13 Mayıs 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetEv kiraları neden yükselmeye başladı?

Ev kiraları neden yükselmeye başladı?

Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere son 1 yılda ev kira fiyatlarında yaşanan hızlı yükselişin nedenini Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, 2018 yılında yaşanan kur şoku ve ardından kredi faizlerindeki yükseliş, konut üreticilerinin yeni projelere başlamasını önemli ölçüde yavaşlattığını söyleyerek şöyle özetledi:

“Yıllık 700-800 bin adet yeni konut ihtiyacı olan ülkemizde 2019 ve 2020 yıllarında bu ihtiyacın ancak yarısı kadar yeni konut inşaatına başlandı. Bir yandan faiz oranlarının yüksekliği diğer yandan inşaat maliyetlerindeki enflasyonun üzerindeki artışlar konut satın alımını oldukça zorlaştırmış durumda. Bu nedenle konut satın alamayanların mekân talebi kiralama piyasasına yöneldi. Bu nedenle de kira rayiçleri yükseliş gösterdi.”

Önümüzdeki yıl kiralık konut piyasasında neler bekleniyor?

Pandemi sürecinde üniversitelerin uzaktan eğitime geçmelerinin, bir miktar kiralık konut talebini yavaşlattığını belirten Büyükbuman, “Pandemi koşullarının sona ermesiyle birlikte üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesi, ertelenen evliliklerin gerçekleşmesiyle konut talebi daha da hızlanacak ve gerek kiralar gerekse fiyatlarda ki artış devam edecek” dedi.

Ev kiraları bazı bölgelerde ikiye katlandı!

Ev kiralarında son dönemde yaşanan artışın bölgesele olduğunu ifade eden İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kiralarda yaşanan artışın bölgesel olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Kadıköy-Bostancı-Suadiye bölgesinde E5’in deniz tarafında 5 aydan bu yana bir sıkıntı var. Bu bölgelerde kiralar son iki yılda ikiye katlandı. 2 bin lira olan evler 4-5 bin lira seviyesine çıktı. Çünkü ev yok. Bu rakamlar iki oda bir salon evler için geçerli. Üç oda bir salon evler için de 8-10 bin lira bandından rakamlar istendiğini duyuyoruz. Bu tabii o bölgeye ait bir şey. Avrupa yakasında ise Nişantaşı, Etiler, Bebek, Ulus gibi bölgelerde aynı problemin yaşandığını görüyoruz. Avcılar ve Zeytinburnu gibi bölgelerde de aynı durum geçerli.”

Kira artışlarında kentsel dönüşümün de etkisi var

İstanbul’da kira artışlarının fazla olduğu bölgelerin ortak özelliğinin yoğun bir kentsel dönüşüm yaşaması olduğuna dikkat çeken Aşa; “Genelde dönüşüm sırasında vatandaşlar kendi semtlerinden fazla uzağa gitmek istemiyorlar. Yoğunluk bundan kaynaklanıyor. Kadıköy-Maltepe bölgesinde 3 bin konutun yıkılması planlanıyor. hepsinde 10 daire olsa 30 bin talep demek.” dedi.

Kiralık ev fiyatlarındaki sorun öğrencilerin dönmesiyle daha da büyüyecek

Pandeminin azalması ile birlikte öğrencilerin İstanbul’a dönmeye başlaması ile sorunlara bir yenisinin daha ekleneceğini kaydeden Aşa, “Eylül-ekim gibi öğrenciler de tekrar geri dönünce sıkıntının daha da büyüyeceğini söyleyebiliriz. Birçok semtte bu sıkıntı başladı ve yayılacak gibi de duruyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Hürriyet

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI