Dün neler oldu?
Güne yatay başlayan ve seans içinde 1.503 seviyesine gerilemesinin ardından yönünü yukarı çeviren BİST100 Endeksi, %0,67 kazançla 1.519,25 puandan günü tamamladı. Bankacılık Endeksi %2,89 ve Sınai Endeks %0,40 değer kazandı. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi bir önceki kapanışa göre değişmeyerek %18,37 seviyesinde sabit kalırken, 10 yıllık tahvil 10 baz puan azalarak %20,00 seviyesine geriledi. Dolar/TL, 9,46-9,55, Euro/TL ise 11,06-11,10 banında seyretti. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı 437,2 seviyesinden işlem gördü.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Eylül ayında 102,4 olan ekonomik güven endeksi, Ekim ayında 101,4’e geriledi. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.
TÜİK ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2021 yılı Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %30,0 artarak 20,78 milyar dolar, ithalat %11,9 artarak 23,33 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece dış ticaret açığı, Eylül ayında %47,5 azalarak 2,55 milyar dolara geriledi.
ABD Borsalarında karışık bir seyir izlendi. Kapanışta Dow Jones Endeksi, %0,74 kayıpla 35.491 puana ve S&P500 Endeksi, %0,51 azalarak 4.552 puana gerilerken, Nasdaq Endeksi %0,02 artışla 15.236 puana yükseldi. Avrupa Borsaları ise günü düşüşle kapattı.
Bugün neler bekleniyor?
Yeni güne başlarken Asya Borsalarında satıcılı bir seyir izleniyor. Dow Jones vadeli endeksi %0,19 artıda. Dolar/TL 9,5143 ve Euro/TL, 11,0474 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar endeksi 93,85 seviyesinde bulunurken Euro/Dolar paritesi 1,16 sınırında. Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarındaki artış ve İran’ın yakında petrol ihracatına yeniden başlayabileceğine dair beklentilerle düşüşe geçerken Brent tipi petrolün varili, 82,84 dolardan işlem görüyor. Altının onsu, 1.801,9 dolardan ve gramı ise 551,1 liradan alıcı buluyor.
Borsa İstanbul’un ‘Cumhuriyet Bayramı’ nedeniyle yarım gün işlem göreceği bugün yurt içinde turizm geliri ve yabancı ziyaretçi sayısı verilerinin yanı sıra TCMB tarafından yayımlanacak olan Enflasyon Raporu ve 21 Ekim tarihli PPK toplantı özeti ön plana çıkıyor. Yurt dışında ise Almanya’da işsizlik oranı ve enflasyon ile ABD’de büyüme, işsizlik başvuruları ve bekleyen konut satışları verileri takip edilecek. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz kararını açıklayacak ve sonrasında AMB Başkanı Lagarde basın toplantısı düzenleyecek.
Kaynak: Bizim Menkul Değerler (BMD)




