14 Mayıs 2024 Salı
Ana SayfaManşetYeni konut fiyatlarında yıl sonuna kadar yüzde 10-15 artış bekleniyor..

Yeni konut fiyatlarında yıl sonuna kadar yüzde 10-15 artış bekleniyor..

Konut sahibi olmak için doğru zaman olduğunu ve ev sahibi olmak isteyenlerin daha fazla beklememeleri gerektiğini belirten MESA Yönetim Kurulu Başkanı Mert Boysanoğlu, yeni konutlarda yıl sonuna kadar yüzde 10-15, 2022’nin üçüncü çeyreğine kadar da ayrıca yaklaşık yüzde 20 fiyat artışı öngördüklerini söyledi.

Bu dönemde konut alıcıları bütçelerine uygun ev bulmakta zorlanırken inşaat şirketleri de artan maliyetlerden yakınıyor. Sektör temsilcileri son 1 yılda demirden çimentoya kadar birçok inşaat malzemesinde yüzde 100’den fazla fiyat artışları olduğunu söylerken proje geliştiren firmalar da ürettikleri konut, ofis ve iş yerlerinde maliyet artışını fiyatlara yansıtmaya hazırlanıyor.

Önümüzdeki dönemler içinde artan maliyet artışlarının peyderpey fiyatlara yansıyacağını savunan inşaat patronlarından biri olan MESA Yönetim Kurulu Başkanı Mert Boysanoğlu da yaptığı açıklamasında kurdaki hareketliliğin inşaat malzeme fiyatlarını doğrudan etkilediğini, Konut almayı planlayanlar için doğru zaman olduğunu, maliyetler ve salgın nedeniyle üretime ara verilmesinin arz tarafından sorun yarattığını, salgınla birlikte konuttan beklentilerin değiştiğini söyledi.

Boysanoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Sektörümüzde maliyetler arttığı zaman bu artış dalgasının fiyata yansıması 4-5 ay sonra oluyor. Bu nedenle önümüzdeki aylarda tüketiciler radikal fiyat artışları görecek. 2021 sonuna kadar yüzde 10-15, 2022’nin 3. çeyreğine kadar da yüzde 20 seviyesinde artış beklenebilir. ‘Konut üreticileri fahiş zam yapıyor’ yorumu doğru değil, çünkü artan maliyet ortada. Son bir yılda maliyetler reel olarak yüzde 50-55 arttı. Kimi zaman piyasa şartları nedeniyle bu artışları fiyata yansıtamadığımız da oldu.

Mevduatta paranın değerini korumak zor, Dolar ise bir yatırım aracı değil. Ama doğru yapılan bir konut yatırımı her zaman kazandırıyor. Bu dönemde tüketici açısından inşaatına başlanılmış, bir miktar da ilerlemiş projeler daha cazip olabilir. Çünkü yeni projeler yeni maliyetlerle fiyatlandırılacak.

Her yıl ortalama 750 bin yeni konuta ihtiyaç varken son yıllarda üretilemedi. Tüketici tarafında sıkışmış bir talep var. Üretici cephesinde ise bu denli hareketli piyasada yeni bir projeye başlamak kolay değil. Ama talep projelerin başlaması gerektiğini de gösteriyor.

2022’de biriken taleple piyasa canlanacak. Kamu bankalarının kredi faizlerinde yaptığı indirim de satışlara olumlu yansıyacak. Bu indirim bir miktar canlılık getirir. Ancak faizler yüzde 1’in altına inince tüketici alıma yöneliyor. Bugün 1 milyon TL altı için yüzde 1.29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda yüzde 1.34 faiz oranları uygulanıyor. Eğer 0.90 bandına inerse etkisi daha net görülür.

Pandemi ile birlikte konuttan beklentiler değişti. Evde geçirilen süre artınca evin eksiklerini, hatalarını gördük. Bu da konuta talebi olumlu etkiledi. Son aylarda alıma geçen müşterilerin Satış ofislerinde sorduğu sorular da değişti. Mesela ‘yan komşum kim’ diye soruyorlar. Geçmişte böyle bir soru olmazdı. Salgın sürecinde komşuluk ilişkilerinin önem kazandığını gördük. Biz de projeleri tasarlarken çekirdekte daha az daire koymaya başladık. Ayrıca daha fazla balkon, bahçe, teras gibi yeşil ve açık alan tasarlamaya yöneldik. Yeni projelerde binaların içine taze hava pompalama sistemi de koyuyoruz. Sürdürülebilirliğe verdiğimiz önem nedeniyle projelerimizde seçilen bitkilerden sulama sistemine kadar birçok noktayı iyi planlıyoruz.

Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri çalışmalarında da önemli gelişmeler yaşandı. Bağdat ve Moskova’da yeni proje üstlendik. Moskova’daki konut işinde temel atıldı. Değeri yaklaşık 165 milyon dolar. Bölgede 1 milyon metrekare arazisi olan yatırımcı projenin geri kalan kısmını bizimle geliştirmek istiyor. Bağdat’ta ise 350 milyon dolar değerinde Bakanlıklar Kurulu binası işini aldık. Bağdat’ta uzun dönemdir yeni iş alan tek Türk firmasıyız.”

Kaynak: Gülistan Alagöz – Hürriyet

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI