9 Mayıs 2024 Perşembe
Ana SayfaManşetYıllık 100 TL'ye Hazine arazisi...!

Yıllık 100 TL’ye Hazine arazisi…!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazine'ye ait taşınmazların yıllık 100 TL gibi oldukça düşük fiyatlarda vatandaşlara kiralanacağını açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazine’ye ait taşınmazların yıllık 100 TL gibi oldukça düşük fiyatlarda vatandaşlara kiralanacağını açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığınca, yerli üretiminin artırılması amacıyla  başlatılan çalışma kapsamında, ağaçlandırma, hayvancılık ile tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesine ilişkin üç proje hazırlandı.

Söz konusu projelere göre, Hazine taşınmazları uygun koşullarda ve düşük fiyatlarda  vatandaşlara kiralanacak.

Yerli ürün için teşvik

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine taşınmazlarının ağaçlandırma amaçlı kiralanmasına teşvik veriyor. Bu kapsamda, ceviz, badem, Antep fıstığı, zeytin başta olmak üzere kavak, kızılağaç, okaliptüs, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, köknar, ladin, akasya gibi türlerin yetiştirilmesi amacıyla Hazine taşınmazları üzerinde, kiralama bedeli dönüm başına yıllık 6 lira 75 kuruş olarak belirlenecek.

İki Bakanlığın ortaklaşa yürüttüğü proje, Hazine taşınmazları üzerinde üretim yapmak isteyenlere yeni fırsatlar da sunuyor. Hazine taşınmazları bu düzenleme ile çok yıllık bitkiler için 10 yıl, tek yıllık bitkiler için ise 5 yıla kadar kiralanabilecek.

Çalışma hakkında detaylı bilgi veren Bakan Kurum, “Tıbbi ve aromatik bitki ile süs bitkileri yetiştirilmesi için belirlenecek taşınmazlar ilan edilecek olup aynı taşınmaz için birden fazla başvuru olması halinde kiralama başvurusunda bulunanlar arasında seçim yapılırken belli kriterler üzerinden puanlama yapacağız ve en yüksek puanı alan hak sahibi ile sözleşme imzalayacağız. Bu puanlama sisteminde örneğin kadın girişimci veya 18-40 yaş arası genç çiftçiler, ziraat mühendisi ya da teknisyenleri, taşınmazın bulunduğu yerde ikamet eden ya da kayıtlı olanlar, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı tıbbi, aromatik bitki, süs bitkisi yetiştiricileri, tarımsal amaçlı birlik kooperatif gibi üretici örgütleri artı puan alarak kiralamada öncelik hakkına sahip olabilecek.” dedi.

“Yüzde 70 indirim yapılacak”

Kurum, Hazine taşınmazlarının “irtifak hakkı tesisi” olarak adlandırılan “uzun süreli kiralama” yöntemi ile vatandaşların kullanımına bırakılacağını anlatarak, “Bu yöntemle, Hazine taşınmazları üzerinde hayvancılık yatırımı yapmak isteyen vatandaşlarımıza 30 yıla kadar arazi desteği sağlıyoruz. Vatandaşlarımız, Hazine taşınmazlarının rayiç bedelinin yüzde 1’i üzerinden hesaplanacak yıllık bedel karşılığında bu destekten yararlanabilecek. Ayrıca, yatırımın ilk dönemindeki harcamaları dikkate alarak ilk 3 yıl için bu bedelden yüzde 70 oranında indirim de sağlıyoruz.” diye konuştu.

Üç proje ile toplam kullanılacak hazine taşınmazı sayılarını açıklayan Kurum, “Bu üç proje için Türkiye genelinde toplam 64 ilimizde 41,7 milyon metrekare taşınmaz vatandaşlarımıza sunulmuş olacak. Yine bu 3 proje için Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli olarak yürütülecek taşınmaz tespiti çalışmalarıyla üçer aylık periyotlarda yeni alanlar da belirleyerek vatandaşlarımıza sunacağız. Bu taşınmazları ise Milli Emlak Genel Müdürlüğü internet sayfasında, ilgili belediye, ticaret, sanayi ve ziraat odalarında ve taşınmazın bulunduğu mahalle/köyde ilan ederek duyuracağız.” şeklinde konuştu.

Fırsattan yararlanmak isteyen vatandaşların, illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesindeki Milli Emlak Daire Başkanlıkları ya da müdürlükleri, ilçelerde Milli Emlak Şefliklerine başvuru yapması gerekiyor. Başvurular, Milli Emlak Genel Müdürlüğünün web sitesi “www.milliemlak.gov.tr” üzerinden elektronik olarak da yapılabilecek.

Hazırlanan üç proje kapsamında toplam 64 ilde bulunan 41.7 milyon metrekarelik taşınmazlar vatandaşlara sunulacak.

Bu düzenlemeye göre, Hazine taşınmazları çok uygun bir bedelle, rayiç bedelin binde biri üzerinden kiraya verilecek.  Örneğin değeri 100 bin lira olan bir arsa, yıllık 100 kiraya kiralanabilecek.

Kaynak: AA

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI