29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerGalatasaray Eğitim Vakfı'ndan Tarihi Bina İçin Bağış Kampanyası

Galatasaray Eğitim Vakfı’ndan Tarihi Bina İçin Bağış Kampanyası


Dün meydana gelen yangında büyük bir kısmı yanan Galatasaray Üniversitesi kampüsündeki tarihi binanın yeniden inşa eidlmesi için bağış kampanyası başlatıldı.
 
Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, binaya gelerek, incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı. Kıraç, ''Yeni Galatasaray, küllerin üzerine en kısa zamanda yapılacak'' dedi.
 
Bağış kampanyası
 
Galatasaray camiası adına yapılan yazılı açıklamada "Galatasaray camiası, eğitim kurumları, eski öğrencileri, kulübü, dernekleri, vakıfları ve taraftarlarıyla en kısa sürede hasar gören binalarını kendi mali imkanlarıyla yeniden yapmak üzere harekete geçmiştir. Yanan binanın küllerinden daha güçlü bir Galatasaray çıkacaktır'' denildi.
 
Açıklamada, isteyenlerin Galatasaray Eğitim Vakfı'nın ''IBAN no: TR 67 0006 7010 0000 0088 3090 50'' hesabına bağış yapabileceği bildirildi.
 
Eğitim-öğretim devam edecek

 
Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü, eğitim öğretimin hiçbir aksama olmaksızın akademik takvimde duyurulduğu şekilde devam edeceğini bildirdi.
 
Yerine beton bina yapılmayacak
 
Piri Reis haritasının 500. yılına özel hayata geçirdiği koleksiyonun Topkapı Sarayı'ndaki Müze Mağazası'nda tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, '' Yangın sonrasında herkes merak ediyor; acaba Galatasaray Üniversitesi yıkılıp yerine başka bir şey mi yapılacak, eğitime devam mı edecek?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
 
''Hayır. Bir tarihi bina hele bugünkü çağda bütün yapısal özellikleri bilinen bir bina ancak kendi haliyle yeniden yapılabilir. Yerine başka bir bina yapmak mümkün değildir. O bina aynen tamamlanacak, yerine yıkılıp beton bir bina yapılamaz. Bu binaların belki bazılarının, temelden çatıya kadar elden geçirilmesi ve kültür turizmi açısından daha yararlı fonksiyonlarla kullanılması mümkün olabilir mi? O ayrı bir tartışmadır. 'Biz burayı okul olarak kullanmak istiyoruz' deniyorsa, elbette aynısı yapılıp okul olarak kullanılır.''
 
Hanedan mensupları kalıyordu
 
Profesyonel turist rehberi Saffet Emre Tonguç, aralarında Galatasaray Üniversitesinin tarihi ahşap binasının da bulunduğu Feriye Sarayları'nın, Osmanlı Hanedan mensuplarının kalması için 1872 yılından sonra Balyan ailesi tarafından yapıldığını bildirdi.
 
Yangın sıçramadan söndürüldü

 
Halifeliğin kaldırılmasıyla boş kalan binanın 1967-1992 yılları arasında Galatasaray Lisesi olarak kullanıldığını, daha sonra üniversiteye devredildiğini anlatan Tonguç, ''Yangın, şükürler olsun, restorasyonu yeni biten Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi Yahya Efendi'nin türbesine, Yıldız Sarayı girişindeki Küçük Mecidiye Camisi'ne, Denizcilik Okulu'na ve Kabataş Erkek Lisesi'ne sıçramadan söndürüldü'' diye konuştu.
 
Geceyi Topkapı Sarayı'nda geçirdi
 
Topkapı Sarayı Müdürü Haluk Dursun da yangında büyük zarar gören Galatasaray Üniversitesi'nin, Çırağan Sarayı'na bağlı aynı model ve aynı hat üzerindeki parçaları olan Feriye Sarayları'ndan biri olduğunu söyledi.
 
Galatasaray Üniversitesi'ndeki yangının ardından geceyi Topkapı Sarayı'nda geçirdiğini belirten Dursun, ''Topkapı Sarayı'nı tekrar gözden geçirdim. Çıkan her olayın bize ders olması lazım'' dedi.
 
Abdülaziz'in katledildiği bina
 
Tarihçi Talha Uğurluel, yanan tarihi binanın, Osmanlı döneminde Feriye Sarayları'nın bir bölümü olduğunu belirterek, ''Sultan Abdülaziz, Feriye Sarayları olarak bilinen binada katledildi'' diye konuştu.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI