22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden Haberlerİnşaatta "peşin arsa" krizi

İnşaatta “peşin arsa” krizi

İnşaat firmalarının, arsa sahibi şirketlerin arsa KDV’sinin önemli bir kısmını inşaat başlamadan almasından dolayı firmalar yerine şahıslar üzerinden arsa almaya başladığı ve bunun da vergi kaybına neden olduğu dile getiriliyor.

İnşaat firmalarının, arsa sahibi şirketlerin arsa KDV’sinin önemli bir kısmını inşaat başlamadan almasından dolayı firmalar yerine şahıslar üzerinden arsa almaya başladığı ve bunun da vergi kaybına neden olduğu belirtildi.

Yıldırım Grup İcra Kurulu Başkanı Zafer Yıldırım, kat karşılığı satışlarda vergi konusunda sıkıntı yaşandığını söyledi.

Yıldırım, bu tarz sözleşmelerde müteahhitlerin anlaşma gereği arsa sahibine vereceği daireleri fatura ettiğini dile getirdi.

“Şirket yerine şahıslar tercih ediliyor”

Böylece arsa sahibinin aslında satmadığı malın vergisini teslim aldığı an ödediğini anlatan Yıldırım, bundan dolayı müteahhitlerin arsayı mümkün olduğu kadar şirket yerine şahıslardan satın aldığını aktardı.

Yıldırım, piyasadaki koşulların göz önüne alınarak bir çalışma yürütülmesi gerektiğini dile getirerek, “Kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle yapılan işlerdeki ana sıkıntı, inşaat bitimiyle beraber arsa sahibi ve müteahhit arasındaki faturalaşmadan kaynaklanan, satışı olmayan, sadece teslimi gerçekleşen malın vergilendirilmesinden kaynaklanıyor. Bu durum sektör açısından erken maddi yük oluşturması, satış neticesinde gerçekleşmesi gereken verginin teslim sırasında tahakkuk etmesi bir çok zorluğu beraberinde getiriyor. Mevcut uygulamada arsa sahibi şirketler açısından kat karşılığı sözleşmeyle yaptırılan bir binanın bağımsız bölümlerinin satışı gerçekleşmeden, tüm vergilerin yüzde 90’ına yakını tahakkuk ediliyor. Bunun için şahıslardan arsa alımının tercih edilmesiyle vergi kaybı ortaya çıkıyor.” dedi.

“Marketten satışlar mağduriyet oluşturuyor”

Maketten satışın yarattığı mağduriyetin giderilmesi için yapılan düzenlemenin eksik çıktığını savunan Yıldırım, “Bu boşluktan faydalanan kötü niyetli kişiler var. Burada tüketiciyi de göz önünde bulundurarak inşaat seviyesine bir sınırlandırma getirip, örneğin minimum yüzde 40 inşaat seviyesine gelmeden, kaba inşaatı bitmeden satış yapılamaz şeklinde bir ekleme yapılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Zafer Yıldırım, inşaatta yapılan KDV indirimin çarkın dönmesini ve sektörün hızlanmasını sağladığını vurgulayarak, bunun ciddi talep oluşturduğunu ifade etti.

“Kurdaki artış fiyatları artırıyor”

Döviz fiyatında yaşanan yükselişin sektördeki maliyetleri olumsuz etkilediğini dile getiren Yıldırım, “Hesaplarımıza göre inşaatta tüm harcamaların yüzde 35’i ithal ürünlere bağlı. Kurda yaşanan artış satış fiyatının da yüzde 10-15 artması anlamına geliyor. Çözüm için iki nokta öne çıkıyor. Öncelikli olarak ithal ürünlerin Türkiye’de üretilmesinin sağlanmasını söyleyebiliriz. İkinci olarak ise yabancılara daha fazla satış yapılmasıdır. Böylece sektörümüz Türkiye ekonomisine çok daha fazla katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.

Kaynak: Dünya

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI