21 Mayıs 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerMarka Şehirler Zirvesi inşaat sektörünün önde gelen temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti

Marka Şehirler Zirvesi inşaat sektörünün önde gelen temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti

Marka Şehirler Zirvesi’nin 2’ncisi bugün(11 Mayıs 2017) İstanbul Yeniköy’deki Sait Halim Paşa Yalısı’nda düzenlendi. Zirveye, İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ, Ceylan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ceylan, Karden İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz, By OktayÖz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Öz ve Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal gibi inşaat sektörünün önde gelen temsilcileri, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy gibi yerel yöneticiler ile turizm sektörünün temcileri katıldı.
Marka Şehirler Zirvesinde, şehirlerin markalaşmasına büyük ivme kazandıran gayrimenkul projeleri, turizm yatırımlarının yanı sıra akıllı şehirler, çevrecilik, enerji verimliliği, kentsel dönüşüm projelerinin önemi, zorlaşan rekabet koşulları ve çözüm önerileri yer aldı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Marka şehirlerimizin temelinde Anadolu’nun zenginliği yatmaktadır. Anadolu marka arazidir. Bu marka arazi üzerinde bulunan şehirleri daha yaşanılır hale getirildiği marka konut alanları ve marka şehirler kurmalıyız. Marka olmuş şehirlerimizin dışında potansiyel çok bölgemiz var. Günümüzde marka olamayan artık satamaz. Ülkemizde konut imarinda markalaşma süreci başladı ve çok hızlı yol aldı. İNDER olarak 1967’den beri faaliyette olan bir derneğiz. Sektördeki yönetmelikler kanunlarla ilgili görüşleri paylaşmaktayız. Sektörde belirleyici rol oynuyoruz. Haliç’imiz eski Sadabat oldu…İstanbul!a yakışır alanlar yapıldı. İNDER olarak öncelikli amacımız kaliteli binalar, yaşanılır alanlar oluşturulması konusunda sektörün sesi olarak bu sağladığımız gelişme ve kaliteyi sürdürülebilir hale getirmek”dedi.
Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ yaptığı konuşmada markalaşan şehirlerin mimari yapısı üzerinde durdu. Dağ, “Dünya üzerinde markalaşan şehirler arasında mimari yapılan ön plana çıktığı görülmektedir. Bir ülke veya şehrin gelişmişliği ve markalaşması şehircilik, ulaşım alternatifleri, altyapı ve yapıların estetik olmasına göre değerlendiriliyor. Marka şehir olmak için inşa edilen yapılardaki mimari yaklaşımın ön plana çıkan özellikleri farklı ve özgün olmalı. Bazı ülkeler, şehirler için aruz ettikleri imajcı oluşturma adına dev projelere imza atıyor. Ülkelerin birçoğu birkaç marka şehir ve o şehirdeki ön plana çıkan mimari eserlerle akılda kalıyor. İstanbul gibi ülkemizde birçok şehrin dünyadaki markalaşmış şehirler arasında yer alması için her alanda kamu ve özel sektör sektör olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.
Ceylan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ceylan ise şunları söyledi:
“Yeni çıkan 5901 nolu Türk vazandaşlığı yasasına göre 1 milyon dolarlık konut alan yabancılara T.C vatandaşlığının verilmesi gurbetçiler dahil yurt dışından dövizle konut alan yatırımcıların KDV’de muaf tutulması gibi bazı destekleyici yasaların gündeme gelmesi konut sektörünün bu yıl altın yılı olacağını göstermiştir. 6306 kentsel dönüşüm yasasına göre dönüşüm projelerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın destekler sonucu önümüzdeki 10 yılda 7 milyon 500 yüz bin konut yenilenecektir. İlk 2 yılda 1 milyon konutu kentsel dönüşümle yenilenmesi beklenmektedir.  Sadece 200 bin konut İstanbul’da yenilenmeye başlanmıştır.
Ülkemiz sektöründe son 5 yılda marka projeler üretilmekte ve inşaat sektörümüz gerek teknoloji gerekse kalite anlamında üretilen konutta  dünyada ikinci sırayı almıştır. Ülkemizin her köşesi binlerce yıllık tarihi kültür ve folkloru ile 4 mevsimi turistik beldeleri ile dünyada en çok markası olan şehirlere sahiptir. Bu şehirlerimizi yeni projeler ve lansmanlarla dünyanın kıskanacağı marka şehirler ülkesine haline getirmek en büyük görevimizdir.”
Karden İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz de, “Gelecek nesillere bırakacağımız şehirlerimizin sağlam, yaşanabilir ve insancıl bir yapıya kavuşturulması, dünya çapında bilinirliğinin artırılması, yani marka şehirlere dönüştürülmesi ana hedefimiz olmalıdır. Şehirlerimizin geleceğini planlarken her şehrimize ayrı bir fonksiyon yüklemeye özen gösterilmeli ve şehirlerin bu özellikleri ile ön plana çıkmaları sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.
Deprem riski üzerinde duran BY OktayÖz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Öz ise konuşmasında, “Tüm dünya olduğu gibi ülkemiz de deprem riski altında. Deprem marka şehirleri de vurur.  Ülkemizde her gün küçük ölçekli yüzlerce deprem oluyor” diyerek, sağlıklı ve güvenli binalara ihtiyacımız olduğunu dile getirdi. Oktay Öz yıllardır Gaziosmanpaşa’da kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirdiğini dile getirerek, gönül rızasıyla, insanların yüreğine dokunarak en zorlu bölgelerdeki projelerin altından firma olarak kalktıklarını söyledi.
Bursa’da proje geliştiren LİK Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kurt da, “Özellikle kentlerin gelişme akslarında üretilen markalı konut projeleri; alışılmış konut üretiminin dışında site hayatına yönelik sosyal donatı alanları bulunan yeşil alanları zengin sosyal tesisleri ve ortak kullanım alanları tasarlanmış yapılardır. Markalı konut projelerinin  en çok öne çıkan özelliklerinin arasında yer alan ‘otopark ve güvenlik’ hizmeti ise markalı projelere olan ilgiyi artırmaktadır” diye konuştu.
Markalaşma üzerinde duran Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal, markalaşamayan, parti, firma, derneklerin yok olmaya mahkum olduğunu bunu yakın zamanda tekstilde görüldüğünü söyledi. İstanbul’un markalaşma konusunda hakkettiği değeri bulamadığını kaydeden Akbal, İstanbul’daki gayrimenkulde yeterli markalı gayrimenkul bulunmadığını dile getirdi. Akbal ayrıca Türkiye’ye daha iyi hizmet verebilme düşüncesiyle hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.
Zirvede ayrıca Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, ilçedeki kentsel dönüşüm projelerinden söz ederken, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, mimarisiyle meşhur olan Safranbolu evlerini korumak ve tanıtmak için yaptıkları çalışmaları aktardı.
TURSAB Yönetim Kurulu Üyesi Davut Günaydın turizmin şehirler, bölgeler ve ülkelerin  markalaşmasında önemli rolü olduğuna dikkat çekerek Türkiye’nin turizmde güçlü ve yeni markalar oluşturması, bölgelerden güçlü markalar çıkması için dinamik bir marka yönetimi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin bölgesel markalar oluşturması için de yerel yönetimlerin bölgesel turizm pazarlama kuruluşları kurulması gerekir” dedi.
Düzenlenen zirveyle ilgili Eventuum Genel Müdürü Pınar Kopuz, “Türkiye’nin, bulunduğu konum itibariyle ekonomik, sosyal ve kültürel yönden stratejik önemi büyük. Bu özellikler, ülkemizi yabancı yatırımcılar için yeni fırsatlar barındıran önemli bir pazar haline getiriyor. Daha iyi eğitim, sağlık, barınma kısaca daha iyi yaşam koşulları arayan insanlar kentlere doğru yöneltiyor. Şehirlerin bu nüfus artışına ve insanların istek ve ihtiyaçlarını karşılamaya ne kadar hazır olduğuna dikkat çeken Kopuz, bu zirvede bütün bu sorunların yanıtlarının masaya yatırıldığını belirtti. Yatırımlar konusunda önemli ataklar yapılan Türkiye’de, son dönemde bazı olumsuzluklar nedeniyle hedeflerimizden geri çekilmenin yanlışlığına vurgu yapan Kopuz, “Türkiye ekonomisi durağanlığı kaldırmaz. Ülkemiz küresel güçlerle rekabet edebilecek yüzlerce fırsatı bir arada barındıran kuvvetli bir ülke. Eğitim, sağlık, turizm, inşaat, üretim alanlarında yakın coğrafyanın merkezi durumunda. Bu zirve ile amacımız; Şehirlerimizin potansiyellerini ortaya çıkarmak. Farklı alanlardan iş birliklerini çoğaltmak, teşvik etmek, kültürel, sosyal, ekonomik, çevresel alanlarda yaşam kalitesini ve etkileşimini arttırmak. Markalarımıza ve ülke imajımızı güçlendirmek. 2. Marka Şehirler Zirvesinde, kamu ve özel sektörün liderleri bir araya gelerek bu konuda ivedi kararlar alma imkanı buldular”dedi.


Marka Şehirler Zirvesi'nde yapılan konuşmaların ardından plaket töreni gerçekleştirildi. Organizasyona destek veren firmalara tek tek  plaketleri takdim edildi. Emlakdream.com adına zirvede plaketi Emlakdream.com Yayın Yönetmeni Ayla Özer aldı.

PROJE BİLGİ FORMU

Burak Öz
Burak Öz
İstanbul Matbaa Meslek Lisesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fotoğraf Bölümü önlisans, Selçuk Üniversitesi Gazetecilik lisans, Marmara Üniversitesi Genel Gazetecilik yüksek lisans mezunu. 1990'larda öldürülen gazetecileri konu alan yüksek lisans tez çalışması var. Bugüne kadar Hürriyet (staj), BirGün, Karşı gazetelerinde ve çeşitli internet sitelerinde yüzlerce haberi imzalı ve imzasız şekilde yer aldı. Sarı Basın Kartı taşıma hakkını yaklaşık 10 yıl önce kazandı. Orta düzey İngilizce, 10 parmak F klavye, Photoshop bilgisine sahip.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI