21 Mayıs 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerEmlak vergisi nedir, ne zaman ödenir ?

Emlak vergisi nedir, ne zaman ödenir ?

Türkiye'de tüm mülk sahipleri bu mülkün bedeli olarak her yıl belli miktarda emlak vergisini devlete ödüyor. Yani emlak vergisi bir "dikili taşı" bulunan herkesi yakından ilgilendiriyor.

Türkiye’de tüm mülk sahipleri bu mülkün bedeli olarak her yıl belli miktarda emlak vergisini devlete ödüyor. Yani emlak vergisi bir “dikili taşı” bulunan herkesi yakından ilgilendiriyor.

Hükümet tarafından açıklanan ve vergi yapılandırmasını da içeren yeni düzenlemeyle emlak vergisi de yeniden gündeme giren konulardan birisi oldu.

Bir taraftan var olan vergi borçları yeniden yapılandırılırken, öte yandan da vatandaşların güncel vergi yükümlülükleri de devam ediyor. Bu kapsamda mülk sahiplerinin bu ayın sonuna kadar belediyeye emlak vergisinin ilk taksitini ödemesi gerekiyor. Kasım sonuna kadar da ikinci taksit ödemesi yapılıyor.

Bu arada bazı kişiler için vergi muafiyetleri de uygulanıyor. Bu bağlamda tek konutu olan ve geliri olmayan kişilerden gerekli şartları taşıyanlar emlak vergisi ödemiyor.

Emlak vergisi ödemesi gerekenler

Bina, arsa ve arazinin sahibi, varsa intifa hakkı sahibi olanlar, her ikisi de yoksa bina, arsa ve araziyi kullananlar emlak vergisi ödemek zorunda. Paylı mülkiyet halinde malik olanlar da hisseleri oranında vergi mükellefi kategorisinde yer alıyor.

Emlak vergisi ödemeleri gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye yatırılıyor. Vergi borcunun zamanında yatırılmaması durumunda ise aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

Vergi muafiyeti olanlar

Büyüklüğü en fazla brüt 200 metrekare olan tek konuta sahip kişiler, hiç geliri olmayan ev hanımları ve işsizler, SGK’dan aldıkları emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler ve bunların dul ve yetimleri,  engelliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, indirimli bina vergisi uygulamasından faydalanabiliyor.

Konut olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinin vergi değerinin dörtte biri (2.500 liradan az olmamak üzere inşalarının sona erdiği yılı takip eden yıldan itibaren) beş yıl süreyle geçici muafiyetten faydalanabiliyor.
İş yeri olarak kullanılan konutlar

İş yeri olarak kullanılan konutlar artık yalnızca bir kısmı bile böyle kullanılsa iş yeri statüsünde sayılır. Bundan dolayı da bu tip yerlerde iş yeri emlak vergisi ödeniyor. Ayraca, günlük ya da saatlik kiralanan konutların emlak vergileri iş yeri fiyatlarına göre ödeniyor.

Bunun yanında konut olarak kullanılmasına rağmen, belediyeye ilk bildirimi iş yeri olarak yapılmış yerler de bulunuyor. Bu durumda ise 2 kat fazla emlak vergisi ödeniyor. Gayrimenkulün rayiç değeri üzerinden konutlar için binde 1, i şyerleri için binde 2 vergi ödeniyor.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI