6 Haziran 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerAtaşehir’de yapılacak Finans Merkezi, Kapalı Çarşı’dan esinlenerek yapılacak.

Ataşehir’de yapılacak Finans Merkezi, Kapalı Çarşı’dan esinlenerek yapılacak.

 

Ataşehir’de yapılacak Finans Merkezi, Kapalı Çarşı’dan esinlenerek yapılacak. İstanbul’a yeni siluet katacak merkezin altından metro geçecek. Avlular, dev kapılar ve yaya yollarının bulunacağı proje sürekli yaşayan bir alan olarak planlanıyor 

Türkiye’yi bölgesel güç haline getirmek için planlanan Ataşehir Finans Merkezi’nde tarihi Kapalı Çarşı modeli uygulanacak. Ataşehir Finans Merkezi’nin master planlarını ABD’li Gensler firmasıyla birlikte hazırlayan Özgüven Mimarlık’ın kurucusu Yüksek Mimar Uğur Özer Özgüven, Ataşehir Finans Merkezi’ni planlarken dünyadaki örnekleri incelediklerini ama asıl etkilendikleri yapının Kapalı Çarşı olduğunu açıkladı.

Özgüven, Finans Merkezi’nin planlamasıyla ilgili çok detaylı araştırmalar yaptıklarını anlatarak, “Dünyadaki birçok finans merkezini yerinde inceledik. Fakat aradığımızı İstanbul’daki Kapalı Çarşı’da bulduk” dedi. Kapalı Çarşı’nın dünyanın ilk finans merkezi olduğu yönünde söylentiler olduğuna işaret eden Özgüven, şunları söyledi:

İlham kaynağı Kapalı Çarşı

“Bunu detaylı bir şekilde araştırdık ve gerçektende Kapalı Çarşı’nın tarihin ilk finans merkezi olduğunu gördük. 550 yıl önce Fatih Sultan Mehmet tarafından inşaatı başlatılan çarşı 300 yılda tamamlanmış. Kapalı Çarşı’yı merkeze koyup 2 kilometrelik çember çizdiğimizde bölgede ilginç bir manzara gördük. Kapalı Çarşı’nın etrafında her şey var. Deniz ve raylı ulaşım sistemleri, konut alanları, ofis alanları, mağazalar, Topkapı Sarayı gibi ikon binalar ve oteller bulunuyor. Tüm ihtiyaçlar düşünülerek planlanmış. Biz de Ataşehir Finans Merkezi’ni planlarken Kapalı Çarşı mantığını ele aldık. Tüm ihtiyaçları düşünerek, bölgenin 7/24 canlı kalmasını sağlayacak şekilde planlamasını yaptık, Bunları da İstanbul’a ait olan doneleri kullanarak yaptık.”

Topyekun planlama

Özgüven, Ataşehir Finans Merkezi’nin master planının hazırlanmasının çok büyük bir önem taşıdığının altını çizerek, bu planın binaların birbirinden kopuk bir şekilde yükselmesinin önüne geçeceğini söyledi. Bu sayede Finans merkezi’ndeki tüm parsellerin tek bir proje gibi ortaya çıkacağını söyleyen Özgüven, “Biz parselleri değil, bölgeyi bir bütün olarak planladık. Trafiği tamamen yer altına aldık. Servis araçları, çöp kamyonları bodrumdan geçecek. Arazinin üstünde yaya trafiği oluşacak. Avluları yaya yollarıyla birbirine bağlayacağız. Gece ve gündüz canlı olan işlevi yüksek alanlar yaratacağız” diye konuştu. 

Altından metro geçiyor

Özgüven, projeye toplu taşıma ile kolay ulaşım sağlanacağını anlatarak, “Kartal-Kadıköy ile Çekmeköy-Üsküdar metroları Ataşehir Finans merkeziyle birbirine bağlanacak. Bu sayede bölgenin trafiği azaltılacak” dedi. Hazırlanan master planları çerçevesinde bölgenin altyapı çalışmalarının yapıldığını, çevre düzenlemelerinin tasarlandığını belirten Özgüven, ayrıca deprem araştırmalarının da yapıldığını kaydetti.

Mutabakat imzalandı

Özgüven, master planının yanı sıra tüm arsa sahipleriyle bir mutabakat imzalandığını belirterek, hazırladıkları 800 sayfalık Kentsel Tasarım Rehberi’ni firmalara verdiklerini söyledi. Bölgede yapılacak tüm projelerin bu rehber doğrultusunda hazırlanacağını anlatan Özgüven, “7 ay içinde firmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na projeleri onay için vermesi gerekiyor. 3.5 yılda tamamlanması öngörülen projenin maliyeti de 4.5 milyar lirayı buluyor” dedi.

Arsalar küçüldü

Bu arada, Finans Merkezi’ndeki arsalar yapılan master planı sonunda küçültüldü. Büyük ölçekli bir planlama yapılması nedeniyle yaya yolları, yeşil alanlar ve meydanlar yaratılması için şirketlere ait arsalar küçüldü. Fakat imar hakları aynı şekilde korundu.

İstanbul’a yeni siluet

Özgüven, bölgedeki tüm projelerin kat yüksekliklerinin belirlendiğini ve İstanbul’a uygun siluet oluşturulacağını vurgulayarak, “Bölge paranın ve finansın merkezi olacak. Bu nedenle siluet de önemli. Silueti belirlendi ve katlara buna göre izin verilecek. Finans Merkezi’nde Maslak’taki gibi dağınık bir siluet olmayacak” diye konuştu.

Finans Merkezi’nde neler olacak?

* Kapalı Çarşı ve Nişantaşı gibi açık ve kapalı sokaklar bulunacak.
* Topkapı Sarayı’ndaki gibi avlular ve bulvarlar olacak.
* Çeşmeler, kemerler ve büyük kapılar olacak.
* Büyük parklar, bisiklet ve yaya yolları bulunacak.
* Anfi tiyatro, kültür merkezi ve konferans salonu yapılacak.
* Çevre dostu binalar zorunlu tutulacak. Sertifika istenecek.
* Özel peyzaj düzenlemesi yapılacak.

Rakamlarla Fİnans Merkezi

* 2 milyon m2 arsa
* 3.2 milyon m2 inşaat alanı
* 50 bin kişi istihdam edilecek
* 11.000 kişi yaşayacak
* 30.000 kişi günlük ziyaretçi
* 4.5 milyar lira maliyet
* 100.000 m2 ticari alan
* 600.000 m2 ofis
* 130.000 m2 rezidans
* 105.000 m2 otel
* 10.000 m2 konferans salonu

Milliyet  

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI