20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerKonut fiyat artışları yavaşlamaya başladı!

Konut fiyat artışları yavaşlamaya başladı!

Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endekslerine göre İstanbul'da son 1 yıllık konut fiyat artışlarından enflasyon oranının arındırılmasından sonra reel olarak konut getirisinin geriye gittiği görülüyor.

Hürriyet Gazetesi ekonomi köşe yazarlarından Uğur Gürses bugün köşesinde İstanbul’da konut fiyat artış oranlarının enflasyonun gerisinde kalmaya başladığını belirterek konut fiyatlarında reel gerilemenin belirginleştiğini yazdı.

2015’in mayıs ayında İstanbul’da yıllık konut fiyatları değer artışının yüzde 29 ile tepe yaptığını ve bu artışın da yıllık enflasyon rakamından arındırıldıktan sonra yüzde 19.7’lik reel bir artış olduğunu ifade eden Uğur Gürses; Merkez Bankası’nın geçen hafta yayınladığı İstanbul’daki son 1 yıllık konut artış oranının yüzde 7.1 olduğu ve bu değerden son 12 aylık enflasyon oranının çıkarılmasıyla birlikte yeni konut fiyat artışı oranlarında reel anlamda yüzde 3.3 puanlık gerileme görüldüğünü aktardı. İkinci el konutlarda ise bu reel düşüşün yüzde 4.9’a çıktığı görülüyor.

İstanbul’da konut alım-satım hareketlerinin Türkiye’nin yaklaşık 1/6’lık konut alım-satımına denk geldiğini belirten Gürses bu durumun alarm verici olduğunun altını çizdi. Konut fiyatlarının reel olarak düştüğü diğer il gruplarının Güneydoğu ve Orta Anadolu kentleri olduğu yazan Uğur Gürses; reel olarak artış azalsa da en yüksek oranda koruyan illerin başında İzmir geldiğini ve Karadeniz kent grubu ile çoğunlukla diğer Ege şehirlerinin İzmir’i takip ettiğini yazdı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI