22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetCovid-19 Sonrası Turizm Trendleri ve Uluslararası Yatırımlar..

Covid-19 Sonrası Turizm Trendleri ve Uluslararası Yatırımlar..

T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam ve Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal‘ın katılımıyla online olarak düzenlenen ve kayıtlı katılımcıların canlı olarak izleme fırsatı bulduğu “Covid-19 Süreci ve Sonrasında Turizm Trendleri ve Uluslararası Yatırımlar” temalı toplantı etkinliği 14 mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirildi.

Toplantıda Ömer Faruk Akbal şunları söyledi:

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği’nin (GİGDER) temel maksadı; uluslararası gayrimenkul yatırımcıları ile nitelikli yatırımcıları Türkiye’ye kazandırmak adına çeşitli faaliyetler yürütmektir. Türkiye’yi uluslararası yatırımların merkezi hâline getirecek çalışmaları, sivil toplum yaklaşımlarıyla ele almayı hedefliyoruz.

Avrupa gibi gelişmiş ekonomilerde sağlık sisteminin çökmesiyle ya da orada sağlık anlamında ihtiyaç duyduğu hizmeti alamayanların travmalarıyla beraber, bundan sonraki süreçte Türkiye’ye yönelik daha farklı bir eğilim ve talep oluşacağını düşünüyoruz.

Türkiye, geçtiğimiz yıl 13 milyar dolar yatırım aldı. Bunun 6 milyar dolarını uluslararası gayrimenkul satışları oluşturuyor. Normalleşme süreciyle beraber gayrimenkul için hedef olan ülkelerimiz var. Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve İngiltere gibi ülkeler bunlardan bazıları.

“Gayrimenkul yatırımını da bunun bir bileşeni olarak almamız veya bir gayrimenkul yatırımı konuşuyorsak, sağlığı bu işin vazgeçilemez bir bileşeni olarak dikkate almamız gerektiğine inanıyoruz”

Turizm Geliştirme Ajansı bünyesinde bir tanıtma fonu var. İnsanlara turizmi de teşvik edeceğiz ama gelin Türkiye’de bir yaşam oluşturun ve bir yatırım yapın diyoruz. Dolayısıyla bahsettiğimiz çalışma gayrimenkulü de kapsayacak şekilde tüm sektörleri de kapsasın. Hatta belki birçok kez gündemimize de geldi. Gayrimenkul yurt dışı tanıtım fonu kurulmasıyla ilgili bir talebimiz vardı. GİGDER olarak son raporumuzda da bunu paylaşmıştık.

Sadece katılımcı anlamında katkı sağlamak değil, ortaya konan fon anlamında ve bu fonların oluşumunda da firmaların katkı payları var. Burada katkı payı veren sektör kapsamı
daha da genişletilerek bu fon yapısı büyütülebilir.

“Gayrimenkul sektöründe ve sağlık turizminde faaliyet gösteren firmalar, hastaneler, yabancı öğrenci kaydı yapan üniversiteler ve sivil havacılık gibi sektörlerin de Turizm Geliştirme Ajansına katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz”

Buradan gayrimenkul almış olan bir kişinin ülkede geçirdiği ortalama vakit 90 gün. İnsanların bu tramvayı bir süre daha atlatmaları gerekecek. Sonrasında Türkiye olarak bu süreçten daha güçlü ve avantajlı çıkacağımızı ümit ediyoruz.

Toplantıda Dr. Serdar Çam şunları söyledi:

“Dinamik bir ortamdayız ve bu dinamizme statik yapıyla cevap verirsek insanlar, kurumlar, işletmeler ve devletler olarak mücadelede mutlaka geri kalacağız diye düşünmek gerekir”

7.7 milyarlık nüfusun bir anda şalteri indirmesi, ekonomik bütün dinamiklerin yavaşlatılması, en azından yüzde 50 yavaşlatılması, nüfusun büyük oranda eve hapsolması gibi adımlarla bu sürecin en az yarayla atlatılması konusunda çaba sarf edildi. İş dünyasında ekonomik alanlar daralacak. Özellikle inşaat, emlak ve yatırım alanlarında mümkün olduğunca tasarruf ve tedbir dönemi yaşanacağı gözlemleniyor.

Bir ucu sanala bir ucu da reel dünyaya dayanan iki aks üzerinde oturacak bir ekonomiden bahsedilebilir. Bir tarafta her yere küresel rekabet için ulaşılabilen dijital bir ekonomi dünyası öbür yanda ise elin toprağa değeceği bir nesnellik olması gerekecek. Ekonomi ve ticaretle ilgili girişimlerde çok iyi bir dijital dünyaya hâkimiyetin yanı sıra çok primal üretim alanlarına da devlet desteğiyle ya da kontrolüyle girilmesi söz konusu olacak.

Ülkelerin güvenlik politikaları çerçevesinde üretimler teşvik edilecek ve devlet kontrolünde yeni üretim alanları ortaya çıkacak. Bunların satışı ve pazarlaması noktasında da dijital bir dünya hâkimiyeti olacak.

“Home Office mantığıyla birlikte insanlar artık ofislerinde değil. Uluslararası teşkilatların kira ve yatırım maliyetlerini düşürecek şekilde küçülmeyi ve daha az metrekarelerde yaşam alanları oluşturmayı hedefleyecekleri bir iş hayatı başlayacak”

Son gelişmelere bakıldığında petrolün aşırı değersizleşmesi âdeta sudan ucuz hâle dönüşmesi ve Körfez’de yeni birtakım vergilerin konması zaten giderek dezavantajlı konuma gelen gayrimenkul sektörünü daha da dezavantajlı duruma sokmuştur.

Türkiye, yeni ürün/hizmetleri ve uluslararası rekabete açık yetiştireceği insan kaynaklarıyla önümüzdeki üç-beş yılı avantaja dönüştürebilir.

Turizm, dünyada yaklaşık 3 trilyon doları aşan bir ekonomi. Etkilediği alan ise 9-10 trilyon doları buluyor. Nasip olursa 28-29 Mayıs gibi Türk Hava Yolları (THY), iç hatlarda belirli bir trafiği başlatacak. Yurt dışından bir insanın; kültür, turizm ve sanat gibi pek çok alana geçebileceği, böylece ülkemize para bırakabileceği bir sistem için çalışmalar yürütüyoruz.

Sınırları dikkate almayan, kültürel olarak erozyona uğradığı için kendini bir yere ait hissetmeyen ve tamamen kendi ihtiyaçlarına göre yatırım yapan yeni bir insan tiplemesiyle karşılaşacağız.

Avrupa’da yaşayan soydaşlarımızın çok pratik ve az bir sürede SGK primi ödemesi ile emeklilik haklarını burada saydırarak emekli olma imkânları var.

“Turizm, dünyada etkilediği alan ise 9-10 trilyon dolarlık bir ekonomi. Yurt dışından bir insanın; kültür, turizm ve sanat gibi pek çok alana geçebileceği, böylece ülkemize para bırakabileceği bir sistem için çalışmalar yürütüyoruz”

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın almış olduğu bir yönerge; yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın da dâhil olduğu bir emeklilik sistemi ve yeni açılım yapma imkânı sağladı.

BBC, CNN International gelip burada güzel tanıtım programları yaparak, şaşırtıcı bir şekilde bir bakıma belki kendi ülkelerini de eleştirici tanıtım çalışmaları yaparak ülkemizin çok önemli bir noktada olduğunu vurgulamış oldu.

Şu an mevcut yatırımların bir şekilde ayağa kaldırılması, rehabilite edilmesi ve uyuma sokulması ile ilgili bir süreci yaşamamız gerekiyor. Turistlere, ülkemize geldiklerinde herhangi bir rahatsızlıkla karşılaşsalar bile kendi ülkelerinden daha iyi bir şekilde tedavi edebileceğimizi anlatacağız.

Turizm Tanıtım Ajansımız, daha yeni çalışmaya başladı ama çok hızlı gidiyor. Yönetiminde Sayın Bakanımız, bakan yardımcımız ve ilgili genel müdürümüz olmak üzere sadece üç kamu görevlisi var. Mesela bisiklet turizmiyle ilgili yıllık üç milyar dolar hedefleniyor. Bisiklet turuna gelebilecek yabancı sporcular dahi hedefleniyor. Çok niş alanlara kadar matematik kurmaya çalışıyoruz. Sektörün meselelerine vakıf olan, işi alıp götürecek olan
yetkin kişilerin olması bence yeterli bir süreci başlatacaktır.

Biz eğer sizlerin tecrübeleriyle ve yönlendirmesiyle birtakım değişimler yaparsak eminim 65 milyar dolar dediğimiz geliri belki 100 milyar dolara çıkaracağız.

Gayrimenkul sektörünün meselelerine vakıf, işi alıp götürecek yetkin kişilerin varlığı, bana göre Turizm Tanıtım Ajansı’nda sürecin başlatılması için yeterli olacaktır.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI