5 Haziran 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerKentsel dönüşüm'de 'Pirana' müteahhitler

Kentsel dönüşüm’de ‘Pirana’ müteahhitler

 

Sektörde 'Pirana' olarak adlandırılan müteahhitler, kentsel dönüşüm alanlarının ortasında arazi satın alıp büyük rant yaratıyor. Fırsatçıların bu tutumu süreçleri tıkıyor. 

 

Kentsel dönüşümün yaşanacağı bölgelerdeki bazı fırsatçı müteahhitler, dönüşümün önünü kesiyor. Emlakçıların 'pirana müteahhit' olarak adlandırdığı fırsatçılar, 'dönüştürülmesi' hedeflenen bölgelerinde büyük parsellerin ortasındaki arazileri hak sahiplerinden satın alıyor. Ardından ise o bölgede anlaşma sağlamak isteyen büyük müteahhitlere rekor fiyatlardan satmaya çalışıyor. Fiyatlar astronomik rakamlara varınca ise anlaşma sağlanamayarak süreç tıkanıyor.

KAFALAR KARIŞTI


Remax Idea ofisi yatırım uzmanı Aleks Mesropyan, 'Pirana müteahhitler, dönüşüm bölgelerinde okuma-yazması olmayan bu insanları kandırıyorlar. Özellikle bizim bölgemizde (Fikirtepe) İstanbul'a göç ile gelen ve 35-40 metrekarelik evini kendi yaparak buraya yerleşen insanlar var. Bunları kandırmaya çalışıyorlar. Böyle olunca da vatandaşın kafası karışıyor. Sonra insanlar gelip bizi kurtarın diyorlar' diye konuştu. Mesropyan, bu süreçteki diğer fırsatçıların da ev sahipleriyle müteahhitlik firmaları arasında çalışan şirketler olduğunu söyleyerek "Hava parası olarak milyon dolarların telaffuz edildiğini duyuyoruz. Çantacı olarak tabir edilen bu şirketler, vatandaşları ikna edip tapuları toplayıp, büyük müteahhitlik şirketlerine rekor fiyatlara satıyor" dedi. Bu süreçlerde kimsenin mağdur edilmemesi için her adayı temsil edecek avukat ya da garantör firmaların olması gerektiğine dikkat çekiliyor. Realty World Lima Gayrimenkul temsilcisi Çetin Çınar ise "Fırsatçılar her zaman olacak. Kimsenin kimseye güveni kalmadı. Ancak kentsel dönüşüm bölgelerindeki insanlar artık uyandı. Bu insanlara prim vermiyorlar. Birer ikişer parsel toplanıp daha büyük müteahhitlerle toplanmayı tercih ediyorlar" diye konuştu.

'İRTİBAT BÜROLARI KURULSUN'


HANSU Avukatlık Bürosu'ndan Ömer Faruk Hansu, "Kendi çıkarları doğrultusunda rant yaratmak isteyenler olabilir. İnsanlar bir an önce müteahhitlerle anlaşmak istiyor. Ancak bir parselde bile sorun çıksa süreç tıkanıyor. Bu noktada adayı almak isteyen müteahhit kamuya başvurarak kamulaştırma isteyebilir. İlgili kamu kuruluşu Hazine'den ödenek alıp o parseli kamulaştırabilir ama süreç çok uzar" dedi. Hansu, kentsel dönüşüm bölgelerinde irtibat büroları kurulmasını önerdi.  

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI