5 Haziran 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerKensel Dönüşüm Kongresinin gündemi 'sürdürülebilirlik' oldu

Kensel Dönüşüm Kongresinin gündemi ‘sürdürülebilirlik’ oldu

4. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi bugün Swiss Otel'de bugün yapıldı.

4 Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi 
AÇILIŞ KONUŞMALARI

 “Gelecek nesiller için yapacak çok işimiz var” sloganıyla yapılan kongre bugün sabah saatlerinde İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım’ın konuşmasıyla başladı.
Kentsel dönüşümde yapılacak daha çok şeyin olduğunu ama bunları daha hızlı yapabilmek için yasal bazı düzenlemeler gerektiğini vurgulayan Nazmi Durbakayım, “Kat Mülkiyeti Kanunu çıktığında kurtarıcı bir kanun olarak bakmıştık ancak bu kanundaki mülkiyet hakları deprem riski taşıyan binaların yenilenmesi için büyük bir engel teşkil ettiğini gördük. 6306 Sayılı Yasa deprem riski taşıyan binaların süratle yenileneceği düşüncesiyle çıktı ancak bizim milletimize özgü bu kanunun altından nasıl çıkar, nasıl engelleriz mantığı çalıştı. Tenzi ediyorum müspet çalışan hukukçuları ama bu kanun nasıl işlemez hale getirilir şekilde elbirliği yapıldı. Geldiğimiz noktanın bizi tatmin etmemesinin nedeni budur. Bizim ana gayemizin deprem riski olan binalardan kurtulmak, biran evvel güvenli evlere çıkmak mı bu kanun verdiği olanaklardan nema çıkarmak mı? Biran evvel karar vermek zorundayız. Geldiğimiz yol belli. Bundan sonraki gayemiz 6 milyon evin hiç değilse yarısının riskten kurtulur hale gelmesi. İnşallah depreme hazırlıksız yakalanmayız. Bir İstanbul depremini Anadolunun sarması zor. Bundan önceki Yalova, Düzce depremlerinde çok çabuk ayağa kalktı oraları. Çünkü İstanbul her türlü imkanıyla yardımlarına koştu. Dolayısıyla deprem bizim birinci önceliğimiz olmalı. Artık hukukçusu, bürokratı, 6306 yasayı didikleye didikleye bir hale geldik. Bu yasanın vermiş olduğu imkanlarla evlerimizi yenileyelim. “dedi.

Durbakayım, hukuki çeşitli engeller nedeniyle kentsel dönüşümün yeterli hızda gitmediğini belirterek, İstanbul depremini Anadolunun sarmasının zor olduğunu kaydetti.
Durbakayım’ın konuşmasından satır başları şöyle:
“İnşaat sektörünün 2 milyon üzerinde istihdam sağlıyor. Yüzde 5 beklentisinin yüzde 10’a çıkabilir.
İnşaat sektöründe balon yok, düzenli bir işleyiz söz konusu.
Damga vergisinin kaldırılması gibi inşaat sektöründeki düzenlemeler fiyatlarla, devlet elinden geleni teşvik olarak yapıyor.
Kentsel dönüşümde yönetmelik karmaşalığı var. Bir 25 yönetmeliğiyle müteahhit cüzi karla binaları yenileyebiliyor . Bu yönetmelik 30 Haziran’a kadar uzatıldı. Yeni yönetmelik hazırlanana kadar bu yönetmelikteki az olan katkının devam etmesini arzu ediyoruz.
Kadıköy’le ilgili 15 kat sınırlaması var. Yatay yapılaşma hepimizin arzusu ama şehir şartlarında bu mümkün olmuyor. 15 kat sınırlaması, karmaşaya neden olmaması için zonlar şeklinde yapılmalı. Deniz, demiryolu, Bağdat Caddesi aksı, E-5 aksı şeklinde dört zona ayrılmalı. Her yere aynı sınırlamayı koyduğunuzda 13 katlı binaların yenilenmesi mümkün değil.”
Durbakayım’ın ardından ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın vekili olarak İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı konuştu.
Baraçlı, kensel dönüşümü kentin geleceği düşüncesiyle planlama gayretinde olduklarını dile getirdi. Baraçlı,  8 milyon nüfusu geçen İstanbul’da kentsel dönüşümü planlı şekilde, yerinde dönüşümü uygun görerek, soysal ve kültürel yapıya da önem verecek şekilde gerçekleştirmeyi uygun gördüklerini dile getirdi. Baraçlı, daha güvenli, daha yaşanabilir bir kentsel dönüşüm politikası belirlediklerini ifade etti.

Sürdürülebilir enerjinin önemi
Baraçlı’nın ardından Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erdal Kocabaş söz aldı.

En az 5 milyon kişinin kırdan kente göçtüğünü şehir nüfusunun önümüzdeki yıllarda 1.4 milyar artacağına vurgu yapan Kocabaş, iklim değişikliğine dikkat çekerek, şehirlere ilişkin alınan kararların buna göre sürdürülebilir kaynaklar kullanılarak yapılması gerektiğini ifade etti. Karbon salınımının azaltılması için çalışmaların yapılmasının önemine dikkat çekti.
Kocabaş, “Çevre Şehircilik Bakanlığı olarak 2012 yılından bu yana yaşanan bilir şehirler için ketsel dönüşüm çalışmalarınız devam ediyoruz.” dedi.

7 milyon binanın dönüşümü için çaba gösterdiklerini ifade eden Kocabaş, halka en faydalı kentsel dönüşüm planını belirleyerek yola böyle devam edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Ardından ise “Sürdürülebilir Şehirler Yaratmada Dönüşüm Önemi “ başlıklı oturum başladı. Kentsel Strateji Kurucu Ortağı Faruk Göksu’nun başkanlığını yaptığı oturumda, İstanbul Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Bursa Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Hakkı Alp ve Hatay Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş konuşmada bulundu.  Oturumda Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışması Sahabiye’nin tanıtım filmi de yayınlandı. Bu oturumda Kayseri, Bursa Yıldırım ve Kağıthane'de yapılan kensel dönüşüm projeleri anlatıldı, proje olanakları aktarıldı.
Bu oturumunla birlikte kongrede öğle arasına girildi.

Kongrenin öğle arasında bir sanatçı tarafından keman dinletisi sunuldu.
Öğle arasından sonra "2017 Yılında Gayrimenkul Sektörünün Kentsel Dönüşeme Bakışı" başlıklı oturm Blomberg HT Haber Koordinatörü Ali Çağatay'ın esprili ve hoş sohbet başkanlığında yapıldı. Oturuma Avrupa Kountuları Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Çetinsaya, Nef İcra Kurulu Başkanı Erdem Timur, Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, Aycan Feres İş Otaklağı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tüfekcibaşı ile Kuyaş Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Zafer Yurtsever konuşmacı olarak katıldı.
Serkan Çetinsaya, “Kensel dönüşümün hikayesi uzun. Ne kadar iş yapıldı? Daha ne kadar iş yapılmalı? Her geçen gün tartışılan konu… Beş senede güzel işler yapıldı ama yeterli değil.  Bunu ileriye götürmeliyiz. Nitelikli, markalı konutlarda yaşamaya herkesin ihtiyacı var. Herkesin buna hakkı var. Balon konusuna değinirsek Türkiye’de balon yok. İstanbul’da hele hele bazı bölgelerde hiç yok. “ dedi.
Nef İcra Kurulu Başkanı Erdem Timur, “Verdiğiniz kadar varsınız. Aslında verdiğinizsiniz’ diye bir şey vardır tasavvufta sende kalan değil de verdiğin senindir yani… Ama bu denklemden o kadar uzak kalıyoruz ki başkası için bir şey yapan insanı hemen sorguluyoruz. İlk başkası için bir şey yapmaya başkalarına inanarak başlayabiliriz. Onun varlığına değer vermektir inanmak. Biliyorsunuz OECD ülkeleri arasında birbirine en az güvenen toplumuz. Bu denklemi insanlar şöyle herkesin kendinden üstün tuttuğu kıyasın ‘k’sini yapmadığı çocuk sevgisi tamamen karşılıksız yatığı sevgiyle uygulayabilir.
Konumuz kentsel dönüşüme gelirsek, biz 14 proje yaptık. Sanayi dönüşümünü de eklersek şuana kadar yaptığımız 26 projenin o da bodrum 25’i dönüşüm. Yani hiç boş arsaya bir şey yapmadık. Bu projelerin çoğunu 6306 sayılı yasa olmadan yaptık. Çok zor Serhan’a katılıyorum. Bir şeyde başarısız olduk. Master planlı şehirler yapalım gayemiz vardı. Çünkü 3’üncü defadır İstanbul’u yapacağız. Dünyanın en pahalı şehrini yapıyoruz. Singapur’u falan solandı. Gecekonduların yerine yenilerini yapmayalım istedik. Bir türlü derdimizi anlatamadık. Neden anlatamadık? Baştaki şeye geliyor. Başkası için bir şey istemeye…Bürokrat, müteahhit rant peşinde, vatandaş en çok rant peşinde… Böyle olunca yeni gecekondu yapmaktan başka şeyiniz yok.” şeklinde konuştu.
Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel sürdürebilirliğin 3 unsura dayandığını dile getirdi. Yücel, ekonomi, çevre ve kültürün sürdürülebilirlik için olmazsa olmaz unsurlar olduğunu ifade etti. Yücel, Piyalepaşa projesi için bin kişiyle 200 civarında sözleşme yaptıklarını, bölgede yaşayanların her sorunuyla ilgilendiklerini dile getirdi.  
Aycan Feres İş Otaklağı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tüfekcibaşı sinevizyon eşliğinde sunumda bulundu. Tüfekcibaşı, dünya üzerinde kaynakların tükenmesine yeşile ve doğaya saygıya dikkat çekerek başladığı sunumunda, Türkiye'nin ilk dikey orman projesi Çeliktepe'deki Greenox projesinin detaylarını anlattı. 
Kuyaş Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Zafer Yurtsever
“Ben Erdem Beyin paralelinde konuşacağım. Kentsel dönüşüm belki ülke olarak belki bireysel olarak kendimizle yüzleşmemiz lazım. Kensel dönüşümü çok söylüyoruz ama çok arzu ediyor muyuz? Benim orada çekincelerim var. Hem kat malikleri, hem proje geliştiricileri hem de bürokratlar ve siyasi erkler hakkında bir takım sıkıntılar var. Biraz aynaya bakmamız lazım. “ Yurtsever kensel dönüşümün deprem riski nedeniyle orataya çıkmasına karşın herkesin bunu ranta dönüştürmeye çalıştığını, özellikle kat maliklerinin inanılmaz isteklerde bulunduğunu söyledi. 

PROJE BİLGİ FORMU

Burak Öz
Burak Öz
İstanbul Matbaa Meslek Lisesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fotoğraf Bölümü önlisans, Selçuk Üniversitesi Gazetecilik lisans, Marmara Üniversitesi Genel Gazetecilik yüksek lisans mezunu. 1990'larda öldürülen gazetecileri konu alan yüksek lisans tez çalışması var. Bugüne kadar Hürriyet (staj), BirGün, Karşı gazetelerinde ve çeşitli internet sitelerinde yüzlerce haberi imzalı ve imzasız şekilde yer aldı. Sarı Basın Kartı taşıma hakkını yaklaşık 10 yıl önce kazandı. Orta düzey İngilizce, 10 parmak F klavye, Photoshop bilgisine sahip.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI