30 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerKentsel dönüşümde kira yardımı artıyor!

Kentsel dönüşümde kira yardımı artıyor!

Kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılanlara 18 ay boyunca kira yardımı uygulaması 2016’da da devam edecek. Ev sahiplerine ilçe, il ve büyükşehirlerde yaklaşık 500 ila 800 Türk Lirası’na yakın bir miktarda kira yardımı yapılacak. 2015 yılı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından kira yardım miktarındaki artış netleşecek.

Başvurular İl Müdürlüklerine yapılıyor

Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılıyor.

Büyükşehirlerde artış fazla…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 6.5 milyon riskli binanın yıkılacağı kentsel dönüşüm çalışmaları devam ederken, kira yardım miktarı da artıyor. İlçe ve nüfusu az olan şehirlerde 2015 yılında 455 lira olan rakamın yaklaşık 500 liraya, İstanbul, Ankara  ve İzmir’de ise 735 TL olan rakamında 780-790 liraya çıkacağı hesaplanıyor.

2015 yılı enflasyon rakamları ardından netlik kazanacak

Riskli binalarda oturan kiracılara ise iki aylık kira bedeli olarak taşınma masrafının karşılanması amacıyla yardım yapılıyor. Çevre Bakanlığı yeni yılda da kentsel dönüşüm çalışmalarına belediyeler ile birlikte hız veriyor. İstanbul, Diyarbakır, İzmir, ve Ankara gibi çok sayıda şehirde kentsel dönüşüm çalışmaları devam edecek. Bakanlık verilerine göre bugüne kadar 100 bin riskli binanın yıkım ve yapımı devam ediyor. 100 bin binada 350 bin daire bulunuyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazanması için finansman arayışları devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı’nın daha fazla destek sağlamasını istiyor. 2015 yılında kentsel dönüşüme kaynak Bakanlık döner sermayesinden aktarıldı. Net rakamlar ise 2015 yılı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından netlik kazanacak. 

18 ay boyunca yardım…

Hak sahiplerine ilişkin olarak alınan evrakların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından incelenmesi sonucunda başvurusu uygun görülenlere kira yardımı yapılıyor. Kira yardımı konut/işyeri maliklerine belirlenen tutarda ve 18 ay boyunca yapılıyor. Konut/işyeri kiracılarına iki aylık kira yardımı (bulunduğu ilin aylık kira yardımı tutarı baz alınarak) tek seferde veriliyor. Konut/işyerinde sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlere beş aylık kira yardımı (bulunduğu ilin aylık kira yardımı tutarı baz alınarak) tek seferde veriliyor.

Riskli yapıda ikamet şartı aranıyor

6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı maliklerine her yıl alınacak Bakanlık oluruna göre sadece ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için 18 ay kira yardımı yapılıyor. Kira yardımı ödemelerinde riskli yapıda ikamet şartı aranıyor. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerinden sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılıyor.

Kira yardımı Başvurusu için istenen belgeler

Malik Başvurusu İçin:
1.      Ek-1 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek) 
2.      Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi 
3.      Konut veya İşyerinin Bağımsız Bölümünü Gösterir Tapu Belgesi Aslı ve Fotokopisi 
Tapu arsa paylı ise; bağımsız birimin kime ait olduğunu gösterir Emlak Vergi Beyannamesi (İlgili Belediyeden alınacak, yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü, bağımsız birim numarasını ve bağımsız birimin hisse oranını gösterir olmalı ) veya son 3 aya ait elektrik, su ve doğalgaz faturalarından birinin aslı (son 3 aya ait fatura; malikin adına kayıtlı, açık adres ve bağımsız bölüm numarasını gösterir olmalı) 
4.      Taşınmaza Ait Güncel Tapu Kaydı (yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü
5.      Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak, ıslak imzalı olmalı) 
6.      Kamu Bankalarına Ait (IBAN) Numarasını Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap) 
 
Vekâletname ile başvuru yapılacak ise; 

1. Vekâletname ile yapılacak başvurularda vekâletnamede “6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak kira yardımı başvurusu için yetki verilmesi” ibaresinin yer alması

2. Vekaletname aslı ve fotokopisi

3. Vekâletname ile birlikte vekilin kimlik aslı ve fotokopisi

Taşınma yardımı başvurusu için istenen belgeler   

Konut Kiracıları İçin: 
1.      Ek-2 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek) 
2.      Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi 
3.      Riskli binada oturduğunu gösterir; Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak, ıslak imzalı olmalı) veya son 3 aya ait elektrik, su, doğalgaz faturalarından birinin aslı (son 3 aya ait fatura; kiracının adına kayıtlı, açık adres ve bağımsız bölüm numarasını gösterir olmalı) 
4.      Yeni Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak, ıslak imzalı olmalı) 
5.      Riskli Yapı Belirtme Yazısının Fotokopisi 
6.      Kamu Bankalarına Ait Hesap Numarası, (IBAN) Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap) 

İş Yeri Kiracıları İçin: 

1.      Ek-3 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek) 
2.      Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi 
3.      Riskli Bina Adresine Ait Vergi Levhası 
4.      Yeni Taşınılan Adrese Ait Vergi Levhası 
5.      Riskli Yapı Belirtme Yazısının Fotokopisi 
6.   Kamu Bankalarına Ait Hesap Numarası, (IBAN) Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap)

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI