23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerKonutlarda enerjisine göre sınıflandırılıyor.

Konutlarda enerjisine göre sınıflandırılıyor.

 

Binaların da aynen beyaz eşyalar gibi Ocak 2011’den itibaren Enerji Kimlik Belgesi ile enerji tüketimlerine göre A’dan G’ye kadar sınıflandırılıyor. Bir binanın A,B gibi iyi enerji sınıfında olabilmesi için mutlaka ısı yalıtımlı olması gerek. Çünkü konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80’i ısıtma/soğutma amaçlı tüketilirken A sınıfı ısı yalıtımlı evler yüzde 50 enerji tasarrufu sağlıyor.

Enerji Bakanlığı, enerji tasarrufu için Türkiye’de enerji verimli beyaz eşyalara geçiş çalışmaları yapıyor. Bu sayede ülkenin enerji açığının üretimin yanı sıra tasarruf çalışmalarıyla da kapatılması hedefleniyor. Enerjiyi israf eden 15 milyon beyaz eşyanın A enerji sınıfındaki yenileriyle değiştirilmesi yoluyla planlanan enerji tasarrufu, henüz tam olarak bilinmese de aslında yaşadığımız konutlar için de geçerli. 2011 yılı başında yürürlüğe giren Enerji Performans Yönetmeliği ile yeni binalar, ısı yalıtımlı, enerji verimli olarak projelendirilmek ve Enerji Kimlik Belgesi ile bunu belgelendirmek zorunda. Oysa ülkemizdeki 18 milyon konutun yüzde 90’ı hâlâ yalıtımsız. 

13.7 milyon TL uçuyor


Yalıtım konusunda yeterli düzeyde bilinç ve finansal teşvik olmadığı için her yıl 13 milyar 700 milyon TL’yi boşa harcıyor ve havayı ısıtıyoruz. Oysa tüm binalar yalıtımlı olsa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin ortalama 30 katı, Sanayi Bakanlığı bütçesinin ise 19 katı kadar tasarruf sağlayabiliriz. Ancak ısı yalıtımı uygulamalarının artması için devlet destekli teşvikler şart.

Türkiye’de enerji verimliliği ile ilgili önlem ve teşviklerin hazırlanmaya başlamasının çok sevindirici olduğunu belirten XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük, aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi binaların ısı yalıtımı için de acilen geniş kapsamlı kamuoyu bilinçlendirme kampanyaları yapılması ve teşvik mekanizmalarını harekete geçirmek gerektiğini söylüyor.

Binaların da aynen beyaz eşyalar gibi Ocak 2011’den itibaren Enerji Kimlik Belgesi ile enerji tüketimlerine göre A’dan G’ye kadar sınıflandırıldığını hatırlatan Yörük, “Bir binanın A, B gibi iyi enerji sınıfında olabilmesi için mutlaka ısı yalıtımlı olması gerek. Çünkü konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80’i ısıtma/soğutma amaçlı tüketiliyor. Tüm binalar yalıtımlı olsa Enerji Bakanlığı bütçesinin 30 katı tasarruf sağlanır” diyor.

Cepleri koruyor


Yalıtımlı evler bizi sadece yazın sıcağından, kışın soğuğundan korumakla kalmıyor, aynı zamanda cebimizi de koruyor. Mevcut yalıtımsız binaların cebimizde ve ülke ekonomisinde açtığı delik ise her geçen gün hızla büyüyor. Isı yalıtımı olmayan binalar nedeniyle, yıllık bütçesi ortalama 451 milyon TL olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 30, bütçesi 719 milyon TL olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın ise tam 19 katı kadar kaynak israf ediliyor. 

Yalıtım ürünlerinde KDV indirimi ve devlet destekli, mortgage benzeri çok düşük faizli, uzun vadeli yalıtım kredileri uygulanması gerektiğini belirten Yörük şunları söylüyor:
“Isı yalıtımının getirdiği maliyetin payı, proje aşamasındaki bir binanın toplam maliyeti içinde yüzde 3 ila 5 arasında değişiyor. Mevcut binalarda ise 100 metrekarelik bir daire başına ortalama 3 bin TL maliyeti oluyor. Sağladığı enerji tasarrufuyla da birkaç yıl içinde kendini amorti ediyor. Doğru ürünler ve doğru uygulamalarla ısı yalıtımı yapılan evler, ortalama yüzde 50 daha az enerji tüketerek ısıtma ve soğutma sağlıyor.”

Hürriyet

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI