4 Temmuz 2026 Cumartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerTrafik sigortası ve kasko süreçlerinde 1 Temmuz'dan itibaren ezberler bozuluyor!

Trafik sigortası ve kasko süreçlerinde 1 Temmuz’dan itibaren ezberler bozuluyor!

Hasar süreçlerinde eksper dönemi genişliyor

Hasar tespitinden değer kaybı hesaplamasına, eksper atamasından e-Devlet entegrasyonuna kadar birçok yenilik yürürlüğe giriyor. Düzenlemeyle hasar ve tazminat süreçlerinin daha hızlı, şeffaf ve standart şekilde yürütülmesi hedefleniyor.

40 bin liranın üzerindeki hasarlarda eksper zorunlu

Sigortalılar, 1 Temmuz’dan itibaren de hasar başvurularını öncelikle sigorta şirketlerine yapacak.

Yeni düzenlemeye göre, araçtaki hasarın trafik sigortasının 400 bin liralık maddi teminat limitinin yüzde 10’unu, yani 40 bin lirayı aşması halinde hasar tespiti eksper tarafından yapılacak. Eksperler, tarafların müdahalesi olmadan merkezi sistem üzerinden otomatik olarak atanacak.

Kasko sigortasında ise ağır veya tam hasarlı araçların incelemesi de eksper tarafından gerçekleştirilecek ve eksper atamaları yine sistem üzerinden otomatik yapılacak. Ağır hasar kapsamına girmeyen kasko dosyalarında ise sigorta şirketi ile sigortalı karşılıklı anlaşarak süreci yürütebilecek.

Değer kaybı otomatik hesaplanacak

Kazada kusuru bulunmayan araç sahipleri için değer kaybı tazminatı artık otomatik hesaplanacak.

Eksper, maddi hasarı tespit ederken aracın değer kaybını da belirleyecek. Düzenlenecek raporda hem onarım maliyeti hem de ödenecek değer kaybı tazminatı birlikte yer alacak. Hasar dosyasının açılmasıyla birlikte değer kaybı başvurusu da yapılmış sayılacak.

Orijinal parça öncelikli olacak

Düzenlemeye göre, onarılamayan parçalar öncelikle orijinal parçalarla değiştirilecek. Orijinal parçanın temin edilememesi ve araç sahibinin onay vermesi halinde ise eşdeğer veya yeniden kullanılabilir parçalar kullanılabilecek.

Hasar ve değer kaybı dosyalarında, hasarlı araca ve kaza yerine ait fotoğraf ile görüntülerin dosyaya eklenmesi de zorunlu olacak.

Eksper raporuyla aracın ağır hasarlı olduğunun kesinleşmesi halinde, sigorta tazminatının ödenebilmesi için araç sahibinin “trafikten çekilmiştir” kaşeli tescil belgesini sigorta şirketine ibraz etmesi gerekecek. Bu belge sunulmadan tazminat ödemesi yapılmayacak.

e-Devlet’teki telefon bilgisi zorunlu olacak

1 Temmuz’dan itibaren hasar başvurusu yapan vatandaşların, e-Devlet’te kayıtlı güncel cep telefonu numaralarını sigorta şirketine bildirmesi zorunlu hale gelecek.

Böylece maddi hasar ve otomatik hesaplanan değer kaybı tazminatına ilişkin tüm bilgiler sigortalılara SMS veya bildirim yoluyla anlık olarak iletilecek.

Güncel cep telefonu bilgisi, yalnızca hasar başvurularında değil poliçe düzenleme aşamasında da istenecek. Trafik sigortası yaptıracak vatandaşların e-Devlet’te kayıtlı telefon numaralarını sigorta şirketi veya acentesine bildirmesi gerekecek.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
386 YAZI