13 Mayıs 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden Haberlerİnşaat sektörünü heyecanlandıran açıklama..

İnşaat sektörünü heyecanlandıran açıklama..

İç pazarda yaşanan durgunluğu nasıl geçeceklerini hesap eden inşaat şirketlerini heyecanlandıran açıklama Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten geldi. Bakan Şimşek'in Türkiye'den belirli bir rakam üzerinden gayrimenkul alımı yapan yabancılara Türkiye'de oturma ve çalışma izni üzerinde çalıştıklarını açıklaması üzerine sektör temsilcileri geçen sene yabancıya satıştan elde edilen 5 milyar dolar civarındaki satış gelirlerinin bu sene 10 milyar doların üstünü görebileceğini belirttiler. 

GYODER Başkanı Aziz Torun, “Yabancıya uzun süreli oturum hakkı ve vatandaşlık da verilmeli. Böylece yabancı kendini daha güvende hisseder. Avrupa ülkelerinde bu başarı ile yapılıyor. 500 bin dolar, 1 milyon dolar gibi yüksek rakamlar sınır olarak belirlenmeli ve özellikle yüklü yatırım yapanlara bu ayrıcalıklar tanınmalı” dedi.

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik ise yabancı yatırımcıların uzun süren bürokratik işlemlerden rahatsız olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bir yıl oturma izni vermek için 3-5 ay bekletmek olmaz. Bu işlemler daha kolay olmalı. Vatandaşlık vermekten de korkmamalıyız. Nihayetinde suç işleyen için sınırdışı edilme durumu var. Vatandaşlık verilirse özellikle Körfez Ülkelerinin zaten olan ilgisi hızla artar ve Türkiye cazibe merkezi olur. İç piyasada da bir rahatlama olur.” Çelik, yabancıya uzun süreli oturma izni ya da vatandaşlık verilmesi durumunda yabancıdan elde edilen gelirin en az 2 kat artacağına da dikkat çekti. 

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancıya oturum izni verilmesi durumunda gayrimenkul sektöründe önemli bir hareketlilik yaşanacağını söyledi. Bu süreçte doğru adımlar atılması gerektiğini belirten Durbakayım, “Yabancı yatırımcı tedirgindi, ama artık bu durum ortadan kaldırılmalı. Öncelikle yabancıya farklı fiyat politikası uygulanmamalı. Piyasada yabancı satışında ciddi komisyonlar konuşuluyor. Bir de yabancı ev aldığında devlet güvencesini de görmeli, bilmeli. Yani ev aldıktan sonra imarında bir değişlik olmayacağından, son dakika değişikleri yapılmayacağından emin olmalı” dedi. Geliştiricilerin de yabancıya ev satışı konusunda kamudan beklentileri olduğunu belirten Durbakayım, yabancıya ev satışının ihracat sayılması gerektiğini ve bu bağlamda KDV iadesi beklenildiğini kaydetti.

YABANCI YATIRIMCIYA OTURMA VE ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GETİRİLECEK ALT SINIR TUTARI NE OLMALI?
Kuzu Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu 500 bin dolar üzerinde yatırım yapan yabancıya oturum hakkı verilmesini önererek  “Geçtiğimiz yıl yabancıya yapılan 22 bin konut sayısı, onlara verilecek oturma hakkıyla daha yukarılara çıkacak. Bunun 50 binlere 100 binlere çıkmaması işten bile değil. Başta Körfez olmak üzere ülkemiz ciddi olarak yabancı yatırımcı merceği altında. Karşılıklı kazan kazan temelinde bu durumu lehimize çevirmek için atılacak adımlar sektörü önümüzdeki yıllarda da canlı tutacak” dedi.

DÜNYADAN KONUYLA İLGİLİ ÖRNEKLER..
ABD: Ülkede 1 milyon dolar sermayeli şirket açan veya hükümetin belirlediği bölgelere 500 bin dolar civarında yatırım yapan girişimcilere süresiz oturum hakkı. 5 yıldan sonra da vatandaşlığa geçme hakkı veriyor.

Almanya: 250 bin Euro sermayeli bir iş kurup Alman vatandaşlarına istihdam sağlayanlara oturum hakkı verilmesi ve sonrasında da vatandaşı olma imkanını sağlıyor.

Kanada: 400 bin dolar yatırım yapıp 800 bin dolar da bankada parası olanlara oturum sonrasında vatandaşlık hakkı veriyor.

İspanya: İspanya’dan 400 bin Euroluk gayrimenkul satın alan yabancı oturum iznini de cebine koyacak. İspanya’dan konut alacaklar hem yatırım yapacak hem de vizesiz seyahat hakkına kavuşabilecek.

Portekiz: En az 500 bin Euro değerinde gayrimenkul satın alan yabancıya bu izni veriyor. Ayrıca ülkede en az 10 kişinin istihdamının sağlanacağı bir iş kuran yabancıya da oturum izni veriliyor. 

Letonya: 2010 yılında kabul edilen kanunla sınırları içinde kırsal kesimden en az 71 bin 500 Euroya, büyükşehirlerden de en az 143 bin uro değerinde ev alan yabancı yatırımcıya sunduğu olanaklarla adından söz ettiriyor. 

İrlanda: Ülkenin oturum izni vermek için aradığı kriter ise 400 bin Euroluk bir mülk alımı yapılması.

Makedonya: Makedonya ise 40 bin Euro değerinde gayrimenkul satın alan yabancı yatırımcılara bir yıllık oturum izni veriyor. Ülke bununla da kalmıyor, 400 bin Euro değerinde yatırım yapan iş adamlarına da vatandaşlık hakkı veriyor.

Yunanistan: 250 bin Euro’nun üstünde bir değere sahip olan gayrimenkul alımlarında 5 yıl oturum izni verecek. İzin her 5 yılda bir ise yenilenecek. Çalışma iznini kapsamayan bu hak kapsamında vize derdi de ortadan kaldırılacak.

Ukrayna: Açacağınız şirket hesabınızda 100 bin dolar varsa sınırsız oturum izni veriyor. Ülkenin Türk vatandaşlarına uyguladığı vize yok.

Uruguay: Uruguay’da vatandaşlık için yatırım yapmaya gerek yok. 1200 dolar aylık kazancı olanlara 3 yıllık geçici oturum izni, 3 yıl sonunda da vatandaşlık hakkına sahip oluyorsunuz.

Dominik Cumhuriyeti: 100 bin dolarlık yatırım yapıp vatandaşlık alabilirsiniz, eşi ve çocuklarıyla yerleşmek isteyenlerin 200 bin dolarlık yatırım yapmasını mecburi.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI