30 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKonut ProjeleriEsenyurt Gerçeği

Esenyurt Gerçeği

Yüksek arsa maliyetleri nedeniyle, konut sektörü yeni projeler üretmek için İstanbul'un merkez semtlerinden uzaklaştı. Şimdi şehrin batısında 'yeni bir şehir' kuruluyor. Esenyurt ve Beylikdüzü konut üretimi açısından uzun bir süredir şehrin en verimli bölgeleri. Onlarca konut projesinin yükseldiği bölgede, standartlar da oldukça yükselmiş durumda. Neredeyse artık her proje lüks. Hepsinde güvenlik, sosyal alanlar, restoranlar, SPA'lar geniş otopark alanları mevcut. Üstelik fiyatlar da şehir merkezine göre çok daha uygun.

Kentsel dönüşüm dinamiklerinin kendiliğinden harekete geçtiği Esenyurt’ta şu anda 15 bini 2012’de tamamlanacak 30 bin konutun inşaatı sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın önemle üzerinde durduğu konuların başında yer alan kentsel dönüşüm, aslında İstanbul’un birçok bölgesinde kendiliğinden hayata geçiriliyor.

Bu noktada İstanbul çapında örnek gösterilecek bölgelerin başında Esenyurt geliyor. Bölgede son 10 yıldır yürütülen dönüşüm çalışmalarından alınan verim, öylesine yükseldi ki, Esenyurt,Türkiye çapında kira getirisi en yüksek olan ikinci ilçe konumunu bile elde etti.

Bu arada Reidin.com’un 7 il ve 71 ilçe merkezini baz alan ve 2007-2011 dönemini kapsayan araştırması, Esenyurt’un yükselişini ortaya koyan bir tabloyu da gösterdi. Araştırmanın sonuçlarına göre, Esenyurt,yatırım maliyetlerine göre  Türkiye’deki en yüksek ikinci kira getirisine sahip ilçe. Reidin.com’un ilçeleri kira getirisine göre üç ayrı grupta topladığı araştırmaya göre, ilk kümede daha düşük getiriye sahip 29 ilçe inceleniyor. Burada Kartal, Konyaaltı ve Gebze yüzde 5′in üzerinde getirisiyle dikkat çekiyor. İkinci kümede ise 34 ilçenin olduğu görülüyor ve burada Ataşehir, Çankaya ve Konak yüzde 6′nın üzerinde getiriye sahip. En yüksek getirileri sunan son küme ise sekiz ilçeden oluşuyor. Bu listede ise Beyoğlu yıllık yüzde 9.62, Esenyurt yıllık yüzde 9.01 kira getirisi ile konut yatırımcılarının gözdesi durumunda bulunuyor.

Esenyurt hakkında hemen herkesin ortak fikri, 10 yıllık bu hareketli yapı, altyapı çalışmaları ve modern konut projeleri tamamlandığında kentsel dönüşümün simgelesi haline geleceği. Bölge, şu anda İstanbul’un en büyük şantiye alanı olarak nitelendirilebilecek kadar hareketli. Hem belediyenin hem de bölgede konut geliştiren firmaların açıklamalarının ortaya koyduğu tabloya göre, 2012′de 15 bin yeni konut tamamlanıp oturulur hale gelecek. Bölgede inşaatı süren konut sayısı ise 30 bin olarak görünüyor.
Esenyurt’ta marka projelere imza atan hemen tüm gayrimenkul geliştirmecileri, bölgeyi, tam anlamıyla büyük bir başarı olarak nitelendiriyor.

İstanbul’un hızla gelişen bölgelerinden biri, Bahçeşehir-Büyükçekmece-Beylikdüzü üçgeninin tam ortasında yer almasına rağmen bu üç bölge kadar öne çıkmayan Esenyurt ,, 19'uncu yüzyıl başlarında Ekrem Ömer Paşa'ya ait çiftlik toprakları üzerinde oluşmaya başladı. O dönem çiftliğin hissedarlarından olan Eşkinozgiller'den, Eşkinoz adını alan bölgenin ismi, 1967'de de Esenyurt olarak değişti. Eşkinoz Çiftliği'nde çalışanların oluşturduğu yerli halka; 1920-1938 yıllarında Romanya ve Bulgaristan'dan göçenleri katıldı. Son yıllarda iç ve dış göçlerle (Bulgaristan, Almanya, Kars, Artvin v.s.) gelen nüfus ile birlikte Esenyurt’ta etnik yapının bugünkü hali meydana geldi. İlçenin ilk yerleşimi, Merkez Mahallesi'nde Köyiçi mevkiinde oldu. Esenyurt, Büyükçekmece ilçesinin bir parçasıyken, Kıraç ile birleştirilerek 1989 yılında ilçe halini aldı.

Ayla Özer

www.emlakdream.com

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI