24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaManşetFikirtepe topal ördeğe döndü!

Fikirtepe topal ördeğe döndü!

Kentsel dönüşüm meşalesinin yakıldığı yer olan Fikirtepe'deki 61 yapı adasından 41'i halen sorunlu olmaya devam ederken bölgedeki STK temsilcileri kamunun da son aylarda Fikirtepe'den elini çektiğini söylüyorlar.

Türkiye, 8 yıl önce Fikirtepe ile birlikte kentsel dönüşümle tanıştı. Daha ilk baştan sürecin doğru planlanamaması, her önüne gelenin bölgedeki hak sahibi vatandaşları ranta dayalı vaatlerle ikna ederek kentsel dönüşüm projelerine el atması, mali gücü ve teknik donanımı yeterli olmayan müteahhitlerin o dönemlerde yeterlilik kriterlerinin gözetilmeyerek bu işlere girişmeleri, ilgili bakanlık ve kamu kurumlarının yeterli denetim yapmamaları sonucu bugün gelinen noktada 60 binden fazla sayıda vatandaş mağdur olurken 61 yapı adasından 41’inde sorunlar devam ediyor, bugüne kadar biten sadece 15 proje bulunurken bunların da 3’ünde iskan var, diğerlerinde tapu sorunları devam ediyor ve 5 yapı adasında da müteahhitler tamamen işleri bırakmış durumda..!

Bölgede iş yapan firmaların bir kısmının uzun süredir kira desteğini kestiğini ve vatandaşların maddi zorluk yaşadığını dile getiren Leke Fikirtepe Platformu Sözcüsü Engin Akgüzel, “Fikirtepe’de bir yol düşünün bir tarafı devletten kira desteği alıyor, bir tarafı almıyor. Neden böyle bilen yok” diyerek İstanbul’da maddi seviyesi yüksek ilçelerde kamunun destek verdiğini ancak buralarda vermediğini söyledi. Geçen sene çadır kurarak seslerini duyurmak için eylem yaptıklarını hatırlatan Akgüzel; o günlerde kendilerine sözler verildiğini ama şimdi kimseye ulaşamadıklarını, kira yardımı alamadıklarını belirterek “Ne kira yardımı var, ne de bu inşaatların nasıl yapılacağına dair bir çözüm. Eğer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girerse inanıyoruz ki sorunlar çözülür. Vatandaş yaptığı anlaşmalar üzerinden fedakarlık yapmaya da hazır. Yeter ki bize bir çözüm yolu sunulsun. Geçtiğimiz yıllarda bazı firmalar projelerini yarım bırakınca kamu devreye girmiş ve inşaatı üstlenmişti. Onlara yardım eli uzattılar bize neden uzatmıyorlar” dedi.

Bölgedeki bir başka sivil toplum kuruluşu (STK) olan Fikirtepe Dumlupınar Eğitim Merdivenköy Mahalleleri Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (FİDEM) Başkanı Ercüment Oruç; kamunun son aylarda elini Fikirtepe’den çekerek adeta kör, sağır olduklarını ifade ederek inşaat firmaları ile hak sahipleri arasında köprü görevi görüp süreci yönetecek bir kamu kurumu olmadan Fikirtepe’de sorunların çözümünün mümkün olmadığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devrede

Müteahhit firmaların sınıflara ayrıldığını ve bundan sonra mali ve teknik gücü olmayan müteahhitlerin dönüşüm projelerine giremeyeceğini, ruhsat aşamasında olanlar için teminat ve tamamlama sigortası zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri anlaşma yapıp haklı gerekçe olmaksızın işe başlamayan firmalar için yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirterek Fikirtepe’de de böyle örnekler olduğunu, o firmalara da inşaat yapamayacaksan vatandaşı meşgul etme diyeceklerini ve sözleşmelerin fesh edilmesini sağlayacaklarını aktardılar.

Başlamış ve yarım kalan projeleri de inceliklerini kaydeden yetkililer, sözleşme yapılan ve satışı olan projelerde sürecin maalesef çok hızlı ilerlemediklerini dikkat çekerek Bakanlık olarak bu noktada ellerinde geleni yaptıklarını, çözüm yolu aradıklarını belirtti.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI