4 Haziran 2026 Perşembe
Ana SayfaManşet90’LI YILLARA GERİ Mİ DÖNÜYORUZ ?..

90’LI YILLARA GERİ Mİ DÖNÜYORUZ ?..

O BİLGE Yazarı, Emlakdream editörü, Gayrimenkul Sektörü Stratejisti Bilge Özdemir “ İnşaat Sektörünü Mercek Altına Alarak “ emlakdream.com’a özel değerlendirdi.

KENDİNE YOL VE YÖN ARAYAN İNŞAAT SEKTÖRÜ

Teslim Standartlarında Satış Şekillerinde Değişime Gidiyor

Geçmişte ağırlıklı Kooperatif üyelik modelleri  ile ilerleyen İnşaat sektöründe,  90’lı yıllarda  villa ve apartman daire  standartları değişmeye başlamıştı.

Müstakil – Bahçeli yerleşimde Villa trendi ile tanışan talep farklı aşamalar ile bu yöne  adım atmıştı.

  • Villa arası satışı; tapusu devre, yapı ruhsatı inşaata hazırdı.
  • Karkas inşaat satışı; Tünel Kalıp veya Betonarme işleri tamamlanmıştı.
  • Kaba inşaat satışı; Çatı ve Betonarme işleri tamamlanmıştı.
  • Kısmi ince inşaat satışı ; Yapının iç bölümleri örülmüş, tesisatları çekilmiş, sıvaları yapılmış, pencere ve korkulukları tamamlanmıştı.

Sonra gördük ki, kendi keseni… kendi zevkini yansıt modeli, hızlı değişkenlik gösteren ekonomilerde, bireylerin değişen gelir düzeyleri,  bitmeyen projeler ortaya çıkarıyor. Çünkü villa projeleri, tamamı ile bittiği, yerleşime geçtiği ve sosyal – ticari – sportif alanlarındaki yaşam ile değer ortaya koyuyor.

2000’ li yılların ilk çeyreğine kadar ayakta kalmayı başarın anahtar teslimi villa teslim standartlarında görüyorum ki villa imarlı arsa modeline geri dönüş farklı seçenekler ile başladı.

Bu geri dönüş şimdi “  önce arsa sonra daire  “ ile devam ediyor. Apartman dairesinin arsa payını alarak dairenizin inşaat maliyeti karşılayarak toprak ile başlanan süreci ev  ile tamamlama olanakları sunuluyor.

Hazır nostaljiye başlamışken, apartman dairelerinde ise, zaman tünelinde Kısmi İnce İnşaat, Mutfak Mobilyasız Teslimleri hatırlıyorum. Bu dönemlerde beyaz eşyalı teslim henüz keşif edilmemişti.

90’ lı yıllar değişen talep beklentileri, sektörel rekabet, konut satış ve teslim standartlarının değişimini sağlamıştı. Şimdi ise ekonomik problemler, alım gücünün düşmesi, mortgage kredi olanaklarının zayıflığı teslim standartlarının gerilemesine vesile oluyor.

Yakın zamanda el birliği modelleri ile meslek toplulukları ağırlıklı Yapı – İnşaat Kooperatif Modellerini sıklıkla duymaya başlayacağız!..

Finansman Modellerini Çeşitlendiriyor

Firmaların ve/veya projelerin GYO – GYF vb gibi farklı modeller ile halk ortaklıklarına açılmasını izlerken, konutun  tamamının bedelini ödemek yerine bütçe kadar, zamana yayarak  “ Sertifika – Pay “ toplama yöntemlerine,  mortgage konut kredi / leasing alternatiflerinin yerine tasarruf finansman, kurum vade seçeneklerine şahit oluyoruz.

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
GPPS - Gayrimenkul proje pazarlama ve satış platform kurucusudur. GPPS’nin kuruluş amacı; 1.El konut pazarında inşaat, geliştirilen projelerde istatistik veriler, endeks çalışmaları ile 1.el farkındalığı yaratmaktır. Borçka-Artvin’de başlayan, İstanbul’da devam eden ve Amerika’da uluslararası boyut kazanan eğitim, iş yaşam hayat hikayelerini, 2 binin üzerindeki makaleleri ile derleyerek “ O BİLGE “ iş kitabını yayınlamıştır. Özdemir, Pazarlama, işletme, ekonomi, finans ve halkla ilişkiler konularında yurt dışında Amerika’ da Hesser College & NHC & Dale Carnegie ve yurt içinde İ.Ü İşletme Fakültelerini bitirmiştir. Türkiye’de yaratılan farklı proje konseptleri, pazarlama ve satış teknikleri ile ilklerin öncüsü ve uygulayıcısı olan ÖZDEMIR, 33 yılını Gayrimenkul Sektörüne, Pazarlama ve Satış, İnşaat Proje Konseptlerine, İnsan Kaynaklarına ayırmıştır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
383 YAZI