1 Mayıs 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden Haberlerİmar Barışı süreci için başarı önerileri

İmar Barışı süreci için başarı önerileri

İmar barışı sürecinin başarılı olması için Mimar Nihat Şen'den 11 öneri..

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre Türkiye’de bugün yaklaşık 14 milyon civarında kaçak, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı bina stoğu olduğunu hatırlatan Mimar Nihat Şen; bu yapı stoğu ile ilgili yıkım kararı ve idari para cezaları olmasına rağmen bugüne kadar ne yıkımların yapılabildiğini ne de idari para cezalarının tam olarak tahsil edilebildiğini söyledi.

Vatandaş ile devlet arasındaki bu olumsuz durumun İmar Barışı ile çözülmek istendiğini belirten Şen; bu nedenle 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış tüm binaları kapsayan bir imar barışı düzenlenmesine gidildiğini belirtti.

Çıkarılan bu imar barışı yönetmeliğiyle başvuruların 31.10.2018 tarihine kadar ve ödemelerin ise 31.12.2018 tarihine kadar ödenmesi mecburiyeti olduğunu ifade eden Şen; zaman içinde başvuru ve tahsilat istenildiği gibi olmayınca başvuru tarihi 31.12.2018 tarihine kadar uzatıldığını, sürenin uzatılmasına rağmen başvuruların yaklaşık 9.5 milyon, tahsilatın ise 14 milyar TL civarında gerçekleşerek beklentinin altında kaldığına dikkat çekti.

İmar barışında başvuruların 15 hazirana, ödemelerin de 30 hazirana bir kez daha uzatıldığını hatırlatan Mimar Şen; istenilen seviyede müracaat ve gelir elde edilememesinin nedenlerini ve olması gerekenleri 11 maddede şöyle özetledi:

  • Çıkan harç bedellerinin ödenmesi konusunda vatandaşlara taksitli ödeme imkanı sağlanması ve banka kredi faizlerinin yüksek olması
  • Ruhsatlı binalar ile ruhsatsız binalarda aynı harç bedellerinin talep edilmesi haksız bir durumu ortaya koymuştur. Halbuki ruhsatlı binalarda vatandaşlarımız ruhsat harcı bedelini ödemişler, ikinci bir harç bedelini ruhsatsız binalar kadar ödenmesi haksız bir durumu  ortaya koymaktadır.
  • İskanlı binalarda olan aykırılıklarda sadece aykırılık yapılan alan üzerinden harç hesaplanmalıdır.
  • Kat irtifakı olup, kat mülkiyeti olmayan binalar için ayrı bir uygulama getirilip çoğunluk kararı ile kat mülkiyetine geçilme kararı ile uygulamaya geçilmeli ve çoğunluk kararı ile alınan karar gereği harç bedelleri herkes tarafından ödeme zorunluluğu getirilmelidir.
  • Kısmi iskanı olan binalarda uygulamalar daha anlaşılır olmalı. Mevcut bir binada bazı bağımsız bölümlerin iskanı var bazılarının iskanının olmaması tereddütler yaratmakta ve bu konunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.
  • Bir parselde birden çok binanın olması halinde yapı kayıt belgesi alan bina diğer binalardan muvafakatname almadan kat mülkiyetine geçme hakkı tanımalı
  • Sosyal donatı alanları içinde kalan veya tecavüzü olan binalar için daha net ve anlaşılır olarak hazırlanmalıdır.
  • Boğaziçi ön görünümdeki olan binalara belirli bir mesafe şartının olmaması nedeni ile binlerce bina başvurmamakta
  • Yapı kayıt belgesi ile kat mülkiyetine dönüştürme arasındaki belirsizlik tarihi net bir tarih olarak belirtilmeli
  • Yapı kayıt belgesi almayan bina için yapının son bulduğu sonra ne tür bir uygulamaya tabi tutulacağının bilinmemesi tereddüt yaratmakta ve bunun aydınlatılması gerekmektedir.
  • Yapı kayıt belgesi olan binaların Kentsel Dönüşümde nasıl bir avantajının olduğu daha anlaşılır olmadığından vatandaşlarımız tereddütte kalmaktadır.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI