23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaManşetBu yıl yabancıya 50 bin konut satışı bekleniyor..

Bu yıl yabancıya 50 bin konut satışı bekleniyor..

Geçen yıl pandemiye rağmen yabancı yatırımcılara 40.812 konut satıldığını anımsatan Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Akbal, bu sene 50 bin konut satışı beklentileri olduğunu söyledi.

Akbal, yabancıların Türkiye’den aldıkları konut başına ortalama 151 bin dolar ödediğini belirterek bu sene yabancı satışından beklenen gelirin 7 milyar dolar seviyelerinde olacağını da sözlerine ekledi.

Çinli yatırımcılara dikkat

Başka ülkelerde taşınmaz yatırımı açısından dünyanın en büyük gayrimenkul alıcısının Çinliler olduğunu kaydeden Akbal, “Doğru bir tanıtım, birtakım düzenlemeler, aracılık yapan kuruluşların lisanslı olması ve satış sonrası hizmet kalitesinin doğru yansıtılması gibi gelişmeler sayesinde Çinliler ülkemizde de listenin ilk sırasında yer alabilir.” dedi.

Gayrimenkul, ihracat kalemleri arasında sayılmıyor!

Yabancıya gayrimenkul satışının ihracat olarak değerlendirilmediğini, hatta döviz kazandırıcı faaliyet olarak da görülmediğini ifade eden GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal; “Gayrimenkul, yıllık 7 milyar dolarlık satışla en çok ihracat yapılan sektörler arasında 9. sıraya rahatlıkla giriyor. Hizmet ihracatında ise taşımacılık ve seyahatten sonra Türkiye’nin üçüncü büyük ihraç kalemiyiz. Yabancıya gayrimenkul satışının döviz kazandırıcı faaliyet alanına girmesini istiyoruz. Hem sektörün itibarının sağlanması hem de yurt dışında tanıtım yapan kuruluşların teşviklerden faydalanması için bu talebimizi zorunlu görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Yabancı yatırımcılara taşınmaz ticareti yapan pazarlama şirketleri, acenteler ve geliştiricilerin lisanslanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurduklarını belirten Akbal, şunları söyledi:

“Yabancıya düzenleme olmaması kabul edilir değil. Bu çok öncelikli bir konu. Bununla ilgili yönetmelik taslağını ilgili paydaşların ve STK’ların görüşünü alarak Bakanlığımızla paylaştık. Sektörün belirli bir standart altına alınması lazım. Kollarımızı sıvadık ve her türlü desteği vermeye hazırız.

Yabancılara, özellikle konsolosluklarda randevular çok ileri tarihe veriliyor. Buradaki tıkanmayı açmak için ıslak imzanın aranmamasını talep ediyoruz. Online vekalet imkanı sağlansın. Belki huzurda, konsoloslukta görülmek isteniyorsa görülsün ancak mümkünse bütün süreçler dijital olarak gerçekleştirilebilsin. Artık bankalar uzaktan hesap açabiliyor, vatandaşın bankaya gelmesine, imza atmasına bile gerek yok. Bunun benzerinin yabancılara hem hesap açılması hem de vekalet işlemlerinde sağlanması gerekiyor. Dünya çok hızlı dijitalleşiyor. Biz de bu dönüşümü sağlayamazsak rekabette geride kalırız.”

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Akbal

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI