14 Mayıs 2024 Salı
Ana SayfaKonut ProjeleriZorlu Center 2,5 milyar dolar yatırımla hızla ilerliyor.

Zorlu Center 2,5 milyar dolar yatırımla hızla ilerliyor.

 

Birçok kişi tarafından Türkiye’nin en iyi birkaç projesinden biri olarak gösterilen yedi ödüllü Zorlu Center’ın aslında adı gibi zorlu bir hikayesi de var.Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nafiz Zorlu’nun, Denizbank’ı satmadan önce odasından Zincirlikuyu’daki Karayolları Genel Müdürlüğü’nün arsasına bakarak ‘Neden bu arsa bu şekilde atıl duruyor’ diyerek hayıflandığı bilinir. Bu arsada o zamanlardan beri ‘gözü olan’ olan Zorlu, sonraki süreçte sattığı Denizbank’tan gelen parayı da bu arsaya yatırdı. Rakam da bir rekordu. 800 milyon dolar.. Sonunda arsayı alan Zorlu, artık proje yapmak için girişimlere başlayabilirdi. Ama işler pek öyle kolay olmadı.

‘Zorlu’ ismi tereddütleri giderdi

Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even de, projenin Türkiye’nin kronik sorunlardan biri olan yasal sürece takıldığını belirterek, “800 milyon dolara arsayı aldık. Projeye başlamak için tam 27 ay bekledik. Bu nedenle 150 milyon dolar faiz kaybımız oldu. Projenin yatırım getirisi uzadı, bu da cirolara yansıdı” diyerek projenin bu süreçte yaşadığı olumsuzlukları ortaya koydu.  Ancak, tüm bu zorlu sürece rağmen, üstelik projenin bulunduğu konumu ve iddiası nedeniyle yüksek tutulan fiyatlara rağmen, sonuç, tam da beklenilen gibi oldu. Mehmet Even, bu sonuca ulaşmalarındaki gücü, “Zorlu’nun çok güçlü bir adı var ve tüm tereddütleri giderdi” sözleriyle ortaya koyarken, bunun, Zorlu için taşıdığı anlamı ise, şu sözlerle anlattı: “ Zorlu ailesi daha önce gayrimenkul sektörünün içinde değildi ama, Ama Zorlu adı projeye önem kattı.”
Bunun için tüm ayakları doğru bir şekilde kurgulamaları gerekiyordu. Onlar da öyle yaptı. Ayaklardan biri, mimari projenin seçimiydi. Even, o süreci şu sözlerle anlattı: “Açtığımız yarışmaya 117 yerli ve yabancı grup katıldı. Kazanan, Emre Arolat ve Murat Tabanlıoğlu’nun ortak projesi oldu.”

Projenin bariyerleri yok
Proje, merkezde yer almasına rağmen, trafik için çözüm geliştirmek de bir diğer önemli ayaktı. Mehmet Even, neredeyse bir konut projesikadar maliyetanlamına gelen 100 milyon dolarlık çözümlerini,  "Ulaşımı çok kolay olacak. Ziyaretçilerin yarısı toplu taşımayla gelebilecek. Metro ve metrobüsbağlantısının projeye direkt girişi olacak” sözleriyle anlattı.
Doğru ayak için son adımlardan biri de deneyimli bir ismin inşaatı üstlenmesiydi. Gerçekten de zor proje için Aktürk Yapı ile anlaştıklarını belirten Even, tamamlandığında nasıl görüneceği merakla beklenen projeyi tam anlamıyla şeffaf planladıklarını söylerken, projenin etrafında hiçbir bariyerin olmayacağını, içine girilebileceğini vurgularken, ulaşacakları sonucu, “Yani, AVM, ofis, otel, rezidans ve performans sanatları merkezi olmak üzere beş fonksiyondan oluşan bu proje tamamen dışa dönük olacak. Bir anlamda şehrin yeni parkı olacak” sözleriyle özetledi.

BEŞ AÇIDAN ZORLU PROJE

OTELDE RAFFELS İLE KİŞİYE ÖZEL
Zorlu, projedeki otelin işletmesi için dünyanın en önemli markalarından biri olarak kabul edilen Raffles  ile anlaştı. Raffles, Türkiye’de ilk kez, Avrupa’da ikinci kez bir otelin yönetimini üstlenmiş olacak. Kişiye özel hizmetin sunulacağı Raffles Zorlu Center 60 metrekarelik standart odalardan oluşan 180 oda olarak tasarlandı. Otelin maliyeti 250 milyon dolar.

AVRUPA OPERAYI BURADA İZLEYECEK
Performans Sanatları Merkezi, 50 bin metrekarelik alan olarak tasarlandı. 300 milyon euro yatırıma sahip merkezde baleden operaya, kongreden konserve ödül törenlerine pek çok organizasyon yapılacak. İki salon, Avrupa’ya hitap edecek şekilde tasarlandı. Mehmet Even’in ‘Sanatın gelişmesi için böyle bir yatırım planladık’ sözleriyle ifade ettiği merkez için dünya çapında etkinlik yapan bir grupla görüşülüyor.

200 MAĞAZAYA 2 BİN BAŞVURU
Zorlu’nun eylülde açmayı düşündüğü, fakat projenin tümüyle birlikte Mart 2013’te açlışına karar vermesi nedeniyle 30 milyon euro kayba uğradığı AVM’de kiralama işlemleri Avi Alkaştarafından yapılıyor.  AVM’de yer alan mağaza sayısı 200 olmasına rağmen 2 bin başvuru alındı. Buna rağmen, sadece 9 bin metrekarelik mağaza kiralayan Beymen ile anlaşıldı.

584 REZİDANSIN YÜZDE 35’İ SATILDI
70 bin metrekarelik peyzaja yer verilen projede rezidans sayısı 584 olarak belirlendi. Yüzde 35’lik dilimin satıldığı projede bu yıl satışların daha da hızlanması bekleniyor. 117 ile 735 metrekare arasında değişen büyüklüklere sahip rezidansların metrekare fiyatı ise, 9 bin 500 ile 18 bin dolar aralığında.

OFİSTE STRATEJİYİ DEĞİŞTİREBİLİR
20 bin metrekarelik ofis alanı, AVM’nin üst katında yer alıyor. Mehmet Even, oldukça yoğun talep aldıkları ofislerde isteğin satın almadan yana olduğunu belirterek, “Özellikle daire alanlar ofis de almak istiyor. Bu nedenle satmayı düşünüyoruz” dedi.

Milliyet

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI