29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetİDO; sözleşmeye göre ağır ceza ödeyebilir!

İDO; sözleşmeye göre ağır ceza ödeyebilir!

1 aralık 2018'den itibaren İstanbul içinde 4 seferi iptal edeceğini açıklayan İDO, bu durumda sözleşmeye göre ağır cezalarla karşı karşıya kalabilir.

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO) geçen hafta bir açıklama yaparak İstanbul içinde hizmet verdikleri 4 seferi; zarar ettikleri gerekçesiyle şirket olarak aldıkları tasarruf tedbirleri kapsamında 1 aralıktan itibaren iptal edeceklerini açıklamışlardı. Özellikle bu hatları kullanan vatandaşların büyük tepkisine yol açan bu karar sonrası İDO ile İBB arasında imzalanan sözleşmede yer alan bazı maddeler bu seferlerin iptalinin yasal olarak İDO’yu ağır cezalarla karşı karşıya bırakacağını gösteriyor.

Hürriyet internet sayfasında Fatma Aksu tarafından hazırlanarak yer alan habere göre; sözleşmede “Ruhsat hakkı verilen hattın işletilmesi” başlıklı maddeye göre İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO) 7 Temmuz 2010 tarihli İBB Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME) kararı ile belirlenen hatlar için, her yıl eylül ayı sonuna kadar, takip eden yıla ilişkin sefer tarifesini düzenleyerek İdareye verip buna göre toplu taşıma yapmak zorunda. İDO ve İBB tarafından imzalanan bu sözleşmeye göre İBB, bu programda belirlenen saatler dışında toplu taşıma ihtiyacı tespit ettiği zaman, bunu İDO’ya bildirerek sefer tarifesine dahil edilmesini isteyebilecek.

1 aralıktan itibaren seferlerin iptali halinde İDO’yu bekleyen cezalar nedir?

Her iki taraf arasında imzalanan sözleşmeye göre “İDO, İBB’nin talebini 1 ay içerisinde sefer programına aldığını bildirmediği taktirde 1 yıl içerisinde talep edilen seferlerdeki toplu taşıma hizmetini idare yerine getirebilir. Ruhsat hakkı sahibi, sefer tarifesinde bildirdiği şekilde toplu taşıma yapmak zorundadır. Toplu taşımanın mücbir sebepler dışında aksatılması halinde, ilgili hatta sefer yapan deniz vasıtasının araç ve/veya yolcu kapasitesi üzerinden hesaplanılarak brüt gelirinin iki katı oranında idare tarafından her sefer için ayrı ayrı para cezası uygulanır. Bu aksamanın bir ay içinde 4 ayrı gün, bir yıl içinde ise toplam 12 ayrı gün tekrarı halinde o yıl içinde uygulanan cezalar üç katı artırılarak uygulanır.

Bu halde İBB ayrıca, aksatılmanın yapıldığı hatta para cezası uygulamaya devam edebileceği gibi, İDO  bu hattan 2 yıl süre ile men ederek bu süre içinde toplu taşımayı kendisi yerine getirebilir.

İhale üzerine kalan istekli, şartname ve sözleşme koşullarına uymadığı ya da bu koşulları ihlal ettiği takdirde, sözleşmenin idare tarafından 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nun hükümlerine göre feshedileceğini ve teminatın Belediye hesabına gelir kaydedileceğini, bu hususta gerekli tüm işlemlerin yapılacağını peşinen kabul etmiş sayılır.

İDO hangi seferleri iptal edeceğini açıkladı?

İstanbul içi seferlerinde 1 aralıktan itibaren hizmet vermeyeceğini açıklayan İDO’nun söz konusu seferleri; Bostancı-Yenikapı-Bakırköy, Bostancı-Adalar, Harem-Sirkeci ve Bostancı-Beşiktaş arasında yapılıyor.

İDO’nun satışa çıkardığı deniz otobüsleri kimin?

İDO’nun 20 deniz aracından oluşan filosu içinde yer alan 3 adet katamaran tipi deniz otobüslerinini her birini 2 milyon dolardan satışa çıkarması üzerine konuyla ilgili bir açıklama yapan İBB Başkanı Mevlüt Uysal bu gemilerin mülkiyetinin İBB’ye ait olmadığını söyledi.

İDO kimin?

2011 yılında İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) özelleştirme ihalesini kazanan Tepe, Akfen, Souter ve Sera ortaklığı İBB’ye 861 milyon dolar, imtiyaz bedeli olarak da 73 milyon dolar kredi devri taahhütü ile 934 milyon dolar ödeyerek İDO’nun yeni sahibi olmuştu.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI