30 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaManşetMimarideki "ENGELLERİ" Kaldıralım!

Mimarideki “ENGELLERİ” Kaldıralım!

Acarlar Şirketler Topluluğu Pazarlama ve Satış Grup Başkanı Bilge Özdemir; 3 Aralık için emlakdream.com’a özel  “yaşlanan nüfus ve hayatın engellerini“ değerlendirdi.

Salgın ve Deprem süreçleri ile yerleşim/yaşam alanlarının önemini kavramaya başladık “Hayat Ev’ e Sığar“ demeye başladık.

Bugün, 1992 yılından beri  3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir.

YAŞLANIYORUZ…

Ülke nüfusumuz yaşlanıyor… yaş alan nüfusun payı önemli oranda yükseliyor.

Her 4 kişiden 1’i için” yaşam alanlarımızda yer açmanın zamanı geldi, geçiyor. Tüm proje geliştiricilerin, mimarların, mühendislerin, belediyelerin,  insanlığın  konuya dikkatini çekmek istiyorum. 

Unutmayalım !.. Hepimiz hayatta olduğumuz süre içinde;  Yaşlılık tablosunun, yaşam  senaryosunun içinde bir gün mutlaka olabileceğiz…

Bu süreçler dönemsel değildir, Kişinin yaşlılıkta fiziksel ve ruhsal yönden gerilemesi kaçınılmaz ve geri dönülmez süreçleri olup her canlı bu evreleri geçirmektedir.

Engelli yaşam; doğuştan gelen bir yazgı olarak düşünülmemeli, Hayatın gerçeği olan yaşlılık gibi bir kaza ile ortaya çıkabilecek kader olarak görülmelidir.

Bir yaşlının veya engellinin günlük yaşam içinde çektiği, çekebileceği sıkıntıları düşünün!

DİKKAT ÇEKMEK istediğim konu Kırılgan nüfus olarak nitelendirilen bu yapıyı; semtlerimiz, caddelerimiz, sokaklarımız, yaşamın içinde “ yapılarımızda ” yaşanabilecek noktaya getirebilmektedir

Tüm dünyada, yaşlı ve engellilerle ilgili olarak yapılan düzenlemelerde öne çıkan kavram “Ulaşılabilirlik” ifadesidir.

Bugün köşemden sizle parçası olduğum Acarlar Şirketler Topluluğu tarafından Acarkent’ de geliştiren Acar Blu Aile Rezidans’ın erişim detayını paylaşıyorum.

Kentsel ve Kamusal alanlarda ortaya çıkan sorunlar, yarım yamalak kaldırımlar, yollar, göstermelik rampalar, ulaşılamayan alanlar Karşısında Hayatın zorluklarını anlayabilmek için,  inanın  “yaşlı veya engelli” olması gerekmiyor.

Konut uygulamalarında, engellilerin konutlara rahat ulaşımını sağlayacak bina giriş rampaları, zemin kat kotuna ulaşım kolaylığı, tüm kapıların 90 santimetre, koridorların 115 santimetre olması, asansörlerin tekerlekli sandalye kullanımına uygun olması, merpenlerin her iki tarafında korkuluk ve küpeşte bulunması dikkate alınmalıdır.

Acar Blu  “rampa merdiven“ uygulamasının, bu fonksiyonellik içinde  İstanbul’da ilk ve ne yazık ki biz yeni projelerimizde uygulayıncaya kadar; son olabileceğini düşünüyorum… umarım olmaz, dilerim farklı uygulamalar vardır.

Gelin Gayrimenkul Sektörü olarak bir farkındalık yaratalım MİMARİDEKİ ENGELLERİ KALDIRALIM…

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI