27 Mart 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden Haberler2021 "Kentsel Dönüşüm" yılı olacak..

2021 “Kentsel Dönüşüm” yılı olacak..

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı konut satış istatistikleri raporuna göre aralık ayında satılan konut sayısı 2019’un aynı ayına göre yüzde 47.6 azalarak 105.981 adede gerilemesine karşın yılın genelinde bir önceki seneye göre yüzde 11.2 artış gösteren konut satışları, 2020 yılında rekor kırarak seneyi 1.499.316 adetle kapattı.

Aralık ayında yabancıya konut satışları geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 16.4 düşerek 4.427 adet oldu. Yılın tamamında yabancılara yapılan konut satışı pandeminin olumsuz etkisine rağmen sadece yüzde 10.27 azalarak 40.812 adet oldu.

Konut satış istatistiklerini değerlendiren BAHAŞ Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, 2020’de pandemiyi fırsata çevirdiklerini belirterek 2021’in kentsel dönüşüm yılı olacağını söyledi.

Bahadır, yazılı olarak yaptığı açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Gayrimenkul ve inşaat sektörü, 2020 yılında pandeminin getirdiği belirsizlik ortamını hızla fırsata çeviren bir sektör olarak kayıtlara geçti. Yılın ikinci döneminde devreye sokulan kredi destek paketiyle yerli satışlarında rekorlar kırıldı. Toplumun her kesimini sektöre yatırıma davet eden destek paketi, karşılığını gördü. Bankalarda kredi başvurusuna yönelik kuyruklar oluştu. Bu dönemde kredili satışlardaki artış, yüzde 1286.9 sevisine ulaştı. Destek paketinin sona ermesiyle iç piyasada gerileyen satışları, son 5 ayda yabancı satışlarındaki artışla telafi ederek yılı yeni bir rekorla kapatmayı başardık. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, 2020 satışlarında 2017’nin de üstüne çıkarak 1 milyon 499 bin 316 adeti yakaladık.

2020’de stokların erimesi açısından çok büyük mesafeler kat ettiğimizi görüyoruz. Yine faiz oranlarının yüzde 1’in altına indirilmesinin satışlarda yarattığı pozitif etki açısından, bu sene zirveyi gördük. Pandemi nedeniyle belirsizliklerin hâkim olduğu bir yılda, her türlü yatırımcı aradığı güveni sektörümüzde buldu. Yatırımcılar, artışa geçen döviz ve altın fiyatlarına rağmen yatırımını sektörden yana kullandı. Yastık altında bekleyen yatırımlar da gün yüzüne çıktı. Yabancı yatırımcı, Türkiye’nin salgınla mücadeledeki üstün başarısı karşısında, sunulan yabancıya vatandaşlık hakkını da bir avantaj olarak değerlendirerek ibreyi ülkemize yöneltti. Bundan 20 yıl önce kısıtlı sayıda ülkeye hitap eden sektörümüz, yüzlerce ülke tarafından talep gördü. Talepte sadece Orta Doğu’dan değil, Afrika ile Asya ülkelerinin de yükselişini gördük. Sektörümüz varolan stoklarını eritip, raflarda bekletilen yeni projeleri olgunlaştırma süreci içine girerken de sağladığı istihdam ile tüm sektörleri geride bıraktı. Eylül ayında 1.7 milyon kişiyi istihdam ederek istihdamda sektör birincisi oldu. 2020 yılında yaşananlar, 2021 için sağlıklı bir zemin oluşturdu. Konut stoklarının erimesiyle birlikte yeni projelerin konuşulduğu, sektörde oluşan yeni trendler etrafında projelerin geliştirildiği bir yıl bekliyoruz. 2021’de yabancı yatırımcıların ülkemize ve sektörümüze duydukları güveni pekiştiren finansal sistemlerin geliştirilmesi, yerli yatırımcı açısından konuta ulaşımı kolaylaştıran faiz oranlarıyla yeni paketlerin sektörümüze kazandırılmasını bekliyoruz. Bu sene kentsel dönüşüm yönünde atılacak adımlarla sektörümüzde dönüşüm yönlü bir hareketlenme bekliyoruz.

Bahaş Holding olarak satışı ve inşaatı süren Meydan Ardıçlı ve GOP Plevne Kentsel Dönüşüm Projesi’nin üst düzey donanımları ve sundukları yüksek katma değer ile artıya geçtik. Projelerimizde yerli yatırımcı kadar yabancı yatırımcı taleplerinde de zirveyi gördük. 2021 yılını kentsel dönüşüm yılı ilan ettik. Gaziosmanpaşa’daki GOP Plevne Kentsel Dönüşüm Projesi’nin çalışmalarına hız kazandırdık. 3 etaptan oluşan projenin ilk etabında sona yaklaştık. Projeyi temmuzda teslim edeceğiz. Hilal Hill Büyükçekmece Kentsel Dönüşüm Projesi, Üsküdar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi, Bağcılar Mahmutbey’de biri ofis, residence ve ticari üniteden, diğeri konut ve ticari alandan oluşan 2 kentsel dönüşüm projesi ile 2021’de bir dönüşüm atağı başlatacağız.”

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI