16.Ekim.2025 Perşembe günü TÜİK “ Konut Satış İstatistiklerini “ yayınlayacak.
Arkasından basın yayın kuruluşları aracılığı ile Konut Satış Rakamları; Ekonomistler… İnşaatçılar… Proje Geliştiricileri… GYO’lar… GYF’ler… Dernekler… Odalar.. Platformlar… iş insanları tarafından yorumlanacak.
Burası artık çok önemli!
Aylık / yıllık konut satış rakamları hakkında bilgi isteyenler ve bilgi verenler,
TÜİK verilerini öncelikli olarak Türkiye Genel Konut Satış adeti olarak vermektedir. Verilerin detay incelemesinde ( umarım gözden kaçırmamışımdır ) “Yabancıya konut satışında ilk el ve ikinci el adet ayırımı“ dışında tüm veriler detayları ile “ ilk el ve ikinci el “ olarak ayrıca veri tabanında sunulmaktadır.
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE;
- Galerici kullanılmış araç satışına aracı oldu diye…
- Vatandaş Arabasını sattı diye…
Otomobil üreticisi – ithalatçısı “ Satış Rekor “ çığlıkları atmamaktadır.
KONUT ÜRETİCİSİ OLARAK;
- Emlakçı ikinci el konut satışına aracı oldu diye…
- Vatandaş Konutunu sattı diye…
İnşaatçı, proje geliştiriciler, GYO – GYF’lar ikinci el rakam toplamı ile sektör genelini değerlendirmemeli – değerlendirme istenmemelidir.
Gayrimenkul sektöründe; otomotiv sektöründe olduğu gibi, üretime – ithalata bağlı satış rakamı gibi, sadece ilk el verilerinde konut satış, ipotekli satış, yabancıya satış 1.el olarak ayrı, öncelikli değerlendirilmelidir.
Bu ayırım üretim ve hizmet sektörlerinin “ daha objektif değerlendirilmesine vesile olacaktır.
Konut satış pazar verileri, genel piyasa adına büyük önem taşımaktadır. Ancak, İkinci El pazarında, Satın alınıp / daha sonra tekrar / tekrar satılanlar Emlak kuruluş, oda, dernekleri tarafından öncelikli, daha detaylı yorumlanmalıdır.
Önerim 2. El yabancı satışlarının sisteme dahil edilmesi, bu yönde tapu kayıtlarına yönelik çalışma başlatılmasıdır.
KONUT ÜRETİCİLERİNİN REKORU
2017 yılındaki gerçekleşen ilk el / proje konut satış adeti olan 659.698 adetlik konut satışının 2025 yılında geçilmesidir.
KONUT “ STOK KAVRAMI “
İnşaat Sektörü için Stok; inşaat / projelerde üretilip teslime ve satışa hazır duruma getirilmiş konuttur.
Emlak ofislerinin… Emlak portallarının ilan sayısına göre pazardaki Konut stoğunu belirlenmemelidir. Bu stok yapısı bireylere bağlı ve değişkendir.
Bu değerler İkinci el pazar derinliği açısından önemlidir. Ancak, inşaat sektörü / proje geliştiriciler / GYO – GYF olarak sektör adına kendi stoklarını paylaşabilecekleri bir yapı oluşturmalıdırlar.
Bu yapı, gelecek proje konut üretim planlaması için önem taşıyacaktır. Bu yapıya öncülük etme görevi derneklerin olmalıdır.



