24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaManşetMIPIM 2018’e katılanları bu yıl neler bekliyor?

MIPIM 2018’e katılanları bu yıl neler bekliyor?

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer; MIPIM Fuarı öncesi katılımcı firmaları ve ziyaretçileri nelerin beklediği hakkında ön bilgiler verdi.

13-16 Mart 2018 tarihleri arasında Fransa’nın Cannes şehrinde bu yıl 29. kez kapılarını açmaya hazırlanan hazırlanan dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarlarından MIPIM’in Türkiye temsilciliğini yapan Alkaş’ın Genel Müdürü Yonca Aközer fuarla ilgili soruları yanıtlayarak ön bilgiler verdi. İşte MIPIM’le ilgili sorular ve cevapları:

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer
  • MIPIM 2018’e katılanlar, bu yıl nelerle karşılaşacaklar?

Aslında her yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok yenilik planlandı. Ama bunlardan en önemlilerinden biri,  her yıl belirlenen ana tema. Bu yılki ana tema, “Dünya Şehircilik Haritası Değişiyor”. Bu doğrultuda pek çok oturum düzenlenecek. Ve fuara katılan 500 yerel yönetimin son derece önemli bir kısmı,  bu ana temanın belirlediği şekilde aslında dünyayı yöneten şehirlerden biri olmak için bu fuarda yer alacak.

Gayrimenkul sektörünün dünya çapındaki en iddialı isimleri kadar iddiasını daha da yukarıya taşımayı planlayanlar yine bu fuarda olacak. Ancak, fuarı sadece gayrimenkul sektörü olarak algılamamak gerekiyor. Gayrimenkul sektörünün tüm bileşenleri bu fuarda olacak ve bir bu kadar önemlisi, ana gayrimenkul sektörü kadar bu bileşenler için hazırlanmış etkinlikler… Bunlardan biri, Mipim İnovasyon Forumu.  Daha akılcı binalar ve şehirler için en yenilikçi çözümler ve mimarlık uygulamaları, 1.000 metrekarelik alanda sergileneceği gibi geleceğin hangi yöne doğru ilerlediği alanının uzman ve bir o kadar ünlü isimleri tarafından konferanslarda paylaşılacak.

Gayrimenkul sektörü açısından önem taşıyan bir diğer konu da endüstri ve lojistik alanını kapsıyor. Ve lojistik, gayrimenkul sektörünün farklı katmanlarında kilit rol oynayan uluslararası yatırımcılar, geliştiriciler, operatörler ve mülk sahipleri 400 metrekarelik bu çadırda bir araya gelecekler. Çadırda günlük tematik atölyeler, matchmaking çalışmaları, pitching oturumları ve günlük paneller olacak.

Gayrimenkulün en önemli kollarından biri olan otel, turizm ve eğlence alanına ise 800 metrekare ayrılmış durumda. Bu sektörlerde yatırım için karar vericiler, hizmet ve gayrimenkul sektörlerinin kilit oyuncuları bir araya gelip hem görüş alışverişi hem de geleceğe ilişkin işbirliği planlarını yapacaklardır. Yükselen bir trend olarak sağlık yatırımları da yine özel olarak alan ayrılan konulardan bir diğeri.

Bir bu kadar önemlisi, MIPIM’in bir geleneği olarak geleceğe ışık tutan ve geleceği doğru okumaya rehberlik edecek ve yeni işbirliklerine olanak sağlayan konferanslar. Öncelikle MIPIM 2018’de 100’ü aşkın konferans gerçekleştirileceğini ve bu konferanslarda alanında dünya otoritesi olarak kabul gören 400 konuşmacının yer alacak olması. Bu isimler arasında Dünya Şehircilik Çalışmaları Birleşmiş Milletler İnsani Yerleşim Hareketi koordinatörlerinden Dr. Christine Auclair. Bright Yönetim Kurulu Başkanı Abdel Bounane, Gecina CEO’su Meka Brunel, Union Investment Real Estate Asya Pasifik Yatırım Yönetimi Başkanı Eric Cheah gibi otoritelerin yer alması.

Temalı öğle yemekleri, Matchmaking Oturumları , MIPIM RE-Invest  Zi rvesi, Mayors Think Thank’i son derece önemli etkinlikler arasında ifade edebilirim. Bu etkinliklerde sadece sektörlerin karar verici yatırımları değil,  belediye başkanları başta olmak üzere politik liderler de bir araya gelecekler. Ki, tüm bunların bilgi alışverişi kadar yeni işbirlikleri için de uygun zeminler yaratacağını kestirmek çok da güç olmasa gerek.

Ve tüm bunlar kadar önemlisi, fuarı ziyaret edecek katılımcıların 24.200 potansiyel iş ortağı ile iletişime geçebilecek bir databanka sahip olması. Ki, bu da yine uluslararası işbirlikleri için yaratılan en önemli altyapı çalışmalarından bir tanesi.

  • MIPIM 2018’e dünya çapındaki katılım hangi düzeyde, rakamlarla ifade eder misiniz?

MIPIM 2018 bu yıl dünya katılımı açısından da yükselen bir grafik sergiliyor. 13-16 Mart tarihleri arasında bir kez daha Türkiye gayrimenkul sektörünün ve şehirlerinin gövde gösterisine sahne olması beklenen MIPIM’de dünyanın kendi alanında en büyük oyuncuları kadar yakın gelecekte yeniden şekillenecek dünya haritasında önemli bir rol almaya kararlı şehirler, bir araya gelecek. An be an yenilenen istatistikler,  MIPIM 2018’e yoğun bir ilgi olduğunu gösteriyor. Katılımcı ülke sayısı 90’dan 100’e, fuar alanı 19.000’den 20.000 metrekareye ve ziyaretçi sayısı 23.000’den 25.000’e yükselmiş durumda. Diğer rakamlar da bir bu kadar iddialı. MIPIM 2018’e 5.000 yatırımcı, 4.500 geliştirici, 5.400 portföy yönetimi, hizmet sektöründen 3.600 şirket, 1.800 mimarlık şirketi ve yakın bir zamanda değişmesine kesin gözüyle bakılan dünya şehircilik haritasında dünyayı yöneten şehirler arasında girmeye kararlı 500 yerel yönetim katılıyor.

  • MIPIM’e Türkiye katılımı hakkında gelişmeleri paylaşır mısınız?

Türkiye ise MIPIM’de toplamda 1.600 metrekare bir alanda gayrimenkul şirketleri, şehirler ve mimarlarla temsil edilecek. Türkiye’nin, fuarda 250 kuruluş ve 700’e yakın kişiyle yer alması bekleniyor. Ayrıca, MIPIM 2017’de kayıtlara 3.500 olarak geçen B2B sayısının 4.000’e ulaşmış durumda. Son birkaç yıldır şehir düzeyinde katılımın giderek arttığı MIPIM’de Türkiye’nin bu yıl 10 şehir ve 15 ilçe ile temsil edilmesi bekleniyor. Bu yıl MIPIM’de temsil edilecek Türkiye coğrafyaları arasında Balıkesir, Eskişehir, Gaziantep, Hatay ve İstanbul’u temsilen İTO’nun yanı sıra Beyoğlu’nu temsilen BIG ve Bursa’nın geleceğe güvenle yürüyen ilçesi Yıldırım da yer alıyor. Sivil toplum kuruluşlarının ilgisi de yine her yıl olduğu gibi 2018’de de yükselişe geçmiş durumda. Sektörlerini uluslararası arenada daha güçlü bir konuma ulaştırmaya odaklanan STK’lar arasında ise Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER),  İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği (İMMİB), TURKISHCERAMICS ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) de yer alıyor.

Ancak bu noktada gerek gayrimenkul ve mimarlık şirketleri, gerek şehirler ve gerekse de mesleki  toplum kuruluşları açısından her yıl giderek yükseldiği gibi nitelikli hale gelen bir katılımın olduğunun altını çizmek gerekiyor.

  • Bu yıl üst üste ikinci defa Bakanlık düzeyinde temsiliyet söz konusu olacak, bu temsiliyet doğrultusunda planlar nelerdir?

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın MIPIM’de önderliği üstlenmesi Türkiye’nin potansiyelini anlatmak  adına son derece önemli bir gelişme. Sayın Bakan Mehmet Özhaseki’nin katılımı, Türkiye’nin uluslararası platformlarda tanıtımı açısından son derece değerli ve önemli bir gelişme. Ayrıca, bakanlığın, kentsel dönüşümdeki büyük bir tecrübeye sahip olduğu ve bu tecrübeler ile ortaya çıkan know how’un uluslararası platformda etkili bir şekilde ifade edilmesi için özel çalışmalar söz konusu olacak. Bakanlığın dönüşüm konusunda yarattığı know how’un dünya çapında değerlendirilmesi yönünde de özel adımlar atılacağını tahmin ediyoruz.

  • Sizin Türkiye temsiliyeti açısından özel olarak planladıklarınızdan ve katılımcıların bu yöndeki planlamalarından da söz eder misiniz?

Oldukça yoğun bir program söz konusu. Diyebilirim ki, artık katılımcılar, geçen yıllarla ile karşılaştırıldığında çok daha proje tanıtımı ve uluslararası işbirliklerine odaklı bir şekilde ilerliyorlar.

Bu açıdan bakıldığında ön plana çıkan en önemli etkinliklerden biri de Türkiye Ana Oturumu. Bildiğiniz gibi Türkiye, her yıl farklı bir ana oturum ile ulusal ve uluslararası yatırımcıları bir araya getiriyor. Bu yılki ana oturumun konusu ise İpek Yolu olarak belirlendi. Daha açık deyişle Yeni İpek Yolu yaklaşımı.  Çin’den Afrika ve Avrupa’ya kadar uzanan yeni İpek Yolu’nun deyim yerindeyse can damarlarından birini Türkiye oluşturuyor. Zaten, Bakü –Tiflis – Kars  Demiryolu da bu projenin parçalarından biri olarak değerlendiriliyor. Benzer bir durum Edirne-Kars Hızlı Tren projesi için de geçerli. Ve yüzyıllar boyunca olduğu gibi bu yol, yine geçtiği güzergahlarda ticari bir canlılık yaratacaktır. Bu da refah düzeyi daha da artan şehirler için yeni gayrimenkul yatırımları anlamına geliyor. Türkiye Ana Oturumu’nda bu yaklaşımın Türkiye’de yarattığı fırsatlar, uluslararası yatırımcıyla paylaşılırken, yeni işbirlikleri için atılan temeller daha da sağlamlaştırılacağı gibi yeni iş fırsatları da doğacaktır.

Kuşkusuz, etkinliklerimiz bunlarla sınırlı değil. Esas Gayrimenkul, her sene olduğu gibi gayrimenkul sektörüne yön veren paydaşları geleneksel öğle yemeğinde bir araya getirecek. Turkishceramics standında vereceği kokteyller ile uluslararası katılımcıları ağırlayacak. İstanbul Ticaret Odası’nın, İstanbul Çadırı’nda gerçekleştireceği seminerler ve kokteyller ile Türkiye’nin yatırım potansiyeli bir kez daha uluslararası katılımcıların ilgi odağı olacak. Her sene olduğu gibi uluslararası yatırımcıların konuk olacağı ve güçlü işbirliklerine vesile olabilecek özel yemekler de yoğun programın birer parçası.

  • Peki, kim, hangi projelerini sergileyecek? Ana başlıklarıyla paylaşır mısınız?

Bu yıl gerçekten de oldukça görkemli bir Türkiye gösterisi söz konusu olacak. Mesela, İstanbul Gayrimenkul Çadırı bir kez daha MIPIM’de uluslararası yatırımcıyı cezbedecek ama, katılımcı diğer şehirlerimiz ve ilçelerimizin de büyük bir ilgi görmesini bekliyoruz. Öncelikle şehir ve ilçe katılımı düzeyinde MIPIM’e yönelik ilginin her geçen yıl arttığını belirtmek gerekiyor. Benzer bir durum diğer ülkeler, şehirler ve ilçeler için de geçerli.  Sonuçta fuara 500 yerel yönetim katılıyor. Bunlar aralarında Londra, Paris, New York gibi dünyanın en gözde şehirleri de yer alıyor, tanınmamış, ama dünya ligine girmeye kararlı şehirler de yer alıyor. Hepsinin amacı aynı: Şehirlerine ya da ilçelerine yeni yatırımcıları çekmek. Kuşkusuz, benzer bir durum gayrimenkul şirketlerimiz için de söz konusu.

Az önce de bahsettiğim gibi, Türkiye, bu yıl MIPIM’de 10 şehir ve 15 ilçe ile yer alacak gibi görünüyor.  Katılımcı şehirlerimiz arasında İstanbul’un yanı sıra Balıkesir, Gaziantep, Hatay,  Eskişehir gibi şehirler de yer alıyor. İlçeler arasında Beyoğlu ve Bursa’da son dönemde hayata geçirilmeye başlanan projeleriyle Yıldırım da yer alıyor.

Şehirlerimizin de ilçelerimizin de büyük bir ilgi göreceğine inanıyoruz. Çünkü, gerçekten son derece güçlü ve ilgi çekecek projelerle yer alacaklar MIPIM’de. Mesela  Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Çayderesi rekreasyon alanı, Çamlıktepesi rekreasyon alanı, Ayvalık Körfezi Cunda Köprüsü ve Balıkesir Toplu Konutları gibi güçlü projeleriyle MIPIM’de yine yerini alacak. Büyük bir dönüşüm hareketinin yaşandığı ve bu projelerle geleceğin adeta yeniden biçimlendiği Gaziantep’in sergileyeceği projelerden biri de İstasyon. Proje, 505 bin metrekareyi aşkın bir alanda planlanıyor. Daha da önemlisi bu alanın, sadece konut anlamındaki bir dönüşümü konu almaması tam anlamıyla  turistik ve ticari bir proje olarak planlanıyor olması. Expo’yu ikinci kez Türkiye’ye getirmek için hazırlıklarını hızla sürdüren Hatay ise bu yönde toplam maliyeti 750 milyon TL olan projeler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Ama bir bu kadar önemlisi yatırım maliyeti 200 milyon TL’yi bulacak İskenderun Marinası ile turizm yönünde çok ciddi bir projeyi harekete geçirecek olması. Ayrıca AVM ve otellerden oluşan Dörtyol Yaşam Alanı ve Tarihi Doku Sağlıklaştırma projeleri de MIPIM sırasında sergilenecek. Başlattığı büyük  dönüşüm ile geleceği yeniden yazan Beyoğlu  BIG çatısı altında 25 firma ve 25 proje ile temsil edilecek.

  • Altını sık sık çizdiğiniz bir konu daha var. MIPIM’in aslında uluslararası işbirlikleri için en uygun iklimi yarattığını söylüyorsunuz. Bu yöndeki somut gelişmelerden söz eder misiniz?

MIPIM’e gösterilen ilgideki en önemli unsurlardan biri, uluslararası çapta tanınırlığı artırmada sağladığı faydalar ve bir bu kadar önemlisi, yine uluslararası işbirliklerinin gerçekleştirilmesinde üstlendiği etkin rol. Bunun en somut göstergelerinden biri, ilk bakışta aslında tanıtıma hiç ihtiyacı olmayan pek çok kurum ve kuruluşun uzun yıllardır; üstelik hiç ara vermeden MIPIM’e katılıyor olmaları. Mesela şehirlerden Londra, Paris, New York ve daha pek çok şehrin yanı sıra yine ilk bakışta fuara katılma ihtiyaçlarının olmadığının düşünülebileceği şirketler de söz konusu.

Ancak, katılımın gayrimenkul ile sınırlı olmadığının da altını çizmek gerekiyor. İlk bakışta “Bu fuarda nasıl bir işleri olabilir ki” diye düşünülebilecek Siemens,  Schneider Electric, Wyndham Hotel Group, Accor Hotels ve Domitys Group gibi şirketler de burada yer alıyor. Çünkü, MIPIM’de yer almak; onlar için hem global çapta yeni işbirlikleri anlamına geliyor hem de marka bilinirliğini sürdürmek ve prestij açısından son derece önemli bir unsur. Ve bir bu kadar önemlisi, bu şehirlerin, kuruluşların kendi ülkeleri tarafından da destekleniyor olmaları.

Bu yöndeki diğer örnekler de Türkiye’den. Mesela, MIPIM 2017’ye katılan Balıkesir, şehirdeki yatırımcı grupları ile ilişki geliştirmede MIPIM’i en önemli unsur olarak nitelendirmişti. Benzer bir durum, Hatay için geçerli. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, MIPIM 2017’deki katılımlarıyla şehirde yatırım yapacak yabancı bir yatırımcı ile görüşmelerinin devam ettiğini açıkladı. Beyoğlu Belediye Başkanı olmasının yanı sıra Beyoğlu Investors Group (BIG) ’in de liderliğini üstlenen Ahmet Misbah Demircan, ilçedeki büyük kentsel dönüşümü anlatmak ve dahası uluslararası işbirlikleri için MIPIM’e BIG çatısı altındaki onlarca şirket ve proje ile yıllardır katılıyor.  İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul Gayrimenkul Çadırı ile uluslararası işbirliklerine de imza atmak yine fuara yıllardır katılan STK’lar arasında yer alıyor. Bu konuda bir başka örnek TURKISHCERAMICS Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Kayan’dan. Sayın Kayan, uzun yıllardır alanının en etkin fuarlarına katılarak, ki buna MIPIM de dahildir, Türk seramiklerinin tanıtımını yüzde 6’dan yüzde 54’e taşıdıklarını bildirmiştir. GAD Mimarlık Kurucu Ortağı Gökhan Avcıoğlu’nun bu konudaki söylemi ise oldukça dikkat çekici. Avcıoğlu, dünyadaki ofislerini sayarken, New York, Bodrum ve Moskova ve İstanbul’un yanına aslında Cannes’ı ve dolayısıyla MIPIM’i de eklemiştir. Çünkü, MIPIM, uluslararası işbirlikleri kadar trendleri yakalamak ve prestij açısından son derece büyük bir öneme sahip.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI