22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşet1915 Çanakkale Köprüsü arsa fiyatlarını uçurdu

1915 Çanakkale Köprüsü arsa fiyatlarını uçurdu

Çalışmaların hızla sürdüğü 1915 Çanakkale Köprüsü’nü nedeniyle Lapseki ilçesinde inşaat sektöründe patlama yaşandığı ve arsa ve konut fiyatlarının yakın dönemde yaklaşık dört kart arttığı belirtildi.

Temeli 18 Mart 2017’de atılan Çanakkale 1915 Köprüsü’nde çalışmalar 24 saat boyunca, hız kesmeden sürüyor.

2023 metre ayak açıklığıyla dünyanın en büyük asma köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsünün toplam uzunluğu 2023 metre, orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar, ayrıca 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber 4 bin 608 metre olacak.

Köprü 2×3 şeritli olacak. Her iki kule temeli yaklaşık 40 metre derinlikte deniz tabanında olacak. Kule yüksekliği yaklaşık 318 metre olacak. Dev köprünün tabliyesinin yaklaşık 45.06 metre genişlikte ve 3.5 metre yükseklikte olması öngörülüyor.

Çok sayıda yapı yapılacak

Tabliyenin her iki tarafına bakım onarım maksadıyla kullanılacak yürüme yolları yapılacak. 325 kilometreye düşecek Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe otoyolunu da içerisine alacak mega proje kapsamında bir adet asma köprü, iki adet yaklaşım viyadüğü, dört adet betonarme viyadük, 10 adet alt, 33 adet üst geçit köprüsü, 43 alt geçit, 115 adet çeşitli ebatlarda menfez, 12 kavşak, dört adet otoyol tesisi, iki adet bakım işletme merkezi ve altı adet ücret toplama istasyonu yapılacak. Malkara-Çanakkale otoyolu kesimi İstanbul’u Çanakkale’ye ve Kuzey Ege’ye bağlamış olacak.

Bu arada Gelibolu’ya bağlı Sütlüce mevkisinde kurulan şantiyede kuru havuz çalışmaları bitti. Yatırım meblağı 10 milyar 354 milyon 576 lira olacak projenin köprü şantiyesinde grobeton ve seçme malzeme tesviye çalışmaları tamamlanırken, asma köprüde ve otoyol güzergahında proje çalışmaları devam ediyor. Kule kesonlarının oturacağı mevkilerde deniz dibi tarama çalışmaları bitti.

Köprü ayaklarında çalışma sürüyor

Köprünün ayaklarının oturacağı alanda ise denize kazıkların çakım çalışmaları devam ediyor. Köprünün ayaklarının oturacağı deniz üzerindeki alanlar Avrupa yakasında kırmızı şamandırayla, Asya yakasında yeşil şamandıralarla işaretlendi.

Kaynak: Hürriyet

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI