24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden Haberler"Yeni imar yönetmeliği yatay mimarinin önünü açtı"

“Yeni imar yönetmeliği yatay mimarinin önünü açtı”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü İmar Düzenleme Dairesi Başkanı Ayşegül Öngel, yeni imar değişikliğiyle dikey yerine yatay mimarinin önünü açtıklarını belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü İmar Düzenleme Dairesi Başkanı Ayşegül Öngel, yeni imar değişikliğiyle dikey yerine yatay mimarinin önünü açtıklarını belirtti.

Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş ile Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer’in ev sahipliğinde, sektörü sürdürülebilir bir geleceğe taşımak ve bu geleceğe yeni ufuklar kazandırma amacıyla düzenlenen “Gayrimenkulün Büyük Buluşması-RE360″ ikinci günün ardından sona erdi.

“Yeni İmar Yönetmeliği: Peki Şimdi Ne Olacak” başlıklı oturumda Öngören Hukuk Bürosu Kentsel Dönüşüm Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören’in moderatörlüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü İmar Düzenleme Dairesi Başkanı Ayşegül Öngel, Kentsel Strateji Kurucu Ortağı Ali Faruk Göksu, TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ve Kansu Mimarlık’tan Ratip Kansu konuşmacı olarak yer aldı.

“Yeni imar yönetmeliği doğal kaynaklar ve tarihi koruyor”

Öngel, yeni imar yönetmeliğinin insan ve değer odaklı, doğal kaynakları koruyan, tarihi ve kültürel varlıkları gözeten, şehirleri afetlere hazır hale getiren, yenilikçi ve özgün olduğu kadar yere özgü, yönlendirici ve çözüm odaklı olduğunu söyledi.

Yönetmelikle emsal harici tüm alanların sınırlanıp, adil ve eşit şartların getirildiği ve imar uygulamalarının disipline edildiğini anlatan Öngel, “Yönetmelikte otoparklara özel yaklaşım oldu. Yeni yönetmelikle plan değişikliği şartı kaldırıldı ve bürokratik süreç azaltıldı. Otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara da izin veriliyor. Su basman kotu altında yapılacak zorunlu otopark alanlarının iki katı kadar otopark alanı emsal harici sayıldı ve bütün cepheleri gömülü olan tüm otopark alanlarının da üst sınır olmaksızın emsal dışı tutuldu.” dedi.

Öngel, yönetmelikte yatırım ortamının iyileştirilmesi için de düzenlemeler getirdiklerini dile getirerek, “Özellik arz eden yapılarda inşaat ruhsatı beklenmeden mimari proje onayını müteakip kazı izni veriliyor. Büyük yatırımlarda tüm projelerin hazırlanması ve ruhsatın düzenlenmesi için geçen 3-4 ay gibi bir süre zarfında kazı imalatlarının yapılabilmesi ve yatırımcıya zaman kazandırılması amaçlandı.” diye konuştu.

“Yeni yönetmelikle yatay mimarinin önü açılıyor”

Dikey yerine yatay yapılaşmaya geçiş için yapılan çalışmaları, yeni yönetmelikteki en önemli düzenlemelerden biri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Emsal verilip taban alanı verilmeyen parsellerde çekme mesafeleri içinde kalmak şartıyla taban alanı sınırı yüzde 40’tan yüzde 60’a çıkarıldı. Toplam inşaat alanı aynı kalmak kaydıyla dar yüksek binalar yerine daha geniş fakat az katlı binaların önü açıldı. Yönetmelikle ayrıca enerji tasarrufu da teşvik edildi. Bina kabuğunun yalıtımı ve pencere değişimi uygulamaları yapı ruhsatından muaf tutuldu. Isı yalıtımı teşvik edildi. Güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri uygulamaları ruhsattan muaf tutulacak.”

 

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI