Maliye Bakanlığı bir süredir üzerinde çalıştığı “harcamaların azaltılması”ve “gelirlerin artırılmasına”yönelik tedbir paketi içerisinde bulunan tapu harçlarına yönelik zam, durgunluğun yaşandığı konut sektöründen itirazların yükselmesine neden oldu. Paket kapsamında tapu harçları binde 16,5'tan binde 20'ye çıkarıldı. Geçtiğimiz günlerde faizlerde yapılan indirimin sevincinin yerini harçlara getirilen zammın karamsarlığı aldı.
GYODER BAŞKANI IŞIK GÖKKAYA
“Beklentilerimiz yarı yolda kaldı”
“Sektörde zincirleme belirsizlikler çıkıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. KDV oranlarının belirsizliği, maketten satışın önüne geçillmesi, şimdi tapu harçları tüm yıl için öngörülerimizi yarı yolda bıraktı. İkinci çeyrekte yaşanan 0,4 büyümenin, üçüncü çeyrekte 0 olacağını tahmin ediyoruz. 4.çeyrekte okulların açılması sektörde hareketlilik beklentisine yol açmıştı ancak bu kararlar sektörün kırılganlığını artırıyor. Gayrimenkul sektörü düşüşe geçerse toparlanması çok zor. 7,5 milyon konut yenileceğiz diyoruz, harç artırıyoruz. Zaten sektör yüzde 15 – 20 kâr marjlarıyla çalışıyor. Bu zamları firmalar üstlenemeyebilir. Tüketiciye yansıyacak bu da sektörü zarara sokacak. 2012 yılında beklentimiz sektörün yüzde 5 büyümesiydi, böyle giderse 4'ü bile zor yakalar. 450 bin konut satılır diyorduk. 400 bini yakalarsa iyi diyoruz. Birinci çeyrekte 96 bin konut, ikinci çeyrekte 107 bin konut satıldı”
INDER BAŞKANI NAZMİ DURBAKAYIM
“Bu hafta sonundan ümitliydik!”
Yapılan faiz indirimiyle son 2-3 gündür satış ofislerinde hareketlilik gözlemledik. Mutlu bir hafta sonu olacak derken zam haberi geldi. Yazın yaşanan durgunluk dağılacaktı. Yine tedirginlik getirecek Kaporasını vermiş alıcı, hesabını ona göre yapmıştı. Böyle düzenlemeler yapılacaksa yapılsın ama bir takvim olsun. Ne zaman yapılacağı önceden bilinsin. Biz Teknik Yapı olarak bizden konut almış müşterilerimize bunu yansıtmayacağız.Konut sektörünün yavaşlaması arzu ediliyorsa, bunda muvaffak olunuyor. Ama bu şekilde istihdamın azalması beklenmesin. Bu kararlar kayıtdışılığı artırır. Zarar kurumsal firmalara olur. Bu oran küçük gibi duruyor ama büyük projelerde toplamda 5 milyon TL gibi bir harca 1 milyon TL eklendiğini düşünmek gerek.Konut sektörü yavaşlayacaksa ona göre davranalım projelerimizi erteleyelim.
KONUTDER BAŞKANI ÖMER FARUK ÇELİK
“Sonunda biz yapmıyoruz, siz yapın diyeceğiz”
“Bu darbeler ufak ufak tokat vurdukça afallıyoruz. Hep tüketici gözünden bakıyoruz. Üretici gözünden de bakmak lazım. Bu konutları üreten firmalar var. Sonunda diyeceğiz ki biz yapmıyoruz, siz yapın. Bu uygulamalar kayıtdışını artıracak. Zaten handikap var. Büyük firmalar kayıtdışı iş yapmıyor. Küçük firmalar, sigortasız işçiden bile maliyetleri artırırken, böyle zamlarla rekabet makası açılıyor. Faizleri düşürerek piyasa canlı moda girmişti. Kontrol altında tutmaya çalışıyorlar ama bu sektör kafasını eğdi mi zor kaldırır. Tüketici açısından baktığımızda da bizimle sözleşme yapan müşteriler bu farkı ödemeyecek. Fark yine üreticinin üzerine kalacak.”
EGE YAPI YÖN.KUR.BŞK.İNANÇ KABADAYI
“100 milyon TL'lik yatırımı erteliyorum”
“Yılın ikinci yarısında inşaat büyüme oranları çok indi. Sektör sekteye uğradı. KDV belrsizlikleri, vergi artışları netleşmeli. Lansmana çıkmayı bekleyen projelerimiz var. Alım-satım şartlarımızla oynuyorlar. İnşaat sektörü olumlu yönde desteklenmeli. Belirsizlik ortamında akıl karıştıracak düzenlemeler getirilmemeli. 2-3 gün önce faiz indirimiyle mutlu olduk ama yarın başka bir şey çıkar mı düşüncesiyle tüketici olup biteni algılayamıyor.Konut alıcısı geleceğe yatırım yapabilmek için güven ortamı istiyor. Toplam değeri 100 milyon TL olacak 2 projenin lansmanı için belirsizliklerin çözümlenmesini bekliyorum”
FER YAPI YÖN.KUR.BŞK. RAMADAN KUMOVA
“Verdiklerini geri aldılar”
“Tapu harçlarına gelen zam ile yapılan faiz indiriminden yansıyanı geri almış oluyorsunuz. Dolaylı vergiye yükleniyorlar. Kazançtan gelen verginin maksimize, dolaylı geliri minimize edilmesi lazım. Kısa vadede firmalar üstlenerek çözülebilir ama kalıcı çözümler gerekiyor. Sektör olarak uzun süredir vergilerin minimize edilmesini ve piyasanın canlanmasını istiyorduk. Bizim alıcımız çok hassas, belirsizliklere hemen tepki veriyor. Markalı konut üreticileri olarak rekabette geri kalıyoruz. Bu tür kararlar fiyatlara da yansıyor”
DAP YAPI YÖN. KUR. BŞK. ZİYA YILMAZ
“Sektörü yoruyorsunuz!”
“İnşaat sektörü tapu harcına yapılan zamlarla bir kez daha yorulacak. Zaten yılbaşından bu yana sektörü umuda iten bir takım gelişmeler olmakla birlikte her birinin eksik yönleri dolayısıyla beklenen canlılığı yaşayamadık. Ülkenin lokomotif sektörü olarak adlandırılan inşaatın alıcı nezlinde puan kaybetmesine neden olan bu tür pürüzlerden arındırılması gerekirken, aksi yönde çıkan karar ve uygulamalar hepimizi yoruyor”
ANT YAPI YÖN.KUR.BŞK MEHMET OKTAY
“Düşürülmesi gerekirken artıyor”
İnşaat sektöründe bilinen ve yaşanan bir durgunluk var. Bir yandan da konut ihtiyacı var. Alım gücüyle satış fiyatı orantili olmalı ama biz doğru fiyatta buluşamıyoruz. Ek olarak gelen vergiler, KDV'den, alım-satım vergilerine kadar alıcıları zorluyor. Müteahhitten de alınan vergiler var. Müteahhit yüzde 40'ına yakın vergi ödüyor. Durgunluğun aşılması adına tersine olması lazım. Şu an kârlar çok düştü. Araziler pahalandı. 120 ay 0 faizle banka haricinde konut satanlar var. En azından satayım stoktan kurtulayım diye düşünenler var. Harçların artırılması değil, düşürülmesi lazım.
TAŞYAPI YÖN.KUR.BŞK. EMRULLAH TURANLI
“Müşteriye yansımaz”
Sektörde arz-talep dengeleri normal seyrediyor. Bu tarz düzenlemeler eğer talep çok arz fazlaysa müşteriye yansır. Şu anda yansıyacağını düşünmüyorum. Harçların artırılmasını normal karşılıyorum. İnşaat sektörü hakkında olumlu düşüncelerim var. 2013-2014 yılını çok parlak geçireceğiz. Kapıda kuyruk şeklinde gitmeyecek belki ama canlanacak.
Habertürk