29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaManşet"Türkiye’de iklim değişikliğinin etkisiyle daha fazla doğal afet görmeye başlayacağız"

“Türkiye’de iklim değişikliğinin etkisiyle daha fazla doğal afet görmeye başlayacağız”

Tüm dünyada hava sıcaklıklarının arttığına ve deniz sularının yükseldiğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, iklim değişikliğinin etkisiyle birlikte ülkemizde daha fazla doğal afet görmeye başlayacağımızı söyledi. Şu an bunlarla mücadele etmek durumunda olduğumuzu kaydeden Kurum, “Mücadele planlarımız hazırlanıyor. Bunları, büyükşehirleri de dikkate alarak genişletiyoruz” dedi.

Türkiye’de daha önce görmediğimiz olaylarla karşılaşacağımızı söyleyen Bakan Kurum, “Yoğun yağışlar, seller ve heyelanlar daha da sık görülmeye başlayacak. Çünkü tüm dünya böyle. Hava sıcaklığı artıyor, deniz suyu seviyesi buzulların erimesi sebebiyle yükseliyor. Şu an bunlarla mücadele etmek durumundayız” diye konuştu.

Anadolu Ajansı’na gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kurum, uluslararası gündemdeki en önemli sorunun iklim değişikliği ve iklim değişikliğiyle mücadele olduğunu vurguladı. Kurum, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında her ülkenin kendi eylem planlarını hazırladığını ve bu planlar çerçevesinde uygulamaları hayata geçirdiklerini aktardı. Kurum, bu çerçevede eylem planlarının çerçevesini 30 büyükşehir belediyesini de dikkate alarak genişlettiklerini ifade etti. Kurum, Türkiye’de 7 bölgeye ilişkin eylem planları hazırlandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Öncelikli olarak ülkemizin kuzeyiyle güneyini, doğusuyla batısını birbirine bağlayacak 4 ana ekolojik koridor oluşturuyoruz. Bu ekolojik koridorları da 22 yan koridorlarla birbirine bağlıyoruz. Şehrin nefes aldığı 2 alan var, biri yeşil alanlarımız, diğeri de denizlerimiz, göllerimiz, akarsularımız. Dolayısıyla bu iki alanı koruyacak, arttıracak çalışmalar yürütüyoruz. OECD verilerine göre korunan alan büyüklüğümüzü yüzde 9’dan yüzde 17’ye çekecek çalışmalar yürütüyoruz. 81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi projemiz vardı. Bu alanlar sadece millet bahçesi, ekolojik koridor olarak değil, depremde toplanma alanları olarak da işlev görüyor.”

Bakanlığa bağlı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nün simülasyon olarak derelerdeki taşkınları hesap ettiğini ve dereler üzerindeki riskli binaların tespitlerinin yapıldığını belirten Kurum, Yaklaşık 10 bin binanın risk altında olduğuna dikkat çekti. Kurum, Doğu Karadeniz’in tamamında bu çalışmaları tamamladıklarını ve rezerv konutlar üreterek vatandaşlara çağrıda bulunduklarını ifade ederek, “Vatandaşımıza, ‘Ne halin varsa gör, ne yapacaksan yap ama buradan çık’ diyemeyiz. Dolayısıyla onlarla birlikte, onların rızasını alarak bu süreci yönetmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI