3 Haziran 2024 Pazartesi
Ana SayfaKonut ProjeleriBeyoğlu'ndaki 102 senelik Mısır Apartmanı

Beyoğlu’ndaki 102 senelik Mısır Apartmanı

 

Mısır Apartmanı'nı araştırırken ve yazarken çok keyif aldığımı belirtmek isterim. Beyoğlu'nda sevdiğim birkaç binadan biri kuşkusuz burası. Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti ve İsrail için bu apartmanın önemi çok fazla. Galatasaray Lisesi'ni biraz geçince solunuzda beliren 303/305 numaralı bina yani Mısır Apartmanı'nı bilmiyorsanız hemen öğrenmelisiniz. 

İPAR AİLESİ SATIN ALDI

Mısır Apartmanı, yaşayan bir canlı gibi. Yanından geçerken gayri ihtiyari başınızı çeviriyorsanız, aldığı nefesi duyduğunuzu garanti edebilirim. Mısır prenslerinden Abdülhalim Paşa'nın Kahire'de doğan oğlu Abbas Halim Paşa, İsviçre'de okudu ve 1902'de İstanbul'a geldi. Bina, Ermeni mimar Aznavuryan'a konak olarak yaptırıldı. 1905'te inşaatına başlanan bina, 5 yılda tamamlandı. Apartmana, Hollywood yıldızı Virginia ile evli olan Hayri İpar'ın oğlu Ali yerleşti. Aile burada ihtişamlı balolar ve çok önemli toplantılar organize etti.

Ali İpar, Rio'ya yerleşince apartman bir kaç daire dışında yıllarca sessiz kaldı ve Koray İnşaat, 2000'de apartmanın yüzde 70'ini aldı. 

SAFİYE AYLA VE EMEL SAYIN 

Mısır Apartmanı'ndan kimler geçmiyor ki. İstiklal Marşı'nın o muhteşem dizelerini yazan Mehmet Akif Ersoy, en önemli isimlerde biri. Osmanlı ve Cumhuriyet'in dişçisi Sami Grünzberg'in muayenehanesi de buradaydı. Atatürk'ün gelip de diş çektirdiği apartmandır burası. Canan Yaka, annesi Mualla Hanım, Nedret ve Lütfiye Hanım da müşterilerini burada ağırladı. Safiye Ayla, Emel Sayın ve Muazzez Abacı da sık sık apartmanı ziyaret etti. İsim yelpazesi öyle renklere sahip ki, siyaset adamı Hüsamettin Cindoruk'un 55 yıldır ofis olarak kullandığı daire üçüncü katta bulunmakta.

MEHMET AKİF KİRACI OLDU

Apartman, 100 yılı aşkın süre içinde birçok ünlüye ev sahipliği yaptı. İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy, 16 Haziran 1936'da 10 yıl kaldığı Mısır'dan İstanbul'a dönüşünde Mısır Apartmanı'nda Abbas Halim Paşa'ya ait bir daireye yerleştirildi. Mısır'dan hasta ve bir hayli yorgun olarak dönen Mehmet Akif Ersoy, hayatını kaybettiği 27 Aralık 1936'ya kadar apartmanın ikinci katındaki dairede kaldı.

FRANSA'DAN GETİRİLDİ

Mısır Apartmanı, 6 kat olarak inşaa edildi. Binanın statik projesi Fransa'daki bir statik büro tarafından yapıldı ve özel olarak hazırlanan malzemeler de Paris'ten getirildi. Binada o dönemin Ortadoğu ve Avrupa mimarisinin örnekleri görülmekte. Art Nouveau tarzındaki bina dünyaya konak olarak gelmiştir. Abbas Halim Paşa'nın kızları, bu özel apartmanı 1940 yılında Türkiye'nin şeker krallarından Hayri İpar'a sattı.

Kültürün, dinlerin, medeniyetin, tarihin ve sosyal hayatın izlerini taşıyan bu tarihi yapıların bazıları hala kullanılıyor, bazıları ise uzun yıllar önce kaderlerine terk edilmiş. Yıllara meydan okuyup dimdik ayakta kalan ve geçmişinde bir sembol gibi yükselen tarihe tanıklık etmiş apartmanları inceleyeceğiz.

Hale Tan / Bugün

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI