14 Mayıs 2024 Salı
Ana SayfaSektörden Haberler5. İnşaat ve Konut Konferansına yabancıya konut satışı ve balon söylentileri damga...

5. İnşaat ve Konut Konferansına yabancıya konut satışı ve balon söylentileri damga vurdu

5. İnşaat ve Konut Konferansı bugün İstanbul’da gerçekleşti. Emlakdream.com’un da sponsorları arasında yer aldığı 5. İnşaat ve Konut Konferansı’na  Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanı sıra sektörün önde gelen isimleri katıldı. 5. İnşaat ve Konut Konferansında konuşulanları detaylarıyla habemizde bulabilirsiniz.

Konferansta Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce,  İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, Ağaoğlu Şirketler Grubu İş Geliştirme Başkanı Burak Kutluğ, NEF İcra Kurulu Üyesi Bülent Kozlu,  Ceylan İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ozan Ceylan,  Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ, AKG Gazbeton şirketinde Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yrd. Sırrı Güvenç başta olmak üzere siyaset dünyasının ve inşaat sektörünün önemli isimleri konuşma yaptı.

KONFERANSI İZLEMEK İÇİN VİDEOYU TIKLAYINIZ 


Erdoğan Bayraktar: İnşaatta dünya lideriyiz
Açılış Konuşmasını Nazmi Durbakayım’ın yaptığı konferansta Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Türk inşaat sektöründe Türkiye’nin müteşebbis, iş alma gibi konularda dünya lideri olduğunu ifade etti.
Bayrakta,  "İnşaat sektörü beton yatırımıdır, bunları durdurun' diyenler haindir. Derdimiz sadece konut, inşaat, köprü, yol yapmak değil. Biz bu işi en iyi yapanız. Dünyanın her yerine gideceğiz müşavirlik firmalarımızla. Dünyada 50 bin kişi çalıştıran müşavirlik firmaları var. Bunlar üstlendiği projelerde de kendi ülkelerinin ürünlerini kullanıyor. Biz de inşaat malzemelerimizi kullanacağız oralarda."  şeklinde konuştu.
Bayraktar, inşaat malzemesi ihracıtının yüzde 80’nin yerli olduğunu da ifade ederek, "Çok daha kaliteli ve ucuz malzemeler üretirsek enerji ithalatına harcadığımız parayı buradaki ihracatla kapatabiliriz." dedi.

‘İnovasyon inşaatı uzaya çıkarır’
İnovasyonun önemini vurgulayan Bayraktar, “İnşaat sektöründe kaliteyi artırıp fiyatları aşağı çekmemiz gerekiyor. İnovasyona çok daha önem vermemiz gerekiyor. Büyük inşaat firmalarımız mutlaka inovasyon departmanı kurmalı. Böylece inşaatçılıkta uzaya çıkarız." diye konuştu.

İnşaatla tam istihdam modeli
Türkiye’de 21 milyon konutun yüzde altmışının yenilenmesinin gerektiğine vurgu yapan Bayraktar dönem Avrupa’da uygulanan tam istihdam hedefli Keynesci ekonomik modelin, Türkiye’de kentsel dönüşüm devam ederse bir örneği olacağını kaydetti.

İstanbul’un yükünü hafifletmek için yerele yayma
Bayraktar,  ayrıca İstanbul’un insan yükünün Avrupa’daki örnekleri gibi desantrizasyon (yerele yayma) ile yani şehri ulaşım projeleri ve konut projeleriyle Çorlu, Çatalca, Bandırma, Yalova gibi bölgelerle bütünleştirerek hafifletileceği konusunda görüş bildirdi.

İdris Güllüce: Konutta balon yok göç var
Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin konuşmasının ana ekseni ise inşaat sektöründeki balon iddiaları oldu. Güllüce, konut sektöründe balon olmadığını belirterek, özellikle İstanbul'un çok ciddi göç aldığını, batıdan göçün teşvik edilmesine rağmen buraya göçün engellenemediğini dile getirdi.
Evlenenlerin, ayrılanların, anne babalarından ayrı evlere çıktığını kaydeden Eski Bakan Güllüce, "Bu kadar ciddi ihtiyaç varken İstanbul'daki inşaat firmaları gece-gündüz çalışsalar dahi bu ihtiyacı karşılayamazlar." şeklinde konuştu.

Nazmi Durbakayım: Bu yıl kentsel dönüşüm yılı olacak
Nazmi Durbakayım, “Bizler İNDER inşaatçılar derneği olarak 50’nci yılımızı 2017 Kentsel Dönüşüm Yılı olarak ilan ettik. Konut ile ilgili her konu 80 milyon insanımızın her birini ilgilendiriyor. Sektörümüz, yarattığı istihdam ve  binin üzerinde yan sektörün can damarı.” dedi.

Cayma hakkıyla ilgili düzenlemeyi iyi bir adım olarak niteledi.
Sektörde balon iddialarını değerlendiren Durbakayım, “Balon olması için çok ciddi miktarda üretim ve bunun elde kalması lazım. İhtiyaç 900 bin civarında ancak geçen yıl bir milyon 300 bin civarında konut satışı oldu. Bu da demekki değerlendirici firmaların fazla aldığı gösteriyor. Bu yıl bunu bir buçuk milyon gibi göreceğimizi düşünüyoruz. 2014’de Emlak Konut’un gelir paylaşımı yoluyla yaptığı konutlarla Türkiye’de bin 500’lü rakamlarda konut satışlarını gördü. Burda birikmiş olan talepte patlama oldu. Yani o dönemde ne bulursan koy tezgaha dönemiydi. Şimdi geriye dönüp de o dönemi düşünmemeli, daha reel bir yola girdik. İçinde bulunduğumuz dönemde, işini iyi yapan, doğru fiyatlayan, işinin arkasında duran, doğru lokasyonu çeken projeler satılacaktır. Bu balon değil diye adlediyoruz.”dedi.
Dövizin konut fiyatlarındaki etkisinin yüzde 7,5 civarında olduğu görüşünü tekrarlayan
Nazmi Durbayakayım, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Teknik Yapı’nın büyük projeleri olan Fikirtepe konusunda ise şunları kaydetti:
Fikirtepe’de sorunlar çözüldü ve kar topu zirveye çıkarıldı. Bakanlığımız, İBB, hak sahipleri, yapı müteahhitleri ve siz basınımızın duyarlı mensupları ciddi emek harcadılar.  Biz de Fikirtepe Platformu olarak bir nebze katkı sağladık ise ne mutlu bize.
Bugün birçok firmanın birbiriyle yarışan mükemmel projeleri hayat buldu. Bakanlığımız çıkan her problem karşısında süratle aksiyon alıp sürecin kısaltılması çabasında.
Alt yapı çalışmaları hızla devam ediyor.
 Sıkıntıda olan adalarda gene Bakanlık marifeti ile oluşturulan yeni yapılan ile inşaatların devam etmesi sağlanıyor.
Fikirtepe yüz 40’ı 500 bin metrekarelik donatı alanına sahip. 1 milyon 300 bin metrekare büyüklük ile ülkemizdeki en büyük kentsel dönüşüm alanı. 1960-2012 arası olan çarpık yapılaşmayla kötü bir dönem geçirmiş, ancak yapılan bu plan ile tekrar küllerinden  doğmakta olup tekrar hak ettiği seviyeye çıkmaktadır. “
Nazmi Durbayakayım’ın 2017’de gerçekleşmesini dilediği konular ise satır başları şeklinde şu şekilde:
“Arsa mailyetlerinin düşmesi devlet tarafından arsa tahsisini oluşturmak. Projenini ulaşım, enerji ve altyapısı dahil olarak büyütmek.
Yeşil Bina ve mahalle yaratan dönüşümlerin teşvik edilmesi.

Sertifikalı konut satışı
Sektörün müktesep hakların sağlanması, bürokratik süreçlerin kısaltılması, vergi yükünün lineer olarak tüm sektör oyunculara dağıtılması.
Arsa karşılığı inşaat yapım sözleşmeleri için şablon sözleşmeler hazırlanması.
Otoparkların müstakil olarak tapulanması.
Yüklenicisi sayısının nitelikli olarak makul seviyeye indirilmesi.”

İbrahim Babacan: Gayrimenkul her zaman güvenli liman
Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan ise "Komşu ülkelerle etkileşim, coğrafi konjonktür ve global çıkarlar ışında yabancı yatırımcıların öngörüleri nelerdir?" adlı konuşmasında gayrimenkulün her zaman yatırımcı için güvenli liman olduğuna dikkat çekti.
Babacan, “2016 yılı sektör açısından inişli çıkışlı bir yıl oldu. Yaşanan her türlü olumsuz tablo ve güçlüklere rağmen konut satışlarının hız kesmeden devam ettiğini gördük. Aslına bakacak olursak 2016 yılının sektör açısından olumsuz bir yıl olmadığını söyleyebiliriz.’’ dedi.

Babacan şunları söyledi:
"İç pazardaki büyüme potansiyeli yabancı yatırımcının Türkiye gayrimenkul piyasasına yönelik ilgisinin sürmesine neden olmuştur. Yurt içinde yabancıların mülk edinimini kolaylaştıran yasal düzenlemeler, kentsel dönüşüm süreci ve büyük konut projeleri gibi faktörler de sektördeki yatırımları olumlu etkilemiştir. Son yıllarda gayrimenkul sektöründe belirgin ölçüde artış kaydeden özellikle Ortadoğu kaynaklı doğrudan yatırımların 2017’de de sürmesini bekliyoruz.

Son dönemdeki dolardaki yükselişin konut fiyatlarında mecburi bir artış yaratacağını bekliyoruz ancak bu yükseliş; parası olan ve bu parayı değer kazanacak bir yatırım aracına çevirmek isteyen yabancı yatırımcıyı olumsuz etkilemeyecektir. Yerli yatırımcılar tarafından doğması beklenen boşluk; Mütekabiliyet Yasası’nda yapılacak düzenlemelerle yabancı konut yatırımcıları tarafından telafi edilecektir.’’ 

Burak Kutluğ: Yabancı yatırımcılara KDV istisnası getirilmeli
Ağaoğlu Şirketler Grubu Grup İş Geliştirme Başkanı Burak Kutluğ ise yaptığı konuşmada yabancı yatırımcıya Türkiye çekme konusunda önerilerde bulundu.  

Kutluğ, şunları söyledi:
“Kurumlar vergisi ve gelir vergisi anlamında diğer alternatif ülkelere nazaran rekabetçi teşviklerin sunulması, doğrudan yabancı yatırımcının maliyetini azaltmak ve getirisini yükseltmek için konut alımlarında KDV istisnası getirilmesi, döviz kazandırıcı hizmet kapsamında yabancıya damga ve harç istisnası sağlanması, yabancı yatırımcıların da daha yüksek getiri elde edebilmeleri amacıyla kaldıracı daha kolay kullanmasının sağlanması ve gayrimenkule dayalı finansal enstrümanların sadece bireysel çabalarla değil tanıtım faaliyetleri kapsamında topyekun özendirilmesi gerekiyor.”
Kutluğ, “Türkiye’den başka vatandaşlık ya da oturma izni veren ülkeler var. İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Malta gibi ülkeleri incelediğimizde en uygun şartların Türkiye’de sağlandığını görüyoruz. Birçoğu vatandaşlık yerine oturma izni ile yetiniyor. Dünyadaki diğer örneklerin incelenip en doğru kararın verildiğini düşünüyorum. Zamanlama açısından geç kalınmış olsa da son derece olumlu bir adım atıldı. Bu sayede pastadaki payımız artacaktır.” diye konuştu.
 Kutluğ, Ağaoğlu projelerinde 102 farklı milletten, farklı kültür, din ve dile sahip insanların huzurlu bir şekilde yaşadığına da dikkat çekti.

Bülent Kozlu:  Türkiye yabancı yatırımcı için cazip bir ülke
NEF İcra Kurulu Üyesi Bülent Kozlu, “Türkiye gayrimenkul sektörünün gelişimi ve uluslar arası yatırım girişi” başlıklı sunumunda, yabancılara konut satışı üzerinde durdu.
Sözlerine Avrupa Kalkınma Bankası ile NEF olarak bir fon çalışması üzerinde çalıştıklarını söyleyerek başlayan Kozlu, “Yurt dışındaki en büyük fon kuruluşlarından Avrupa Kalkınma Bankası ile bir fon oluşturuyoruz. Önümüzdeki haftalarda da açıklıyor olacağız. O tecrübeden gördüklerimizi paylaşmak istiyorum. Sonuçta projeleri bitirdikten sonra satmak önemli ama projeleri oluştururken de uzun dönemli yabancı sermayeyi çekmek hem daha fazla proje yapmamızı hem uzun dönemli finansman sağlıyor.” dedi. 
Kozlu, grafiklerden yararlanarak yaptığı sunumda Türkiye’ye giren yabancı sermaye miktarının son yıllarda puslu ortam nedeniyle azaldığını fakat bunun bütün dünyada böyle olduğunu ifade etti. 
Türkiye’ye uzun dönemde 11 milyar dolar yabancı sermaye girdiğini belirten Kozlu, gayrimenkul sektörün buradaki payının yüzde 2 olduğuna dikkat çekti.  
Gayrimenkulde yabancı sermayenin aslan payı AVM’lere
Gayrimenkulde yabancı sermayesinin Türkiye’ye AVM’lerle girdiğini kaydeden Kozlu, “2005 yılından itibaren Türkiye’de AVM talebi artmaya başlayınca Türk firmalar kendi sermayelerini ve yurt dışından sermayelerini kullandı. AVM sermaye yoğun bir alan. Ciddi bir sermaye geldi.” dedi. 
Türkiye’nin uzun dönemde uluslar arası sermaye girişi için gayrimenkulde cazip bir ülke olduğunu söylen Kozlu, bunun başlıca nedenin nüfus olduğunu dile getirdi. Kozlu, nüfus artışının gayrimenkul sektörünün gelişimi açısından cazibe yarattığını öne sürdü.  
Kentsel dönüşüme dikkat çeken Kozlu, İstanbul’da 4 milyon konut olduğunu bunun vatandaşın güvenliğini sağlamak için bunun 2 milyonun yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti. 
Kozlu güvenli, konforlu öğrenci yurtlarına ilişkin ciddi bir talep ve arz eksikliği olduğuna vurgu yaptı. 
Kozlu bunların dışında yabancı kurumsal yatırımcının çekilmesi için güvenliğin başta olmak üzere imar ve teşvik konusunda bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğu üzerinde durdu. 

Doğan Dağ: Önemli olan ihtiyaçlara cevap verebilmek
5. İnşaat ve Konut Konferansındaki konuşmasında İnşaat sektöründeki değişim ve dönüşüme değinen  Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ,  sektörün gelişiminin doğru bir şekilde ilerleyebilmesi için her bireyin  destek vermesi gerektiğini söyledi.
Doğan Dağ, “Sektörümüz ekonominin en önemli çarklarının başında geliyor, inşaat ve buna bağlı sektörler hızla gelişiyor ve dönüşüyor. Bu dönüşüm sırasında da ihtiyaçlar değişiyor, yeni kurallar belirleniyor. Her sektörde yaşanan değişim ve dönüşümler inşaat sektöründe de yaşanıyor. Sektördeki en büyük değişim ise kentsel dönüşüm olarak karşımıza çıkıyor." şeklinde konuştu.

 Doğan Dağ şunlara dikkat çekti:
"Dünyada her şey hızlı bir şekilde gelişiyor, dünya nüfusu ve kentleşme gün geçtikçe artıyor. Nüfusun artmasıyla birlikte insanların en önemli ihtiyaçlarının başında gelen barınma ihtiyacını karşılamak gerekiyor. Günümüzde ‘dönüşüm’ deyince ilk aklımıza kentsel dönüşüm geliyor. Dönüşümün bildiğiniz gibi arzın ve talebin yönettiği bir kavram özelliği var. Yıllar önce bir evde oturmak ya da kentte oturmak bir apartman dairesinden ibaret iken dönüşümle beraber yaşam alanı ve hatta yaşam kampüsü ihtiyacı ortaya çıkıyor. Fakat ne yazık ki bundan önceki yerel yönetimlerin alt yapı ve master planlarının çok donanımlı ve planlı olmamasından dolayı dönüşümde sıkıntılar yaşanıyor."

Kentsel dönüşümde doğru mastır planı
Kentsel dönüşüm dâhilinde veya yeni yerleşim alanlarında alt yapı ve master planlarının doğru kurgulanması gerektiğini vurgulayan Dağ, "Bu alanlarda okul, sağlık kurumları, alışveriş merkezleri, yolların planlanırken çok uzun süreli planlaması ve kurgulanması gerektiğini düşünüyorum.
Rekabet ortamında dahi etik kurallar çerçevesinde doğru bir değişim dönüşüm çizgisinde, yola devam etmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Değişim bu kurgu çerçevesinde; doğru insan gücü, doğru makine gücü, iklim değişikliğine karşı doğru malzeme kullanımı, enerji dönüşümü, enerji tasarrufu bir arada düşünülerek yapılmalıdır.” diye konuştu.

Ozan Ceylan: Bu dönem fırsat zamanı
Ceylan İnşan Yönetim Kurulu Başkanı  Muammer Ceylan, Başbakan Binali Yıldırım’la iş gezisinde olduğundan konferansta yerine konuşması Ceylan İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ozan Ceylan yaptı.
Ozan Ceylan konuşmasında Türkiye’nin zor günlerden geçtiğini ifade ederek birlik beraberlik vurgusu yaptı. 2016 yılında tarihi satış gerçekleştiğini kaydederek, “2017 yılı sektörümüz için çok iyi geçeceğine ümit ediyoruz.  Özellikle iş dünyası olumsuz yorumları aşmak için yeni hamleler yapmalı.” dedi. Ozan Ceylan, bu dönemlerin yapılmayacak kampanyaların yapıldığı, ele geçirilmeyecek fırsatların elde ettiği zamanlar olduğunu söyledi. Yabancılara geçen yıl 21 bin konut satıldığını hatırlatan Ceylan ayrıca, yeni düzenlemenin yabancılara daha çok konut satışının olacağını gösterdiğini kaydetti.

Sırrı Güvenç: Bilgiye yatırım yapıyoruz
AKG Gazbeton şirketinde Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yrd. Sırrı Güvenç, çimento sanayisinde dünya lideri olduklarını belirterek, gazbeton yapımında da avrupa lideri olduklarını kaydetti. Güvenç, "2017'de bütün kağos ve kargaşaya rağmen, gelişeceğimize, güçleneceğimize inanıyoruz. Biz ülkemize inanıyoruz."dedi. Güvenç kaliteli binaların, kaliteli inşaat malzemelerine sahip olduklarına inandıklarını dile getirerek, "Örneğin toprak sanayi ürünleri arasında ilk Ar-Ge merkezini AKG Gazbeton açtı. Ar-Ge dediğimiz zaman 40'tan fazla doktoralı, yüksek lisanslı değişik disiplinlerden insanı biraraya gelip, yapı sanayi için bazı ürünleri ürettiği, hatta teknoloji transferi yaptığı bir yer hayal etmenizi istiyorum. Buraya harcanacak paralar hiç küçümsenmeyecek paralar." diye konuştu. Güvenç, bilginin ve ilginin önemine dikkat çekti.

 

PROJE BİLGİ FORMU

Burak Öz
Burak Öz
İstanbul Matbaa Meslek Lisesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fotoğraf Bölümü önlisans, Selçuk Üniversitesi Gazetecilik lisans, Marmara Üniversitesi Genel Gazetecilik yüksek lisans mezunu. 1990'larda öldürülen gazetecileri konu alan yüksek lisans tez çalışması var. Bugüne kadar Hürriyet (staj), BirGün, Karşı gazetelerinde ve çeşitli internet sitelerinde yüzlerce haberi imzalı ve imzasız şekilde yer aldı. Sarı Basın Kartı taşıma hakkını yaklaşık 10 yıl önce kazandı. Orta düzey İngilizce, 10 parmak F klavye, Photoshop bilgisine sahip.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI