29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetMahmut Sefa Çelik: “Geleceğin konut trendleri teknoloji odaklı olacak”

Mahmut Sefa Çelik: “Geleceğin konut trendleri teknoloji odaklı olacak”

7. İnşaat ve Konut Konferansı'nda bir konuşma yapan Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik; teknolojinin getirdiği yeniliklerden konut sektörünün de nasibini aldığını belirterek yapay zekanın çok önemli bir trend olduğunu, önümüzdeki yıllarda geleceğin konutlarında önemli bir unsur olarak karşımıza çıkacağını söyledi.

15 ocak 2019’da 7’incisi düzenlenen İnşaat ve Konut Konferansı’nda bir konuşma yapan Mahmut Sefa Çelik; geleceğin en öbenli trendlerinden birinin şehirleşme olacağını ve önümüzdeki dönemlerde inşa edilecek konutlarda teknolojik unsurların çok daha fazla önem kazanacağını söyledi.

Çelik konferansta yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Şu anda sektörümüzün bir çok sıkıntısı var piyasadan kaynaklı sadece bizim değil, tekstildeki otomobildeki oyuncuların sorunları var sadece bizde değil ama diğer taraftan bunlardan biraz daha bağımsız biraz daha bizi 2019 değil de 2029’da neler bekliyor bunlardan kısaca bahsetmek istiyorum.”

“Geleceğin en önemli trendlerinden biri şehirleşme. Bütün dünyada çok belirgin yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Araştırmalar bu trend devam ederse 2050 de dünya nüfusunun 3/2 sinin kentlere yaşayacağını söylüyor. 1964 yılında yazar Isaac Asimov, 50 yıl sonrasını dünya nüfusunun 6 milyara çıkacağını hayal ediyor. yeryüzünün önemli bir kısmı tarım, otlanma ve park alanlarına ayılırken insanların yaşam alanları azalacak. Büyük kentler mega kentlere dönüşecek, insanlar konut kıtlığı yaşayacak ve yer altında kurulan evlerde yaşamaya başlayacaklar diyor. Yeraltı evleri uzak bir ihtimal gibi görülüyor ama yazarın 50 yıl önce tarif ettiği duruma neredeyse gelmiş durumdayız. Türkiye de bundan nasibini alıyor. Bundan 50 yıl öncesine baktığınızda nüfusun %20 si kentlerde 80’i kırsalda yaşıyordu. 2050’de bu oranın yüzde 86’lara çıkacağı tahmin ediliyor. BM raporuna göre dünya nüfusunun 3/2sinin kentlerde yaşayacağı tahmin ediliyor 2050’de. Yine mega kentler 2030’un mega kentlerine bakılınca 43 tane mega kent olacağı tahmin ediliyor özellikler Pasifik ve Asyada bu kentleşme trendleri çok daha ağır şekilde yaşanıyor. Hindistan Delhi, Tokyo, Şangay gibi yerlerde konut sayısının çok daha artacağı tahmin ediliyor. Türkiye de bundan nasibini alacak. 2030 tahminlerinde İstanbul yine başta olmak üzere ciddi noktada nüfus artışları yaşanacağını görüyoruz. Churchill’in bir sözü var; “Şehirlere biz şekil veririz fakat daha sonra onlar bizi şekillendirir” diyor. Şehirlerin bir parçası oluyoruz bir vakit sonra. Söz konusu barınma ihtiyacı olunca evlerimiz ve iş yerlerimiz dönüşüyor ve geleceğin konutları da bizim ihtiyaçlarımıza göre şekilleniyor. Bugün dünya genelinde bir çok şehrin nüfusu hızla ve kontrolsüzce gelişiyor. Bazı bölgelerde nüfus yoğunluğu had safhada. Bu yüzden teneke evler şehirlerin belirli bölgelerini adeta istila ediyor özellikle Amerika’da.”

“Buradaki temel problem BM kentleşme raporlarında da altı çizildiği üzere yetersiz altyapı. Gelişen nüfusa yetişemeyen alt yapı. 2050 yılına kadar kentlere göçün  bu hızla devam edeceği öngörülüyor ve kentlerin yaşanabilir olması için parklara, yeşil alanlara, şehri kirletmeyen toplu taşıma sistemlerine, her anlamda iyi şehirleşmeye ve güvenliğe ihtiyaç var. Ülkemizde konut sektöründe kuralların iyi konulup sınırların iyi planlanması, teknolojiye ve yeniliğe açık işler yapılması ön plana çıkıyor. 45 yıllık deneyim ile geçmişte de pek çok yeniliğe imza attık. Geleceğe şekil verirken de pek çok yeni kavram üzerine ekibimiz çalışıyor. Bizim yaptığımız araştırmalar ve dünyanın gelecek trendleri açısından baktığımızda hangi kavramlar ön plana çıkıyor diye hızlıca üzerinden geçmek gerekirse; sürdürülebilirlik önemli bir trend. Duyarlı mimari; insan ihtiyaçlarını daha iyi anlayan ayrı bir akım. Birlikte yaşama kültürü; şehirler büyüyor ve gelecekte de büyüyecek. İnsanların hayali her zaman daha geniş ve ferah evler üzerine ama  şehirlerin getirdiği trendler önemli bir unsur. Teknoloji ayrı bir trend, teknolojiden kaçamıyoruz. Teknolojinin getirdiği yeniliklerden konut sektörü de nasibini alıyor. Yapay zeka çok önemli bir trend önümüzdeki yıllarda geleceğin konutlarında önemli bir unsur olarak önümüze çıkıyor. Akıllı ev teknolojilerinde yapay zekanın geldiği noktada bize ilham verecek pek çok ürün var.”

“Yapay zeka ile bir iletişim var hep. Geleceği konut trendlerinde yapay zekanın rolü olabilir ama burada bakmanız gereken nokta küçük mekanlarda sıkışma, yalnızlık ve giderek belki de bizi biz yapan değer ve alışkanlıklardan kopmuş olmak. Konumuz konut tabi. Biz teknolojiyi çok yakalayamamış bir sektörüz diyorlar. Amerikada  da inşaat konusunda ar-ge yatırımları da bu seviyelerde. Mega kentlerde konut sorunu çözümü iyi planlama ve düzenlemelerle aşılacağı kesin. Dünya nüfusu hızla kentleşiyor. Konut fiyatlarındaki artışın enflasyonun çok daha üzerinde artacağı öngörülüyor. Almanyada da devletin konut üretimini arttırmak üzere devletin pek çok teşviki var. Bu konuyla ilgili 2 önemli teknoloji devinin sözlerini gündeme almak istiyorum. Google binaların hala 20.yy ortalarında yapıldığı gibi yapıldığını ifade ediyor ki bu doğrudur. Yine bizim bir realitemiz bu. Biz her projeyi bir kereye mahsus tasarlıyoruz ve inşa ediyoruz ve bunu her seferinde tekrar etmiyoruz yani  bizim hayatımızda bir endüstri bakışı ile bir seri üretim yok. Geleceğin konut trendlerinde bu konu ile ilgili pek çok yenilikçilik görmüş olacağız mesela üç boyutlu evler bugün pek çok yerde var, hatta Türkiye’de de bu konu ile ilgili çalışmalar var ve bunun en başarılı örneği Hollanda’da var.”

“Az malzeme ile çok daha farklı dizaynlara imkan veren ve büyük oranda fabrikada inşa edilecek evlerle karşı karşıya gelebiliriz. Geleceğin konut malzemeleri içinde biz ahşabın ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Ahşap, çeliğe göre çok daha hafif, işlenebilir, kolay ve ağaç endüstrisinin de pek çok konuda inovasyonunu da yan yana  koyduğumuzda ahşabın kullanımı ile ilgili alanın da ileride çok daha zenginleşeceğini düşünüyoruz.”

“Teknoloji şirketlerinin ev ve şehirler konusunda değişik yaklaşımları var. Amerikada dünyanın önde gelen şirketleri kendi kendine yeten şehirler ve hatta kentsel mahalleler üzerinde çalışıyorlar. Bununla birlikte 3 teknoloji devinin birkaç çalışmasından bahsetmek istiyorum. Facebook sosyal medya platformu. Kendi platformunun ana unsurlarını bir şehrin ana unsurları haline getirecek bir yer tasarlıyor. Google’ın çatı şirketi Alphabet, Toronto’nun sahil kıyısında bir gelecek şehri inşa ediyor. Yüksek teknolojili bir şehire dönüştürmeyi planlıyor o bölgeyi. Amazon da bir az önce izlediğiniz ve benzer ürünlerle akıllı ev pazarında yapay zekanın kullanılacağı ürünler dizayn ediyor. Şehir yaşamı yeniden hayal edilip tasarlanıyor. Şehirdeki insan sayısı arttıkça birbirimize daha çok yakınlaşıyoruz, ortak yaşam alanları artıyor ve projeler farklı kimlikler kazanıyor. Aileden koptuğunuz, şehirlerin büyüdüğü bir dünyada sizin dünyanın en pahalı şehirlerinden birisinde bilmem kaç pound fazla ödeyerek niye bir salonum mutfağım olsun gibi işin sosyal tarafını düşünmeniz gereken bir nokta. Biz de Sinpaş olarak 5 yıldır bir çok proje tasarladık, yaklaşık 100 bin kişiye yakın insan şu an bizim projelerimizde yaşıyor. Yenilikçiliklere imza atan bir kurumuz. Sadece konut sektöründe değil, inşaat malzemeleri sektöründe de pek çok endüstriyel üretimin de içerisinde olan bir kurum Sinpaş Holding. Bundan sonra da geleceğin trendlerini takip ederken bizi biz yapan değerlerle geleceğin  konut tasarımı konusunda yine öncül olmaya devam edeceğiz.”

PROJE BİLGİ FORMU

Gökhan Bahadır
Gökhan Bahadır
1980 Bursa'nın İnegöl ilçesinde doğdu. İlkokul, ortaöretim ve lise hayatını İnegöl'de tamamladıktan sonra üniversiteyi Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde okudu. 2011 yılından bu yana Emlakdream.com'da gece editörü olarak görev almaktadır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI