29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerS&P Türkiye'nin notunu yükseltti ancak bu not memnun etmedi!

S&P Türkiye’nin notunu yükseltti ancak bu not memnun etmedi!

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu BB'den, BB+'ya yükseltti.
Türkiye'nin notunu bir kademe yukarı çekerken, yatırım seviyesinin altında tutmaya da devam etti. Kuruluş, Türkiye'nin not görünümünü de 'durağan' olarak açıkladı. Not artırımında. son döneme damga vuran barış görüşmelerinin etkisi büyük… 
 
ÇÖZÜM SÜRECİNE VURGU VAR
 
Kuruluş da yaptığı açıklamada Türkiye'nin makro performansına atıfta bulunurken, İmralı görüşmelerine de ayrı bir parantez açtı… S&P, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bu not artırımı, Kürt sorununun çözümü konusunda atılan adımların da bir yansıması. Son gelişmelerin eskilerine kıyasla çok daha olumlu ve gerçekçi olduğunu düşünüyoruz. Eğer herşey beklendiği gibi giderse, güvenlik harcamaları düşecek, bölgedeki sınır ticareti de artacak."
 
CARİ AÇIK 4 PUAN GERİLEDİ
 
KURULUŞ açıklamasında Türkiye ekonomisine ilişkin makro verilere de geniş yer verdi. İşte S&P'nin dikkat çektiği başlıca noktalar:
– Türkiye iç talebindeki düşüşü ihracatla telafi etti.
– 2012'DE Türkiye'de cari açığın GSYH'ye oranı yaklaşık 4 puan birden azalarak yüzde 6 seviyesine indi.
– Büyüme, bizim daha sürdürülebilir olduğunu düşündüğümüz bir seviyeye çekildi. Tabii bu durum, bütçe performansını da olumsuz etkiledi.
– Bizegöre, döviz borçlanmasını engelleyen düzenlemeler, kredi büyümesine uygulanan fren ve dalgalı kur rejimi, Türkiye ekonomisindeki 'ayar'a katkı sağladı.
– BU hamleler sayesinde, 2013-2014'te yaşanacak olası finansman sorununun etkileri hafifleyecek.
 
UYARILARDA DA BULUNDU NOT DAHA DA ARTIRILABİLİR
 
KURULUŞ, açıklamasında uyarılarda bulunmayı da ihmal etmedi. Özellikle yaklaşan seçim dönemine dikkat çeken kuruluş şu ifadeleri kullandı: Yaklaşan seçimleri de göz önüne aldığımızda makro ekonomik politikalar açısından bir risk görüyoruz. 2014'te hem yerel seçimler hem de başkanlık seçimleri var. 2015'te de genel seçimler. Eğer para ve maliye politikaları seçimlerden bağımsız olarak uygulanırsa notu daha da artırırız. Fakat tersi olursa bu kez notu düşürürüz… Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözülmesi de notu yukarı doğru etkiler…
 
'TÜRKİYE'NİN HAK ETTİĞİ NOT BU DEĞİL'
 
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, arttırıma rağmen Türkiye'ye hak ettiği notun verilmediği görüşünde. Kalkınma Bakanı piyasaların Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke olarak gördüğünü, kredi derecelendirme kuruluşlarının ise geriden geldiğini söyledi. Türkiye'nin şu anda 'kesinlikle yatırım yapılabilir ülke notuna ulaşması gereken bir ülke' olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Fitch bunu yaptı zaten ama 2 kredi derecelendirme kuruluşunun bu yönde not vermesi, Türkiye'ye gelen finansal yatırımları daha farklı seviyeye taşıyacak. O açıdan önemli" ifadelerini kullandı. 
 
'TÜRKİYE'NİN PERFORMANSININ ALTINDA'
 
S&P’nin notunu eleştiren bir diğer bakan da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan. 
Bu artıştan memnun olmayan Çağlayan, “Uzun zamandır bekliyordum ama yeterli değil. Bu not artırımı Türkiye ekonomisinin hakkının teslimidir. Ancak, bu not artırımı Türkiye’nin performansının altında. Yatırım yapılabilir düzeyin bir kademe altındayız ama Türkiye ekonomisi gösterdiği performansla çoktan yatırım yapılabilir ülke derecesini hak ediyor” diye konuştu.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI