20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSektörden Haberlerİnşaat malzemeleri sektöründe tahsilat krizi büyüyor!

İnşaat malzemeleri sektöründe tahsilat krizi büyüyor!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan; toplam pazar büyüklüğü 111 milyar dolar olan inşaat malzemesi sektöründe ciroların arttığı ancak tahsilat sürecinin derinleştiği bir dönem yaşandığını söyledi.

Dünya Gazetesi editörlerinden Özlem Ermiş Beyhan tarafından hazırlanan ve gazetenin internet sayfasında konuyla ilgili olarak yayınlanan habere göre en küçüğünden en büyüğüne kadar sektör temsilcileri ciddi tahsilat problemleriyle uğraşırken, bu durum geleceğe yönelik beklentilerin olumsuza dönmesine neden oldu. İMSAD'ın yaptırdığı ankete göre; bugün itibarıyla 32 derneği, 83 büyük sanayi kuruluşu ile 21 binden fazla noktada satış ağı bulunan ve yaklaşık 1.5 milyon kişinin istihdam edildiği sektör, finansal açıdan ihracat ile nefes alıyor.  Anket verilerine göre tahsilat seviyesi bugüne kadar görülen en düşük noktaya inmiş durumda.

İMSAD'ın anketine göre işler iyi ama..
“İşler iyi ama tahsilat sorunu giderek keskinleşiyor” diyerek durumu özetleyen Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan sektörün sıkıntılarından birinin de yenileme pazarının daralması olduğunu söyleyerek “Hazır beton satışları verisi bizim için kritiktir. Çünkü yeni inşaatların ne yoğunlukta olduğunu gösterir. Hazır beton satışları şu anda iç pazarda 2015’in gerisinde” açıklamasında bulundu.

Türkiye İMSAD’ın yaptığı anket aslında sektörde satışlarda ve ciroda bir canlanma olduğunu gösteriyor. Ciro endeksi 100 üzerinden 182.7 seviyelerine çıkmış durumda. Ciro endeksi son 4 aydır sürekli yükseliyor. İnşaat malzemecilerinin faaliyet endeksi de 2015 seviyelerini yakalamış. Faaliyet endeksi 134.6 seviyelerinde. Ancak sektör temsilcilerinin ekonominin gelecek 3 ayına dair iyimserliği çok ciddi azalmış. Güven endeksi 68.7 değeri ile dip seviyelerde. Erdoğan bunun nedeninin tahsilatlarda giderek derinleşen sorun olduğunun altını çiziyor. Dernek “Tahsilatınız geçtiğimiz aya göre ne seviyede” sorusunu sorduğunda üyelerinden 100 üzerinden 52’lere gerileyen bir durum tespiti gelmiş. Erdoğan inşaat malzemecilerine barter taleplerinde de ciddi artış olduğunu şu sözlerle anlattı: “Bayiler müteahhitin ‘para yerine size ev verelim’ baskısına razı olma noktasına geldi. Dev şirketler bile barterı kabul etmeye başlarken KOBİ’lerin durumunu ben düşünmek bile istemiyorum. Biz dernek olarak sektörün bir de barter endeksini çıkartmak için harekete geçtik. Şu an ikinci el konut satışlarının önemli bir bölümünün barter satışları olduğunu düşünüyoruz.”

İMSAD üyelerinin bir kısmı iç pazarı bırakıp ihracata yönlenmiş durumda..
İnşaat malzemeleri sektörünün Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı yüzde 10.7 seviyesinde. Geçtiğimiz yıl 15.2 milyar dolarlık ihracata imza atılmış. İhracatın tahsilat sorunları ile boğuşulan bu günlerde sektörü ayakta tuttuğunu anlatan Erdoğan, “Bazı üyelerimiz iç piyasada faaliyetini tamamen durdurup ihracata odaklandı. ABD pazarı ihracatta ilk sıraya oturdu. Sektörün ihracatı ilk 6 ayda yüzde 8 arttı” dedi. Erdoğan ihracatta Batı pazarlarının ağırlığının altını çizerek Ortadoğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu’na yapılan ihracatın 8 milyar dolardan 4 milyar dolarlara gerilediğini, Avrupa ve ABD’ye ihracatın ise 5 milyar dolar bandını koruduğunu vurguladı. Erdoğan, “İran’a ihracatımız yüzde 40 azaldı. Libya’ya ihracatımız yüzde 79 azalırken, Rusya’ya ihracatımız yüzde 67 düştü. Irak’ta kayıp yüzde 50’lerde. Bu bölgede tek artış Katar’a ama o pazara ihracatımız sadece 33 milyon dolar. Yani güvendiğimiz pazarlara kar yağdı” dedi.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI