22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerEkonomi piyasalarında haftanın özeti.. (29 ağustos-2 eylül)

Ekonomi piyasalarında haftanın özeti.. (29 ağustos-2 eylül)

Geride bıraktığımız haftada yurt içinde TCMB’nin zorunlu karşılıklar ile ilgili düzenlemesi ile büyüme verisi ön plana çıkarken, küresel piyasalarda Almanya ve Euro Bölgesi enflasyonu ile ABD’de tarım dışı istihdam verileri piyasaların odağında yer aldı. Almanya’da Temmuz’da %7,5 olan yıllık enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı sonucu artan enerji ve gıda fiyatlarındaki yükselişle Ağustos’ta %7,9’a çıkarak 1974’ten bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Euro Bölgesi’nde Ağustos ayı enflasyonu yıllık %9,1 ile rekor tazeledi. Bu yükseliş, Avrupa Merkez Bankası’ndan yüksek faiz artış beklentisini de güçlendirmiş oldu. ABD’de tarım dışı istihdam Ağustos ayında 315 bin artış gösterdi.  Yüksek enflasyon, yüksek faiz ortamı ve ekonomik belirsizliklere rağmen istihdam piyasasının güçlü kaldığını gösteren veri sonrası küresel piyasalarda alıcılı bir seyir izleniyor.

Petrol fiyatları, haftaya primli başlamasına rağmen hafta içerisinde agresif faiz artırımlarının ekonomileri yavaşlatacağı ve talebin azalacağı endişeleri ile 91,83 seviyesine kadar geriledi.

TCMB, TL mevduatları düşük bankaların yabancı para zorunlu karşılıklarından komisyon alınması kararlaştırıldı. Buna göre tüzel ve gerçek kişilerde TL mevduatları %50’nin üzerinde olan bankalar hariç, yabancı para zorunlu karşılıklardan yıllık %3 komisyon alınacağını açıkladı.

Türkiye ekonomisi 2. çeyrekte yıllık bazda %7,6 büyüdü.

Haftaya düşüşle başlayan ve hafta içinde 3.110-3.229 aralığında karışık bir seyir izleyen BİST100 Endeksi, %2,44 kazançla 3.222,74 puandan haftayı tamamladı.

Haftaya 18,16’lı seviyelerden başlayan Dolar/TL, bugün 18,25 sınırını aştı. Hafta başında 18,00 sınırına kadar gerileyen Euro /TL, sonrasında 18,34 seviyesini gördü.  Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 19-26 Ağustos haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 32,0 milyon dolar hisse senedi, 5,9 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım) ve 1,8 milyon dolar Özel Sektör Tahvil satışı gerçekleştirdi. Aynı haftada yurt içinde yerleşik gerçek döviz mevduatı 647 milyon dolar azalarak 130.195 milyon dolara ve tüzel kişilerin döviz mevduatı 553 milyon dolar azalarak 82.490 milyon dolara geriledi.

Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı 700 sınırının üzerinde kalmaya devam etti.

Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi

5-9 Eylül 2022 haftasında,

Yurt içi piyasalarda,

  • Tüketici Fiyat Endeksi
  • Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi
  • Hazine Nakit Dengesi

verileri takip edilecek. Ayrıca Salı günü TCMB, ”Aylık Fiyat Gelişmeleri” ile ilgili değerlendirmesini yayımlayacak.

Yurt dışında;

ABD’de S&P Global Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, ISM Hizmet Sektörü PMI, Dış Ticaret Dengesi, İşsizlik Başvuruları, DoE Petrol Stokları, Toptan Stoklar;

Çin’de Caixin Hizmet Sektörü, Bileşik PMI, Dış Ticaret Dengesi, Döviz Rezervleri, Tüketici Fiyat Endeksi, Üretici Fiyat Endeksi;

Japonya’da Jibun Bank Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, Cari İşlemler Dengesi, GSYH;

Almanya’da S&P Global Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, Fabrika Siparişleri, Sanayi Üretimi;

İngiltere’de S&P Global/CIPS Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI;

Euro Bölgesi’nde S&P Global Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, GSYH;

OECD Tüketici Fiyat Endeksi, İşsizlik Oranı;

verileri takip edilecek. Çarşamba günü ABD’de “Bej Kitap(Beige Book)” raporu açıklanacak. Perşembe günü ise Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararını açıklayacak ve sonrasında ECB Başkanı Christine Lagarde, PPK toplantısı ile ilgili basın toplantısı düzenleyecek. Ayrıca Pazartesi günü ABD Nasdaq ve New York Borsaları “İşçi Günü” nedeniyle kapalı olacak.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI