22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetEmlak vergisi hesabına baz teşkil eden rayiç bedellerde şaşırtıcı artış!

Emlak vergisi hesabına baz teşkil eden rayiç bedellerde şaşırtıcı artış!

2022-2025 yılları arasında ödenecek emlak vergileri cep yakacak!

Emlak vergisi her 4 yılda bir takdir komisyonu kurularak belirlenen arsa metrekare birim değerleri (rayiç bedel) üzerinden hesaplanıyor. Bu yıl da 2022-2025 için söz konusu değerler belirlendi ve muhtarlıklara asıldı. Kimi ilçelerde değerler yüzde 100’ün üzerinde arttı. Eğer bir değişiklik olmazsa 4 yıl boyunca bu değerler üzerinden vergi ödenecek. Rayiç bedele her yıl yeniden değerleme oranının yarısı eklenerek, ödenecek vergi belirlenecek.

Lüks konut vergileri kapsamına giren gayrimenkul sayısı da artacak..

Türkiye’de emlak vergi değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşan ikinci konutlar için Değerli Konut Vergisi (DKV) ödeniyor. Emlak vergisinde belirlenen rayiç bedellere bakıldığında bazı bölgelerde yapılan artışın 10 kattan fazla olduğu göz önüne alındığında birçok mükellefin taşınmazı bir önceki dönemde ‘değerli konut’ kapsamında değilken şimdi bu kapsama girerek vergiye tabi olacak. Çünkü değerli konut matrahı belirlenirken emlak rayiç bedelleri esas alınıyor.

Gayrimenkul sahiplerinin yeni rayiç değerlerine itiraz hakkı var mı?

Belirlenen yeni tutarlara mülk sahiplerinin itiraz hakkının olduğunu söyleyen Avukat Hikmet Güngör, “Vergi değerleri askıya çıktıktan sonra 30 günlük süre içinde mükellefler vergi mahkemelerinde yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açarak itiraz etme hakkına sahip. Bu yılki güncel emlak vergi değerleri muhtarlıklarda 30 Haziran itibarıyla askıya çıktığından 30 Temmuz’da itiraz süresi bitecek. Ancak 20 Temmuz’da adli tatil başlayacağından mükellefler 7 Eylül tarihine kadar dava açma hakkına sahip olacak. Davalar taşınmazın bulunduğu yerdeki vergi mahkemelerinde açılacak. Eğer belirlenen emlak vergisi rayiçleri kesinleşirse on binlerce değerli konut vergisi mükellefi ortaya çıkacak” dedi.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz; mücbir sebep olarak kabul edilen pandemi koşullarında tüm ülke insanının ekonomik koşullarının zedelendiğini, ticari hayatın zarar gördüğünü, 2017 yılında da fahiş fiyat artışı olduğunu, yapılan itirazlar sonrasında artışın yüzde 50 ile sınırlandırıldığını hatırlatarak “konut sektöründe oluşan arz ihtiyacının karşılanamaması ve bu nedenle ortaya çıkan spekülatif değer artışı dikkate alınarak mağduriyet yaratılması doğru ve hukuki olmayacaktır. Emlak vergi değerlerinin fahiş olarak arttığı birçok bölgede dar ve orta gelirli vatandaşlarımız da yaşamaktadır. Bu değer artışları hem 4 yıl için hem de 4 yıl sonra belirlenecek taban değer burada belirlenecek değerler üzerinden olacağı için fahiş olarak kabul edilmeli” dedi.

Değerli Konut Vergisi hesabında baz alınan değerler ve vergi oranları

Tek konutu olanlar Değerli Konut Vergisi (DKV) ödemiyor. Emlak vergisinde ise takdir komisyonları vasıtasıyla mülklerin arsa metrekare değeri belirleniyor. Arsa değerinin üzerine inşaat maliyeti de eklenerek emlak vergi değeri oluşuyor. Bu emlak vergi değeri üzerinden konutlarda binde 1, iş yerlerinde binde 2, arsalarda binde 3 oranında emlak vergisi ödeniyor. Büyükşehirlerde vergi oranları 2 kat artırımlı uygulanıyor.

Bina vergi değeri 5 milyon 227 bin TL ile 7 milyon 841 bin TL arasında olanlar, 5 milyon 227 bin TL’yi aşan kısmı için binde 3, 10 milyon 455 bin TL’ye kadar olanlar 7 milyon 841 bin TL’si için 7 bin 842 TL, fazlası için binde 6, 10 milyon 455 bin TL’den fazla olanlar 10 milyon 455 bin TL’si için 23 bin 526 TL, fazlası için binde 10 oranında DKV ödüyor.

Kaynak: Hürriyet

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI