22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerArsa Yatırımı Düşünenlere Dost Tavsiyesi..

Arsa Yatırımı Düşünenlere Dost Tavsiyesi..

Şöyle 20 – 25 yıl öncesinin Beylikdüzü, Kayaşehir ya da Bahçeşehir lokasyonuna baktığımızda oralardan 'dağ başı' demeden arsa sahibi olanların şimdi adeta küp dolusu altının üzerinde oturduklarını söyleyebiliriz. Özellikle kentsel dönüşüm sürecinin başladığı 2012 yılından sonra daha da değer kazanan arsalar, şimdi neredeyse kapanın elinde kalıyor. Sonuçta arsa denilen varlıklar, ne bir kumaş gibi üretilebiliyor ne de üzerindeki yapılar sık sık değiştiriliyor. Arsanın yatırım yönüyle değerini anlamak için spekülasyonlardan arınmış bir gözlemde bulunmak yeterli. 
 
Son yıllarda eline geçen parayı arsaya, tarlaya yatıranların sayısı daha da arttı. Eskiden 5 -1 0 bin liraya satın alınabilen bir kaç dönüm arsa için şimdi 100 binler telaffuz edilebiliyor. Peki İstanbul odaklı incelediğimizde arsa değerleri nereden nereye ve neden katlanarak geldi? 
 
Bu konuda önce işin ehli bildiğimiz birkaç inşaatçının sözlerini paylaşalım: 
 
İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan: ''İstanbul'un taşı da toprağı da altın hatta petrol dersek daha doğru olacak. Türkiye'nin petrolü olan gayrimenkulün can damarı olan bu şehirde, hangi semte yatırım yaparsanız yapın günü geldiğinde değerini bulacaktır. İstanbul'un nüfusu 30 milyona ulaştığında 100 metrekarelik bir arsanın bile ne denli kıymetleşeceğini göreceğiz. Mühim olan önemli bir değer olarak gördüğümüz arsalara yaptığımız akıllı yatırım kadar onları akıllıca değerlendirebilmektir. Bu noktada profesyonel ve marka değeri olan firmalarla çalışılması, mevcut arsanın değerini yapı ortaya çıktıktan sonra katlayacaktır..Bu değerin ise rakamsal bir karşılığı yoktur…Bu rakam lokasyon, yüklenici firma, tüketicinin talebi ve mimari yönden kattığınız değerin bir bileşkesi olarak karşınıza çıkar…'' Serdar İnan'ın aslında temas ettiği konu araziden sonra yapıma dayalı kârlılıkla ilgili. İkisinde de süreci iyi yönetenler kazancın tam merkezine oturmuş oluyor. DKY İnşaat’ın patronu Ali Dumankaya da öncelikle tercih edilmesi gereken yatırımın arsa olmasından yana… Ali Bey, 50 yılı aşkın tecrübelerinde arsa yatırımlarının büyük rol oynadığını söylüyor.  
 
Hangi bölgelere yatırım yapanlar kazandı? 
 
Anadolu'nun 3 yıldızı:
 
– Ataşehir: 2011 yılında 1.100 – 2.000 lira aralığında olan metrekare birim fiyatlarında artık dolar cinsinden rakamlar değerlemeler yapılıyor.
 
– Sancaktepe: 2012 sonrasında yıldızı parlayan bu ilçede markalı konut projelerinin ard arda inşa edilmesi sonucu arsa fiyatları metrekare başına 900 liralardan 3.500 liraya kadar yükseldi. 
 
– Kurtköy: 2011 yılında maksimum  1.100 – 1.250 lira aralığında olan metrekare birim fiyatları TEKNOPARK ve diğer markalı projelerin etkisi ile 5 bin lira seviyesini aştı. 
 
Avrupa yakasında öne çıkan bölgeler:
Yatırımların cezbolduğu konuların başında kamu yatırımları geliyor. Bu konuda şanslı görünen Kayabaşı, Bahçeşehir, Kağıthane, Halkalı, Arnavutköy, Silivri, Çatalca ve Eyüp lokasyonlarının öne çıktığını söyleyebiliriz.
 
Çatalca merkezde 2011 yılında  1.000 -1.200 TL/m2 olan değerler bu yıl 3.000 -3.500 bin lira seviyesini zorluyor. Silivri merkezde ise arsa kalmadı diyebiliriz. En oynak fiyatlar ise Arnavutköy-Hadımköy aksında karşımıza çıkıyor. 
Uzmanların ortak görüşü ise arsanın uzun vadede konuta göre değer kazanma şansının daha yüksek olduğu yönünde.Tabi ki arsanın niteliği de önemli bir konu. Bunun için de en doğru bilgilerin tapu dairelerindeki kayıtlarda mevcut olduğunu unutmamak gerek.
 

PROJE BİLGİ FORMU

Mehmet Canıtatlı
Mehmet Canıtatlı
1971 Kilis doğumlu. İlk ve ortaöğretimini Kilis’te tamamladıktan sonra üniversiteyi İstanbul Üniversitesi iletişim fakültesi mezunu. 1990 yılından bugüne medyanın radyo, televizyon, dergi, internet ve gazete mecralarında ekonomi muhabiri, editörü, yazarı ve müdürü olarak çalıştı. Emlakdream’de yayın danışmanı olarak çalışma hayatını devam ediyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI