30 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden Haberlerİnşaat izni dijital ortamdan verilecek

İnşaat izni dijital ortamdan verilecek

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ İstanbul’da inşaat izninin dijital ortamdan verilmesine yönelik çalışma yapıldığını bildirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reformları” toplantısına katılan Akdağ, inşaat izni konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

İnşaatla ilgili işlemleri kolaylaştırmanın mümkün olduğunu anlatan Akdağ, “Bugünkü teknolojiyle, dijital imkanlarla bir çok meseleyi kolaylaştırabiliriz. İçişleri Bakanlığımızın genelgesi, inşaat izni alırken ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidip oradan bir belge getirilmesini, vergi dairesine gidip oradan bir belge getirilmesini gereksiz görüyor. Genelge şöyle söylüyor; belediyeler bunu kurumlarla kendi aralarında yapsınlar. Bu yapılabilir mi? Elbette yapılabilir. Zaten belediyelerimizin bir kısmı hali hazırda yapıyor bunu, yapma kabiliyetine sahipti. Şimdi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ve Maliye’nin çevrimiçi olarak bu bilgileri göndermesi şu anda mümkün. İş belediyelerimize kalıyor. Değerli belediye başkanlarımız bir an önce kendi belediyesi tarafında yazılım işini adapte etmesi lazım.” dedi.

“Yıl sonu gelmeden bitmeli”

Akdağ, İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın konuyla ilgili yıl sonuna kadar süre verdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

“Yıl sonuna kadar olursa emeklerimiz heba olur. Başlamayanlar da mart-nisan ayında bunu bitirmeliler. Zor bir şey değil, bunun için ağır yazılımlara gerek yok. Belediyelerin bilgi işlem daireleri sadece küçük bir modül ekleyecekler. Bunlar gerçekten kolay işler. Bir takım şirketler doğrudan kendi binalarını da yapıyorlar. Bir inşaat şirketi ile birlikte yapsalar da onların hıza ihtiyacı var. Belediyeye gideceksin, oradan SGK’ya gideceksin, Maliye’ye gideceksin, tapuya gideceksin… Bunların hepsini şu anda kaldırmış durumdayız. Hadi bunları bitirdik, inşaat izni aldık, şantiyeyi kuracaksın, ondan sonra bir daha SGK’ya gideceksin. Niye? İş yeri kaydı oluşturmak için. Bunları da ortadan kaldırabiliyoruz. Hepsini elektronik ortamlarda yapma imkanı var. Ayrıca belediyede farklı odalar, farklı masalara girip çıkmaya gerek bırakmayacak bir mekanizma kurulması mümkün. Bunlar İçişleri Bakanlığımızın genelgesinde belediyelerimize geldi.

İskan alırken de bir takım zorluklar yaşandığını vurgulayan Akdağ, “Büyükşehir ile diğer belediyeler arasında ortak iş yapmanın geliştirilmesi gerekiyor. Bu işlerle ilgili kanunun ya da mevzuat hazırlanmasında TBMM’de büyük katkı gördük. Elbette muhalefetin bazı eleştirileri, önergeleri oldu ama başından itibaren hem komisyonlarda hem de TBMM’de yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik kanun paketimizi iktidar ve muhalefet ortak oylayarak, adeta oy birliğiyle geçirdik” diye konuştu.

“İtfaiye raporu iskana bağlı verilebilir”

İBB Başkanı Mevlüt Uysal da İstanbul’da inşaat izni alma konusunda yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

İtfaiye raporunun iskana bağlı olarak verilmesinin gündemde olduğunu açıklayan Uysal, “İtfaiye raporunun direkt iskan ile birlikte verilmesi tamam ancak İstanbul’da malum iskanı olmayan önemli miktarda yapı var. diğerlerine hiç ruhsat verememek mi? Veya bunu 39 ilçe ile bunu kolaylaştırıp bir çözüm üreteceğiz. Fiili olarak uygulamada İSKİ, direkt ruhsat verirken ilçe belediyeleri üzerinden ayrı bir hesap açtırılarak çözümü var. Biz de bunu çevrimiçi sistem üzerinden tamamlayacağız. Şu anda Bakanlığımızın bize yapmış olduğu 12 işlemin 5’e düşürülmesi ile ilgili uygulamada önemli bir sıkıntı yok. Önemli ölçüde de bu fiilen uygulamaya geçmiş vaziyette. Eğer Çalışma Bakanlığımızın SGK ve Maliye Bakanlığımızın vergi kaydı işleminde de fiili uygulaması çevrimiçi üzerinden olabilirse işlemlerimiz daha hızlı olmuş olacak.” şeklinde konuştu.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI