23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerTürkiye Daha Da Büyüyecek!

Türkiye Daha Da Büyüyecek!

Fitch Ratings, Türkiye'de büyümenin bu yıl yüzde 3,5 düzeyinde gerçekleşmesinin beklendiğini duyurdu. Standard & Poor’s, artan tüketici talebinin Türkiye ekonomisinin büyümesini destekleyeceğini belirterek, bu yıl ve gelecek yıl büyümenin yüzde 3,4 seviyesinde olmasının beklendiğini kaydetti.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye ekonomisine ilişkin hazırladığı raporda, tüketicilerin Türk ekonomisini güçlendirdiğini fakat sermaye harcamaları ve ihracatın durgun seyrettiğini dile getirdi. Durgun özel sektör, düşük petrol fiyatları ve sığınmacı nüfusun belirsizliği sürerken tüketicilerin varlığı Türkiye ekonomisinin büyümesinde bir kez daha ana faktör halini aldığı görüldü.

S&P'nin Enflasyon Tahmini

Büyüme olarak bu yılsonunda yüzde 3,4’lük bir oran yakalanacağını belirten S&P, enflasyonun ise bu yıl yüzde 8, gelecek yıl ise yüzde 7 seviyelerinde olacağını tahmin etti. Türkiye’de işsizlik oranının ise bu yıl yüzde 10,1, gelecek yıl ise yüzde 9,9 oranında gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.

Cari Açık Düşecek

Türkiye’nin cari açığının bu yılsonunda yüzde 4,2, gelecek yılın sonunda ise yüzde 4,1 oranında gerçekleşmesinin öngörülen raporda Türkiye’nin büyüme modelinin halen dış finansmana bağımlı olduğu, sermaye akılında olası bir sert yavaşlamanın ekonomi için temel aşağı yönlü risk oluşturduğu ifade edildi.

Fitch'in Tahmini 3,5

Fitch'in resmi internet sitesinde yayımlanan "Küresel Ekonomik Görünüm-Mayıs 2016" başlıklı raporunda, gelişmekte olan piyasalardaki zayıflık ve küresel enerji üreticilerinin azalan yatırım harcamalarının, dünya büyümesinde büyük bir kayba neden olduğu vurgulandı. Türkiye’de büyümenin bu yıl yüzde 3,5 ve gelecek yıl yüzde 3,6 seviyelerinde gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti.

Faizler İnecek

Bu yıl ve gelecek 2 yıl içerisinde Tüketici Fiyatları Endeksinin sırasıyla yüzde 8,2, yüzde 7,7 ve yüzde 7,5 düzeyinde gerçekleşeceğini öngören Fitch, Türkiye’de politika faiz oranının ise 7,50 seviyelerinde kalacağını tahmin etti.
 
Dolar / TL beklentisinin ise 2016 sonu itibariyle 2,91 seviyelerinde olacağı tahmininde bulunan Fitch, gelecek yıl sonu 3,06 ve 2018 sonu ise 3,23 seviyeleri tahmininde bulundu.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI