdır hem de beşerî un­surları temel alır. Ancak temel misyonunu kaliteye ve inovasyona ulaşmaya bağlar. Bu anlayışta kalite artık klasik tanımının dışında, yeni bir anlam kazanıyor. Kurum­sal Yönetim kavramı, kaliteyi ve inovasyonu bütün bir kuruma yayılmış çaba olarak ifade ediyor. Kurumsal Yönetim bu anlamda kalitenin ve inovasyonun tam olarak aranmasında ve gerçekleştirilmesinde, kurumdaki herkesi ilgilendiren bir felsefe olarak tanımlanabilir. Bu felsefe, ürünü veya hiz­meti arz edenlerden müşterilere kadar genişliyor. Kurumsal Yönetimde iç ve dış müşteri odak noktası; iç ve dış müşteri memnuniyeti ise itici bir güç oluyor.
 
Bu çerçevede Kurumsal Yönetim, iç ve dış müşteri beklentilerini anlamaya ve gerçekleştirmeye yönelen; müşteri tarafından tanımlanan kaliteyi, tüm iş süreçlerinin iyileştirilmesi sırasında inovatif ürünler ve hizmetlere dönüştürebilen; rekabet gücünü artırma arayışı içinde olan kurumları ilgilendiriyor.Bu amaçlarla günümüzdeki yıkıcı rekabet karşısın­da ayakta kalmanın ve gelişmenin yeni dinamizmi olan Kurumsal Yönetim etkin bir modeli temsil ediyor. Dolayısıyla söz konusu modeli, felsefe ve ilkeleriyle ortaya koy­mak ve bunları anlamak, başarının ön şartlarından biri haline geliyor.
 
Kurumsal yönetimin önemli olmasının temel nedeni, rekabetin artması ve artan rekabetle birlikte insan faktörünün daha fazla ön plana çıkmasıdır. Ayrıca kurumların iş süreçlerinin iyileştirilebilmesi için gerekli yaklaşımları uygulaması sayesinde verimlilikartıyor, hizmet ve ürün geliştirmede hata oranı düşüyor.Bu açıdan Kurumsal Yönetim’in önemi büyük. Bu ilkelerle çalışan kurumlarda değişim sürekli olabiliyor; çalışanların katılımı üst düzeyde sağlandığı için yeni iş ve proje geliştirmek kolaylaşıyor;şirketler doğal olarak rakiplerine oranla daha sürdürülebilir inovatif ürün ve hizmetler geliştirerek kârlılıklarını artırıyor ve varlıklarını koruyor. En büyük dönüştürücü güç budur.
 
Bu kavramın Türkiye’de algılanışı sadece mali ve finansal sistemlerin geliştirilmesi üzerine ne yazık ki.Kurumsal Yönetim aslında işlerin belirli bir sistematik içinde yapılmasını ve sürekli gelişim sağlanarak inovasyona dönük yeni ürünler ve hizmetler geliştirebilecek bir kurumsal ortamın yaratılmasını sağlamak için ortaya çıkan bir kavram. Dünyada kurumların arayışları hep bu ortamın yaratılması yönünde. Çünkü özellikle küresel ekonomik kriz sonrası istek ve beklentilere paralel olarak rekabetin hızla artması bu arayışları beraberinde getiriyor. 
 
Katı hiyerarşihâlâ birçok kurumda hiç değişmeden devam ediyor.Tabii ki bu hiyerarşi takım çalışmalarını engelliyor, proje önerisi getirmek isteyen çalışanların önünü kesiyor ve dolayısıyla birçok kurum inovasyonyapamıyor. Bu ortamın yaratılması için, kurumların değişimi sağlayarak kurumsal bir yol haritasını uygulamaya almalarının gerekliliği gün geçtikçe artıyor. Günübirlik başarılar yerini her alanda sürdürebilir başarılara, ürünlere ve hizmetlere bırakmalı.
 
İnovasyon, yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (mal ya da hizmet) veya sürecin, yeni bir pazarlama yönteminin ya da iş süreçlerinin uygulamalarında, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir kurumsal yöntemin hayata geçirilmesi anlamına geliyor. İnovasyon yeni fikirleri (ürün, metot veya hizmet gibi) değer yaratan çıktılara dönüştürme sürecidir. Bu sü­reç iki temel basamaktan oluşuyor. İnovasyon sürecini baş­latması bakımından önem arz eden ilk basamak, yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması. Emek ve yatırım ge­rektiren ikinci basamak ise ortaya çıkartılan yeni ve yaratı­cı fikirlerin ticarileştirilmesi, başka bir deyişle katma değer yaratan ürün, metot veya hizmetlere dönüştürülmesi. İnovasyon, kurumlara yeni ürün ve hizmetler geliştirebilecekleri ve dünya ile rekabet edebilecekleri bir ortam yaratıyor. Ayrıca kurumların rakiplerine kıyasla farklılık yaratmalarına yardımcı oluyor. Çok kısa zaman içinde kurumsal sürdürebilirliğin sağlanması ve kârlılığın artması da ancak inovasyon sayesinde sağlanabilecek. 
 
Teknoloji geliştirebilmek için inovasyona ve inovatif düşüncelere açık bir kurumsal yapı geliştirmek gerekiyor; dolayısıyla teknoloji geliştirmenin inovasyondaki rolü her geçen gün daha önemli hale gelecek.Teknolojinin inovasyondaki rolünü geliştirebilecek olanlar ise çalışanlardır. Kurum içinde çalışanlara değer veren bir ortamın yaratılması ve etkin bir liderlik anlayışı şart. İnsanlar değer gördüklerinde başarılı ve üretken olurlar. Kurum içinde çalışanların katılımını sağlamak, motivasyonun artmasında rol oynadığı gibi, teknolojinin etkili kullanılmasıyla verimlilik artışında da fay­dalı olabiliyor. Yapılan birçok araştırmada gerçekten de çalışanların kontrol ortamından ziyade işbirliği ortamın­da daha yaratıcı, daha sorumluluk sahibi ve katılımcı ola­bildiği görülüyor. Çalışanlar katılımcı bir ortamda, üretimine katıldıkları sürecin ve teknolojinin geliştirilmesinde etkin rol alabiliyor.
 
Ülkemizde kurumlarının bu konuda birçok ihtiyaçlarının olduğunu gördüğüm için bu konuya odaklandım. Kurumlarımızın rekabetçi ve inovasyona dönük ürün ve hizmetler geliştirebilmeleri için neler yapmaları gerektiğini yönetsel bir yol haritası ile göstermeye çalıştım. Ülkemizdeişletmelerin potansiyellerini geliştirebilmeleri ve doğru yönetim süreçleri içerisinde bu potansiyellerini ortaya çıkartmaları için destek vermeyi hedefledim. Ayrıca bu konularda sürekli çalışmalar yapan bir yönetim danışmanı olarak kurumların gelişmelerine ve farklılık yaratmalarına ışık tutmak istedim.
İnsanların, kendilerine değer verilen, açık ve güçlü iletişim ortamlarında verimliliklerinin arttığını görüyoruz. Otomasyon önemli fakat iş süreçlerini geliştiren ve kontrolünü sağlayan insanlardır. Doğal olarak otomasyon ne kadar gelişse de insana olan ihtiyaç her zaman en üst seviyede kalacaktır. Kurumların en önemli rekabet üstünlüğü de insan kaynaklarında olacaktır.
Geleceğin kurumları yalın bir organizasyon,takımdaşlık ve liderlik anlayışı içerisinde çalışacak. İşletmelerin çalışanlarına, müşterilerine ve çevreye değer veren, tüm iş süreçlerinin geliştirilmesini sağlayarak hataları en aza indirebilen, hızlı kararlar alarak kararları uygulayabilen, kurum içinde katılımı sağlayarak inovatif çalışmaları ve projeleri destekleyen bir yapıda olması gerekecek.  
 
HALDUN ERSEN

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI