14 Mayıs 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerBelemedik Köprüsü nerede ?

Belemedik Köprüsü nerede ?

Belemedik Köyü nerede?

Belemedik Köprüsü’ne adını veren Belemedik Köyü Adana’nın Pozantı ilçesine bağlı , muhteşem doğal güzelliklere sahip bir köy.Adana’ya 117 ve Pozantı’ya da 9 kilometre mesafede olan köye ya trenle ya da Pozantı’dan sonra stabilize olan bir yoldan geçerek varıyorsunuz.

Gelelim Belemedik Köprüsü’nün hikayesine..

1800’lü yillarin sonunda Amerika Birlesik Devletleri, Rusya, Ingiltere, Fransa ve Italya gibi ülkelerin hükümranlik kurdugu ülkelerde petrol kaynaklarina sahip olmalari Almanya’yi zor durumda birakir. Alman Imparatoru Kayzer Wilheim 2 danismanlariyla yaptigi toplantida petrol konusun ele alir ve petrol ülkesine geçis yapilamadigi sürece basarisiz kalacaklarini anlatir. Bu toplantida proje çalismalarinin baslatilmasini ister. Aslinda Almanlar petrol kaynaklarini düsünürken, Arap ülkelerinde zor durumda olan Osmanlilar ise asker ve mühimmat nakliyesini öncelikli ele alirlar.

Ingilizlerin egemenligini devam ettirdikleri Kizildeniz üzerinden Arap bölgesine geçis yapamayan Almanlar’in aklina Istanbul-Bagdat-Hicaz demiryolu insaati gelir. Alman Imparatoru Wilheim 2, derhal Osmanli Padisahi Abdülhamit 2 ile temasa geçer. 1888 yilinda anlasmalarin imzalanmasindan sonra ise Alman hükümeti demiryolu insaatini Deutche Bank’in finansiyla Philipp Holzmann, Krup ve Siemens firmalarindan olusan bir konsorsisyuma verir.
Alman Imparatoru Wilheim 2’nin talimatiyla Almanlarin devlet bankasi Deutche Bank finans destegini hemen açiklar. O zamanlar Avrupa’nin en büyük insaat firmasi olan Philipp Holzmann tünel ve barinacak yerleri, Krup firmasi ise raylari döseyecek,ünlü firmalardan Siemens ise elektrik tesisatlari ile lokomotif üretimlerini saglayarak Istanbul-Bagdat-Hicaz demiryolu insaatini tamamlayacaklardi
Imzalarin atilmasi ve firmalarin belirlenmesinden sonra ise insaat çalismalari basliyor ve 1905 yilinda Istanbul Haydarpasa tren istasyonu hizmete giriyor. Daha sonra sirasiyla Eskisehir, Konya Eregli, Pozanti ve Adana istasyonlari devreye giriyor. Ancak, ülkemizin degil belki de dünyanin en büyük tünel insaatlari Toros Daglarinda baslamis. Eregli istasyonu sonrasinda Toros Daglari’ni gören Alman mühendisler saskina döner.
Bu arada isin zorlugunu gören Almanlar kendi ülkelerinin vatandasi olan ancak Yunan asilli olan Nicolas Mavragordato’yu apar topar Adana’ya getirerek bas mühendis olarak atiyorlar. Aslinda Mavragordato 1862 yilinda Istanbul Tarabya’da dogmus, ancak ailesiyle birlikte daha sonra Almanya’ya yerlesmis. 1917 yilinda 1.Dünya Savasi sirasinda ailesini Istanbul’a yeniden getirmis ve kizi Irina’da burada dogmus. Kardesi Ralf Mavragordato ise Berlin’de yasamis. 1922 yilinda askerlerimizin Yunanlilarla savasmalari nedeniyle Atina’ya ailesiyle birlikte kaçmis. Halen Almanya’da yasayan torunu Stephaine Rothenburgunz’un verdigi bilgilere göre ise dedesi Nicolas Mavragordato 1931 yilinda Toros Tünelleri’ni merak ederek hayata veda etmis.
Belemedik adı nereden geliyor ?

Öte yandan Alman ve Türk isçilerinin çalistigi ve ugrunda öldükleri Istanbul-Bagdat-Hicaz demiryolu insaati tarihinde Belemedik ismi önemli yer tutar. 1900’lü yillarin basinda baslayan Toros Tünelleri insaati tam 20 yil sürer. 12 km’lik bölümde tam 22 tünel açilir. O tarihlerde karsilikli çalisan isçilerin açtiklari tüneller bazen birbirini görmedigi için Türk isçiler “bilemedik, bilemedik” diye feryat edince Alman vatandaslari da buna karsilik “belemedik, belemedik” seklinde karsilik vermisler. Türkiye’nin en güzel doga görüntüsüne sahip bu yere ise Almanlar tünellerdeki sasirmalarinin simgesi olarak Belemedik ismini koymuslar.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI