1 Aralık 2024 Pazar
Ana SayfaSektörden HaberlerTürk tekstil şirketleri Mısır'da yaptıkları yatırımlarla onbinlerce kişiye istihdam sağlıyor!

Türk tekstil şirketleri Mısır’da yaptıkları yatırımlarla onbinlerce kişiye istihdam sağlıyor!

Türkiye’de tekstil ve hazır giyim sektöründe kan kaybı yaşanıyor. Başta işçilik ve enerji olmak üzere maliyetlerdeki artış ve kur baskısı yüzünden şirketler çareyi maliyetlerin Türkiye’ye göre dörtte bir oranında olduğu Mısır’a gitmekte buluyor. Sektörün ihracatı 21,2 milyar dolarla zirveyi gördüğü 2022 yılının son çeyreğinden bu yana geriliyor. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, geçen hafta yaptığı açıklamada bu daralmanın Körfez Savaşı ve pandemi döneminde bile yaşanmadığına dikkat çekti. Kaya’nın verdiği bilgiye göre son iki yılda istihdam yüzde 15,3, üretim de yüzde 17 daraldı, kapasite kullanım oranı yüzde 55’e kadar geriledi.

MISIR’IN TEKSTİL VE HAZIR GİYİM İHRACATININ ÜÇTE BİRİ TÜRK ŞİRKETLERİNDEN 

Türkiye tarafında tablo bu kadar karanlık ve belirsizken Mısır tarafından yüzler gülüyor. Sadece tekstil ve hazır giyimden değil her sektörden Türk şirketleri birbiri ardına Mısır’a yatırım yapmaya devam ediyor. Örneğin Beko, Mısır’da 110 milyon dolar yatırımla inşa ettiği beyaz eşya fabrikasını geçen ay açtı. Ülkedeki en eski Türk yatırımcılardan olan Eroğlu, 40 milyon dolarlık yeni yatırım için imzayı kısa bir süre önce attı.

Yeşim Tekstil, LC Waikiki ülkedeki en büyük Türk yatırımcılardan… Mısır’ın tekstil ve konfeksiyon ihracatının üçte birinin burada yatırım yapan Türk şirketleri tarafından karşıladığı ifade ediliyor.

Öte yandan Türkiye’de son bir yılda tekstil ve hazır giyim sektöründe istihdam 1.3 milyondan 980 bine gerilerken Türk şirketleri Mısır’ın en büyük işverenleri olma yolunda da ilerliyor. Zira mevcut yatırımlarla on binlerce kişiye istihdam sağlayan Türk şirketleri, kapasite artırma yatırımlarıyla çalışan sayısını da artırmaya hazırlanıyor. Mısır’ın en büyük hazır giyim ihracatçısı konumuna gelen Yeşim’in sadece İsmailiye bölgesindeki tesisinde 4 bin 500 kişi çalışıyor. Yeşim Grup’un eş CEO’su Selim Şankaya, geçtiğimiz günlerde Now TV’ye verdiği röportajda Mısır’da toplam10 bin 500 kişi çalıştırdıklarını, hedeflerinin 2030 yılında bu rakamı 20 bine çıkarmak olduğunu söyledi.

Ülkede 40 civarında mağazası da olan LC Wakiki’nin patronu Vahap Küçük’e Mısır’da kaç çalışanları olduğunu sordum. Küçük, 2 binin üzerinde üretimde, 2 bin civarında da mağazalarda çalışanları olduğunu anlattı.

Eroğlu, yeni yatırımla 2 bin 750 kişiye istihdam sağlayacak. Beko’nun açtığı fabrikada ise 2 bin kişi çalışacak.

GAMATEKS İSTİHDAMI İKİYE KATLAYACAK

Çok kişi bilmese de Gamateks de Mısır’da üretim yapan Türk şirketlerinden biri… 1984 yılında Osman Aydınlı tarafından Denizli’de üretime başlayan Gamateks, bugün kumaştan konfeksiyona Batman, Afyon, Karakurt, Honaz ve Mısır dahil altı lokasyonda üretim faaliyetlerini sürdürüyor. Avrupa ve Amerika’da markalaşma çalışmalarını sürdüren Gamateks örme kumaş, ev giyimi, dış giyim  ve spor teknik tekstilleri üretiyor. İngiltere ve Almanya’da birçok markaya üretim yapan şirketin müşteri yelpazesinde C&A, Inditex, Mango, Marks & Spencer, River Island, Riactive, United Colors of Benetton ve Zara gibi dünyanın önde gelen markaları yer alıyor. Mısır’da ilk yatırım yaptığında 150 çalışanı olan şirket bugün 1500 kişiye istihdam sağlıyor. Serbest bölgede 10 bin metrekarelik yeni fabrika yatırımına başlayan Gamateks, bu yatırım tamamlandığında çalışan sayısını ikiye katlayacak.

(Haber kaynağı: Necla Dalan – Patronlar Dünyası)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI