28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaManşetMilyonlarca kişi emlak vergisinden muaf ama bunu çok az kişi biliyor!

Milyonlarca kişi emlak vergisinden muaf ama bunu çok az kişi biliyor!

Emlak vergi muafiyeti nedir? Kimler nasıl faydalanır? Tek bir eviniz varsa, o da brüt 200 metrekareyi aşmıyorsa ve siz; emekli maaşıyla geçiniyorsanız (dul ve yetimleri dahil), ev hanımıysanız, geliriniz yoksa, gazi ve şehitlerin dul ve yetimlerinden biriyseniz ya da işsizseniz habere göre emlak vergisi ödemeniz gerekmiyor.

25 milyon ev sahibini ilgilendiren emlak vergisi her yıl iki eşit taksitte alınıyor ancak Yasaya göre; işsizler, emekli maaşıyla geçinenler (dul ve yetimleri dahil), ev hanımları, geliri olmayanlar, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri vergi ödemiyor. Bu durumu bilen ne kadar kişi var derseniz sayısı oldukça az maalesef. Sıfır vergiden faydalanmak için evin brüt 200 metrekareyi aşmaması ve sadece bir konutun olması şart. Buna rağmen vergi borcu çıkarılan veya vergi ödeyen milyonlarca vatandaş var. Vergi muafiyetinden faydalanmak için mutlaka belediyeye başvurup vergi muafiyeti formu doldurup bizzat başvuru yapmak gerekiyor.

5 YIL GERİYE DÖNÜP İADESİNİ İSTEME HAKKINIZ VAR

Bilmeden emlak vergisi ödeyen emekliler, ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler, şehit dul ve yetimleri; yersiz ödemenin iadesi için belediyelere itiraz ederek, geriye dönük 5 yıllık emlak vergisini isteyebilir. Bunun için belediyenin emlak birimine, ‘Vergi usul kanunu Madde 120/2’yi dayanak göstererek ‘düzeltme dilekçesi’ verilmeli.

Emlak vergisinden kimler muaf tutuluyor?

  • Muafiyetten yararlanabilmek için, mesken sahibinin ev hanımı, şehit yakını, gazi, dul, işsiz veya emekli olması şartları aranır.
  • Eviniz, brüt 200 metrekareden küçük ise emlak vergisinden muaf olabilirsiniz. Ancak brüt alan hesabına konutun dışında kalan; sığınak, kapalı otopark, merdiven boşluğu ve hol gibi alanlar dahil edilir. Buna rağmen, 200 metrekarenin altındaysa, emlak vergisinden muaf tutulursunuz.
  • Eğer, dairenizde intifa hakkını kullanıyorsanız; yani, yani başka bir dairede kısıtlı kullanım hakkınız varsa, bu metrekare de evin toplam brüt metrekaresine yansıtılır. Hala 200 metrekarenin altında kalıyorsa, emlak vergisinden muaf tutulursunuz.
  • Yazlık ev sahibi olmanız, gelir vergisi ödemesini zorunlu kılar. Ancak, yaz-kış bu evde yaşadığınızı kanıtlamanız halinde, emlak vergisinden muaf olursunuz.
  • SGK’dan aldığınız belgelerle vergi mükellefi olmadığını ispatladığınız takdirde, emlak vergisinden muaf olursunuz.
  • Yanan, yıkılan, tamamen kullanılmaz hale gelen binaların durumundan doğan, vergi mükellefliği muafiyeti, bu olayların yaşandığı tarihi takip eden ilk emlak vergisi dönemi itibarıyla başlar. Binanın durumu devam ettiği müddetçe, devam eder.
  • Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi, arsasının vergisinden az olamaz; ancak Emlak Vergisi Kanunu’na göre, bina veya apartman dairelerinin vergi değerinin 1/4’ü, inşalarının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren, 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır.
  • Dilekçeyle bildirmek durumunda olmadığınız istisnai durumlardan biri de, o yıl içinde satın aldığınız evin emlak vergisi, evin eski sahibi tarafından ödenir. Sizin emlak vergisi mükellefliğiniz ise bir sonraki sene başlar.

Emlak vergisinden muaf olmak için nasıl başvurulur?

Emlak vergisi ödemesinden muaf olacağınız şartların tamamını karşıladığınız takdirde, taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye başvurarak, bu durumu bildirmeniz yeterli. Başvurunuz onaylandıktan sonra, bu haktan kolayca yararlanabilirsiniz. İlgili şartları taşıdığınız halde muafiyet durumundan haberdar olmadığınız için emlak vergisi ödediyseniz; geçmişe dönük beş yıllık emlak verginizin iadesini talep edebilirsiniz.

Emlak vergisinden muaf olmak için verilecek dilekçe nasıl yazılmalı?

Bağlı bulunduğunuz Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün dikkatine yazılır. Bu dilekçede, vergi muafiyeti için gerekli tüm şartların yerine geldiğine dair detaylı beyan verilir. Örneğin, daimi kalıcı olduğunuz konutun, brüt 200 metrekare olduğu vb. bilgilere yer vererek; bina ile ilgili açık adres, vergi sicil, pafta, ada ve parsel numarasını bildirerek dilekçenizi tamamlayabilirsiniz.

Kaynak: Uğur Örs – Harita Yüksek Mühendisi 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI