28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerMerkezi sistemle ısınan dairelere 1.2 milyar liralık ‘pay ölçer’ faturası geldi

Merkezi sistemle ısınan dairelere 1.2 milyar liralık ‘pay ölçer’ faturası geldi

 

Merkezi sistemle ısınan binalarda geçtiğimiz aydan itibaren uygulamaya konulan radyatörlere pay ölçer takma zorunluluğu, 7 firmanın faaliyet gösterdiği 1 milyar 260 milyon TL’lik dev bir pazarın oluşmasını sağladı.  

Daha önce metrekare üzerinden hesaplanan yakıt bedelleri artık pay ölçerle belirlenecek ve Türkiye’de 1 milyon 800 bin daire ve 300 bin kamu lojmanını kapsayacak.

Konutlarda enerji tüketimini en aza indirmek amacıyla, merkezi sistemle ısınan binalarda geçtiğimiz aydan itibaren uygulamaya konulan radyatörlere pay ölçer takma zorunluluğu, 7 firmanın faaliyet gösterdiği 1 milyar 260 milyon TL’lik dev bir pazarın oluşmasını sağladı. 1 milyon 800 bin daire ve 300 bin kamu lojmanını kapsayan uygulama, daire başına ortalama 600 TL’lik ek maliyet getirirken, uygulamaya geçmeyen apartman yöneticilerini de 1600 TL’lik para cezalarıyla karşı karşıya bırakıyor. Bugüne kadar toplam 2 bin binada yer alan 50 bin dairede uygulanan sistem, dairelerde bulunan tüm kalorifer peteklerine fiyatı 200 TL olan uzaktan okumalı ısı pay ölçer cihazların takılmasını kapsıyor. Bu cihazların konutlara takılmasıyla birlikte, Türkiye genelinde yüzde 40’lık enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

2 yılda 6 kat büyüdü

2010 yılında toplam 5 milyon TL’lik bir pazar hacmi bulunan pay ölçerde firmalar, geçtiğimiz yıl da 30 milyon TL’lik satış gerçekleştirdi. Uygulamanın mayıs ayından itibaren zorunlu olarak başlatılması ve uymayan apartman yöneticilerine de para cezası getirilmesi, pazarın bir anda dev boyutlara ulaşmasını sağladı. 7 firmanın faaliyet gösterdiği pazarda, firmalar uygulayıcı bayi ağlarını genişletirken, bayiler de talepleri sıraya koymaya başladı.

Kullandığın kadar öde

Enerji tüketimini en aza indirmeyi hedefleyen 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu (ENVER), aslında bundan tam 5 yıl önce yasallaşmıştı. Merkezi sistemle ısınan binalara ‘ısı paylaşım zorunluluğu’ getiren bu yasa, 5 yıllık geçiş süresinin ardından geçtiğimiz mayıs ayından itibaren zorunlu olarak devreye girdi. “Kullandığın kadar öde” prensibine dayanan Pay Ölçüm Sistemi, ev sahibi ya da kiracıların yakıt bedellerini adil olarak ödemelerini sağlamayı amaçlıyor. Yasa, sisteme geçmeyen apartman sakinlerine de yakıt aidatına itiraz etme hakkı getiriyor. Apartman sakinlerinin şikayet etmesi durumunda, sisteme geçmeyen yöneticiler ceza ödemek zorunda kalacak. Bu da, ek maliyete rağmen, apartman yöneticilerinin sisteme geçmelerini gerektirecek.

32 yıl önce başlandı

Arkadaşımız Seda Akdemir’in yaptığı araştırmaya göre; bu sistem, Türkiye’de ilk kez bundan 32 yıl önce uygulanmaya başlandı. 2007 yılında kabul edilen yasanın zorunlu olarak uygulamaya konmasıyla birlikte hareketlenen pazarda, 7 firma uygulayıcı bayiler aracılığıyla faaliyet gösteriyor. Bazı markalar, daire başına fiyatlandırma yaparken, bazıları da radyatör sayısına göre apartman başına bir maliyet çıkarıyor. Ortalama 200 TL’lik olan cihaz bedeline ek olarak, kurulum ücreti de alınıyor.

Sistem nasıl çalışıyor

Merkezi sistemle ısınan binalarda bugüne kadar genellikle yakıt bedelleri metrekare üzerinden hesaplanıyordu. Yeni sistemde ise her radyatöre bir pay ölçer takılarak, tüketilen enerji miktarı üzerinden ödenecek yakıt bedeli hesaplanıyor. Sistemin çalışması için binada bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı ölçüm ekipmanları ve oda sıcaklığını ayarlanan seviyede sabit tutan özel radyatör vanaları takılıyor. Isı pay ölçer cihazı ise peteğin üzerine monte ediliyor. Bu ekipman sayesinde dairelerin ısı tüketimini daireye girilmeden ölçülebiliyor. Daire sakinleri de dairelerinin ısı seviyesini tercih ettikleri seviyede sabit tutabiliyor.

Kışın cam açma alışkanlığı bitiyor

Termostatik vanalar sayesinde her oda istenen sıcaklığa ayarlanabiliyor. Bu sayede evin kullanılmadığı zamanlarda ve az kullanılan odalarda sıcaklık düşürülebiliyor ve tasarruf sağlanıyor. Bunun yanı sıra oda istenilen sıcaklığa ulaştığında termostatik vana devreye girerek radyatördeki sıcak su akışını kesiyor, bu da sistemdeki gereksiz enerji kullanımının önüne geçerek kazana geri dönen suyun sıcaklığının yüksek olmasını ve buna bağlı olarak tasarrufu sağlıyor. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız; Brunata Enerji Genel Müdürü Efe Özgören, ısı pay ölçer uygulaması ile birlikte serinlemek için cam açma alışkanlığının kesildiğini, gereksiz yanan peteklerin kısılıp ısı tüketimlerinde ciddi tasarruflar sağlandığını aktardı.

400 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak

Pay ölçerlerin klima ve kombiler gibi faydasının doğrudan anlaşılır cihazlar olmadığını, hizmetin kalitesi ve sürekliliğinin zaman içerisinde ortaya çıktığını belirten Alarko Carrier Ürün Müdürü Aclan Karaman; “Türkiye, geçtiğimiz yıl 20.2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatı gerçekleştirdi ve ithal edilen doğalgazın yüzde 21’i ısınma amaçlı kullanıldı. Isı paylaşım sistemi ile önemli ölçüde tasarruf sağlanacak. Konu kapsamında kalan iş yerleri ve hanelerin sisteme geçişi ile Türkiye’nin yıllık kazancı yaklaşık 400 milyon dolar olacak” dedi.

Hürriyet 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI