İstanbul'un iki yakası bir kez daha deniz altından birleşecek. Üç katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin yapımına önümüzdeki sene başlanacak. Peki tünel hangi semtten girecek nereden çıkacak?
Her soruna çözüm var ama İstanbul trafiği için aynı şeyi söylemek çok kolay değil, bunun için bir çok proje hayata geçiriliyor. Onlardan birini iki sene önce Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı, 'Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli'.
Projenin ayrıntıları belli olmaya başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, açıkladı; "Deniz dibi sondaj çalışmaları bitti. Bu yıl sonunda proje çalışmaları tamamlanacak ve 2018'de yap-işlet-devret modeliyle ihalesi yapılacak."
Proje İstanbul'un iki yakasını altıncı kez bir araya getirecek. Tünelin bir katı araçların gidişi, bir katı dönüşleri için kullanılacak. Bir kattaysa raylı sistem yer alacak.
İki aşaması var. Projenin ayaklarından biri İncirli- Söğütlüçeşme arasına yapılacak olan hızlı metro. 31 km uzunluğundaki hatta 14 istasyon bulunacak ve tamamlandığında İncirli- Söğütlüçeşme arası 40 dakikaya düşecek.
İncirliden yer altına girecek raylı sistem sırasıyla; Zeytinburnu, Cevizlibağ, Vatan Caddesi, Edirnekapı, Sütlüce, Çağlayan, Mecidiyeköy ve Gayrettepe'den geçecek. Denizin altından Büyük İstanbul Tüneli'ne bağlanacak.
Projenin ikinci ayağını 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli oluşturuyor. O tünel Rumelihisarı'ndan denizin altına girecek ve Anadolu Yakasında Küçüksu'dan çıkacak. Tünelin toplam uzunluğunun 6.5 km olması planlanıyor.
Avrupa Yakasında Hasdal'a yerinaltına kadar girecek bir tünel yapılacak o tünel Büyük İstanbul Tüneli'yle Rumelihisarı'nda kesişecek. Tüneli geçenler Anadolu yakasında Çamlık'tan çıkarak Tem'e bağlanacak.
Trafiğin en yoğun olduğu güzergahlara yapılacak olan bu yeni projede günde 6.5 milyon yolcu taşınması hedefleniyor. Yapımı önümüzdeki sene başlayacak olan tünelden geçişin maliyeti şimdiden merak konusu.
Kaynak: CnnTürk