16 Mayıs 2024 Perşembe
Ana SayfaKonut ProjeleriMesa yeni projeler için gün sayıyor...

Mesa yeni projeler için gün sayıyor…

Ev ve arsa sahipleri inşaat sektörünün köklü firmalarının kapısını aşındırıyor. MESA'nın ortaklarından Erhan Boysanoğlu, "Kıymetli arsası ve evi olan bizimle görüşmek istiyor. Şu sıralar inşaatçıların itibarı arttı" dedi

Konut piyasasındaki hareketlilik Gezi'ye ve artan faizlere rağmen gerilemedi. Öyle ki bu ayın başında satışa sunulan Tema İstanbul projesinden dört günde bin 200 konut satıldı. Projenin yatırımcılarından MESA'nın ortağı Erhan Boysanoğlu, "Sektörümüzde ciddi bir ivme var. Bu nedenle birçok arsa ve site sahibi görüşmek istiyor. Şu sıralar inşaatçıların itibarı arttı. Çok muteber insanlar olduk" dedi. Yurtiçi ve dışında toplam 76 bin konut üreten ve 3.5 milyar dolarlık proje yürüten MESA da sektördeki bu rüzgârı arkasına almış şirketlerden. Yeni projeler için gün saydıklarını söyleyen duayen müteahhit Boysanoğlu'yla yatırımları ve sektördeki gelişmeleri konuştuk. 

FAİZLER KALICI ETKİ YARATMADI 
 Şu sıralar herkes konut projelerini yakın takibe almış durumda. Yatırımcıları arasında bulunduğunuz Tema İstanbul satış rekoru kırdı. Bu durumu neyle açıklıyorsunuz? 
Proje satışa çıktı ve 4 günde bin 200 kişi kaparo bıraktı. Eğer o dönemde Gezi eylemleri olmasaydı ne olurdu, tahmin bile edemiyorum. İnsanların müteahhitlere güveni arttı. Ayrıca gayrimenkul en gözde yatırım aracı oldu. 
 Kredi faizlerindeki artış satışları olumsuz etkilemedi mi?
Yakın zamana kadar faizler yüzde 1'in üstündeydi. Bugün gelinen 0.73 seviyeleri ilk etapta tedirginlik yaratsa da kalıcı etkisi olmadı. Bu nedenle yatırımlarda aksama olacağını düşünmüyorum. Hatta birçok kişi "Arsam var, şuyum buyum var" diye kapımızı çalıyor. 
 Herkes gayrimenkulune değer katacak "güçlü bir müteahhit" arıyor o zaman… 
Onlar da haklı. Çünkü geçmişte çok kötü örnekler yaşandı. Bu nedenle büyük firmalarla görüşmek istiyorlar. Bize de "Şurada arsam var, burada başka bir gayrimenkulüm var" diye çok yoğun başvurular oluyor. Bu ara çok muteberiz, herkes bizimle görüşmek istiyor. Gelen giden sayısı da çok arttı. Yoğun iş temposu içinde bu şehirde insana zaman yetmiyor. Ama şu sıralar bize çok iltifat ediliyor. Günde dört kişiyle görüşürsek kendimizi başarılı sayıyoruz. 

BAHÇEŞEHİR'E USTALIK PROJESİ 
 O zaman yatırım portföyünüz hayli yüksektir? 
Yeni yatırımların da heyecanı içindeyiz. Örneğin Bahçeşehir'de büyük bir yatırıma hazırlanıyoruz. Biliyorsunuz, Bahçeşehir'i biz yaptık. Orada Nurol'la bize kalan araziler var. 300 dönüm civarı bir arazi üzerinde bin 100 konutluk proje yapacağız. Orası ustalık projesi olacak. Ekim gibi satışa çıkarmayı düşünüyoruz. Halen 4 bin 500 olan çalışan sayımız, yeni projelerle 6 binin üstüne çıkacak. 600 milyon civarında olan ciromuz 1 milyarı geçer. 
 Yurtdışında yatırımlarınız var mı? 
Libya, Almanya, Letonya, Rusya, Kazakistan, Polonya, Azerbaycan ve Irak'ta Saddam zamanında projeler geliştirdik. Şu an Irak'ta yokuz. Ülkenin kuzeyi yani Kürt Bölgesi güvenli. Güneye indiğinizde sorunlar başlıyor. En son 100 bin konutluk ihaleye girdik. Gayri ciddi geldiği için çekildik. Ülkede çok para var ama sistemin oturması için zaman şart. Aslında bize çok ihtiyaçları var. 

MESA'nın ortaklarından Erhan Boysanoğlu
AMERİKA'DAN ETKİLENİRİM 
Ofİs kullanmayı sevmediğini söyleyen Boysanoğlu, "Bizim mekânımız şantiyelerdir" dedi. Hafta sonları şantiye gezmekten keyif aldığını söyleyen işadamı, "Orada bir şeyler üretildiğini görmek müthiş bir olay. Yurtdışında mimarinin ön plana çıktığı inşaatları görmeye bayılıyorum. Bu anlamda en çok Amerika'dan etkileniyorum. Dubai ve Abu Dabi'dekiler ise biraz güç gösterisi gibi geliyor. Frank Gehry yapılarını çok beğeniyorum. Böyle bir yapıyı Boğaz'a kurmak en büyük hayalim" şeklinde konuştu.

LİBYA TATSIZ BİR PAZAR OLDU
 MESA olarak Libya'nın en büyük müteahhitlerindendiniz, oradaki son durumunuz nedir? 1981'de Libya'ya girdik. Pazarda büyük işler yaptık ve İngilizler'den gerçekten çok şey öğrendik. Betonun bile nasıl döküleceğini onlardan öğrendiğimi söyleyebilirim. Uzun yıllar bizden başka konut geliştirici firma yoktu Libya'da. Orası da şu an tatsız gidiyor. Kriz başladığında 400 milyon dolarlık iki üniversite projemiz vardı. Şimdi durdu. Libya bizim için tatsız bir pazar oldu. Güvenlik sıkıntısı var. Pazarın oturması için vatandaşların elindeki silahların toplanması lazım. Alacaklarımızın ise bir kısmı ödendi.

ANKARA MİLİMETRİK BİR ŞEHİR
 Ankara merkezli bir firma olarak başkent sizin için ne ifade ediyor? Kuruluş yerimiz. Şehrin tüm trendlerini belirledik, semtleri oluşturduk. Orada doğup büyüdüğümüz için terk edemiyoruz. İşin yüzde 80'i İstanbul'da olduğu için haftada 2-3 gün buraya geliyorum. 
 Ankara mı İstanbul mu sizi çağırıyor? İstanbul… Burası çok güzel bir şehir. Geldiğimizde burada zaman yetmiyor. Burada randevulara hep geç kalınıyor. Ankara'da herkes milimetriktir. En uzun yol 20-25 dakika sürer. Yarım saat olduğunda 'geç kaldık' deriz.

KAHVALTIM HER ZAMAN SİMİT-KAŞARDIR
Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) mimarlık eğitimi alan Erhan Boysanoğlu, "Ortaklarımdan bir kısmının yaşı 80'i aştı. Artık çocuklarımız devrede. Onlar da ağırlıklı olarak ODTÜ'lü" diyor. Sabah 05:30'da güne başlayan işadamı, "Hayatım boyunca sabahları simit ve kaşarla kahvaltı ettim. Ciddi spor yapıyorum, bir ara koşuyordum… Şimdi krosa başladım, ağırlık çalışıyorum. Denizi, dalmayı çok seviyorum. Sabahleyin saunada arkadaşlarımızla Türkiye'yi kurtarıyoruz. Bugüne kadar kendi yaptığım evlerde oturdum. Birçok müteahhit arkadaşım da benim yaptığım evlerde oturuyor" diye konuşuyor.

Sabah

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI