25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaManşetGayrimenkul sektörünün doğruları, yanlışları ile bugünü ve yarını..

Gayrimenkul sektörünün doğruları, yanlışları ile bugünü ve yarını..

Emlak Dream Genel Yayın Yönetmeni Ayla Özer, Gayrimenkul proje pazarlaması ve satışı konusunda sektörün deneyimli ismi Bilge Özdemir ile Gayrimenkul Sektörünün bugünü ve yarınını emlakdream.com’ a özel değerlendirdi.

Ayla Özer : Bilge Özdemir’i yıllardan beri tanıyoruz, ancak Bilge Özdemir’in sektördeki yeri nedir ?

Bilge Özdemir : Gayrimenkul sektöründe çeyrek asırı geride bırakırken başarısızlıklarımla elde ettiğim  tecrübe ” başarılarımla  ortaya çıkan ” öz güven ” sonucunda, yıllardan beri ” proje geliştirmeden; inşaata, pazarlamadan;satışa ” sektörün değişim ve gelişimine tanıklık ederken, üzerime düşen rollerde  sektöre yön vermeye inovatif yaklaşımlar getirmeye çalışıyorum. 

Sektöre kazandırdığıma inandığım genel müdüründen; satış danışmanına yüzlerce profesyonel ve girişimciyi,  arkama baktığımda elde ettiğim en değerli ödül olarak görüyorum. 

Şimdi, sektörel kazanımlarımı inşaat, gayrimenkul sektörü ile paylaşıyor… Firma ve projelerini ” farklı bir göz ve düşünce ” ile değerlendiriyor, minimum hata ile zaman ve maliyet tasarrufu sağlayarak satış performanslarının yükselmesine, gelecek projelerinin geliştirilme süreçlerine katkı veriyorum.

Ayla Özer: Sizi yıllardan beri izliyor, hizmet verdiğiniz firma ve projelerin ulusal uluslar arası  başarılarınızın tanıklık ediyoruz. Bu işin sırrı nedir?

Bilge Özdemir:  Her sektörde olduğu gibi aldığımız başarı ödülleri manevi tatmin sağlarken,  bizler ve işverenler için başarının tek ölçüsü ” satış ” dır. Başarılarımın arkasında, Başarısızlıklarım yatıyor, Hata yapmadan korkmama ve herkesden daha çok hata yapmış olmak, beni farklı kılıyor diye düşünüyorum. Ben hizmet verdiğim her kurumda amatör ruh ile çalışıyorum. Bilgiye, gelişmeye açık, öğrenmek isteyen bireyler yetiştiriyor, bende yetişiyorum. Her gün birşeyler öğreniyorum.

Proje geliştirme süreçinde başlayan, Pazarlama ve satışta inovasyon süreçlerinin gerekliliğine, farklılaşmaya inanıyorum.Sürekli pazarın içinde oluyorum, talep yapısından, müşterilerden kopmuyor onlar ile iç içe olmaya , onları, isteklerini anlamaya gayret gösteriyorum. 

Müşteri ve personel davranışlarını sürekli ölçümlüyor, analiz ediyorum. Ölçebilirseniz, kontrol edebilirsiniz… Kontrol edebilirseniz yönlendirebilir, yönetebilirsiniz. Hayatta Önce kendiniz, sonra rakiplerinizi geçmek için, ” iyi değil… En iyi ” olmak zorundasınız.

Ayla Özer : Gayrimenkul sektörünün sizce kronikleşmiş problemleri  nelerdir?

Bilge Özdemir :  Yüksek ego ve kaygı“…  pek anlaşılmadı sanırım. Konuya 2 farklı yönden bakacağım: “Patronlar ve Çalışanlar 

Müteahitlerin/proje geliştiricilerin herşeyi çok iyi bildiklerine inanmaları, sokağın/müşterilerin sesine kulak vermeden kendi arzularına göre proje geliştirmeleri. Geliştirdikleri proje ile helalleşmeyi bilmemeleri. Benim malım satar/satıyor düşüncesi ile eğitimsiz ve vizyonsuz kadrolar ile çalışmaları, Emeğe saygı göstermemeleri. 

Personel yönü ile baktığınızda ise gelecek kaygısı. Özellikle bu tarz  kaygıları ilk proje ve tek projelerde çok yaşıyoruz. Proje sonrasını, geleceğini göremeyen personelin kaygı eşiği çok daha yüksek oluyor, bu durum otomatik satış/satıcı performansını olumsuz yönde etkiliyor. Bir de buna projelerde “prim alamama korkusunu“ ilave ettiğinizde, kendi kendinize, zaman geçiren daha uzun süre maaş nasıl alabilirim derdinde olan “mutsuz satış memurlarını“ kendi ellerimiz ile yaratıp, onlardan performans bekliyoruz.      

Bununla birlikte, Gayrimenkul sektöründe satış kadrolarının yüksek devir hızı, sektörün en önemli problemi olarak karşımıza çıkıyor

Ayla Özer: Satış kadrolarının değişimini neden sıkıntılı buluyorsunuz? 

Bilge Özdemir : Ben firma/proje değişimini, “gelişim ve tecrübe“ yönü ile destekliyorum. Farklı firmalar ve projeler; farklı kurum ve hedef kitle tecrübesi demek.

Ancak, ben bugün satış danışmanı olarak başlayan bireylerin  birkaç yıl sonra yetişmeden pazarı tanımadan pozisyon atlamalarını doğru bulmuyorum.

Bu noktada; işverenler, farklı kişiliklerin portföylerini değerlendirme, kişilerde portföy taşıyarak kurumlarda yer etme yolunu seçiyorlar. Bu geçici durum, hiç kimseye fayda sağlamıyor. Sektörde, işsiz ama danışman sıfatlı onlarca kişi mücadele veriyor.

Ayla Özer : Sizde onlardan biri değil misiniz, sizde Danışmanlık hizmeti veriyorsunuz.

Bilge Özdemir: Evet bende onlardan biriyim, ancak yıllarca profesyonel yöneticilik yaptıktan sonra, out source proje pazarlama ve satış süreçlerinde elde ettiğim çeyrek asırlık tecrübelerimi Danışman noktasına taşıyorum. 

Ayla Özer:Hizmet kriterleriniz var mı?

Bilge Özdemir: Var. Danışılanın uygulanması, çünkü ben bundan para alıyorum. Danışılıp uygulanmayacak fikirleri saygısızlık, para ile satın alınıp çöpe atılmış olarak görüyorum.  Çünkü ben, bana göre, sektörde herkesin her şeyi en iyi bildiğine inandığı “en zor” işi yapıyorum. Tabiri caizse “akıl satıyorum“, Satmam için de, ikna etmek zorunda olduğumu biliyorum. Uçakla erişim sağlanan Türkiye’nin 4 bir yanına Hizmet sunduğum firma/projelere olağan şartlarda 3 ay içinde ölçülebilir başarı vaat ediyorum. Her 6 aylık dönemde performansa bağlı karşılıklı değerlendirme öneriyorum. 

Ayla Özer : Klasik bir soru ile bu keyifli söyleşiyi sonlandıralım; sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Bilge Özdemir: Öncelikle barınma ihtiyacı, ihtiyaçlar ortadan kalkmadan süreklilik arz edecektir. Bir de buna Türk halkının “yatırım, güvence“ alışkanlıklarını ilave ettiğimizde devamlılık sürecektir. Zaman zaman arz fazlası olabilecektir ancak iç ve dış göçler, evlenme ve boşanmalar ile eritilebilenecektir.

İnşaat Sektörde ben üretim ve tefriş anlayışının değişmeye başlamasını teknolojik alt yapı kullanımına geçilmesini, akıllı ev ve site / yapı / daire sistemlerinde resepsiyondan; güvenliğe, 24 saat robot kullanımına geçileceğini ön görüyorum.

Alışveriş ve sağlığın teknoloji ile konutlara entegrasyonuna tanıklık etmeyi, Rezidans/yüksek yapılarda, Digital tablo ve tv-internet sistemlerinin cam paneller üzerinde geçişi ile  bölme yapılarında alçıpan/tuğla vb gibi elemanlar yerine aydınlığa duyarlı  “cam panel“ kullanımına yönelinmesini tavsiye ediyorum.

Drone Erişim Noktaları, Drone Car Park ve sitelerde kısa mesafeli uçuş pistleri planlamaya başlanmasının yarınları bugünden planlamak olduğuna inanıyorum.

Pazarlama ve satış süreçleri; nesil/kuşak süreçleri ile değişmektedir. Günümüz ve Geleceğin kuşaklarına uygun sunum tekniklerini geliştirilme, uygulama süreçlerine ihtiyaç vardır.

Pazarlama ve satış boyutunda sanal gerçeklik ile sanal ortamlara geçiş / robot teknolojisi kullanım süreçlerine hazırlanın diyorum. Yakın gelecekte “satış ofisleri/maketler out“ “sanal ofisler/sanal sunumlar in“ olacak.

Ayla Özer: Teşekkürler Bilge Özdemir…

Bilge Özdemir: Ben de, size ve emlakdream ailesine, gayrimenkul sektörünün sesi, platformu, referans kaynağı ve sektöre yön vereni olduğunuz için teşekkür ederim

Onlarca firmada ve projede,  Bana güvenip firmalarını / projelerini emanet edenlere, sizin aracılığınız ile teşekkür ediyorum… Onlar fırsat vermeseydi; “Bilge Özdemir“ olmazdı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI